Festivalul „Maria Tănase”: trei seri de spectacol, aproape 60 de artiști în recital, 44 de concurenţi!

0
480

Cortina se ridică, astă-seară, pentru prima dată în cadrul Festivalului-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” de la Craiova, pentru a da la iveală, fie și pentru câteva zile, dragostea și admirația pe care oltenii, și nu numai, le poartă marii artiste supranumite „pasărea măiastră” a folclorului nostru. O fac cu atât mai mult acum, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea sa și 50 de la plecarea dintre noi… Festivalul se desfășoară în perioada 14-19 octombrie și aduce în fața publicului, în cele trei seri de spectacol, aproape 60 de artiști și 44 de concurenți – dintre care șapte reprezintă Doljul. Astă-seară, craiovenii sunt așteptați în sala Teatrului Național „Marin Sorescu” la ora 18.30, iar cei ce n-au mai apucat să-și ia bilet pot urmări spectacolul în direct pe TRV Craiova și TVR 3, dar și la Radio „Oltenia”.

Prima seară de spectacol îi aduce în fața publicului pe toți laureații cu Marele Premiu ai celor 21-a de ediții desfășurate până în prezent. „Desigur, cei care mai sunt în viață și cei care au putut să vină la Craiova”, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Dolj – principala instituție organizatoare a festivalului, alături de Consiliul Județean Dolj și Televiziunea Română. Și pentru că melodiile Mariei Tănase reprezintă tot atâtea surse de inspirație pentru artiști din cele mai variate zone, interpreților de folclor le va urma pe scenă, cu un extraordinar recital actoricesc, Claudia Negroiu.

Tot astă-seară se vor strădui să își învingă emoțiile și își arate frumusețea glasului, a repertoriului și a costumului popular jumătate din cei 44 de concurenți care au fost declarați admiși. În urma preselecției naționale organizate alaltăieri au fost acceptați 33, alți 11 numărându-se printre cei care au reușit, ieri, să convingă juriul de calitățile lor. Cei 44 de soliști vocali și instrumentiști au vârste cuprinse între 16 și 35 de ani și vin din Alba, Argeș, Buzău, Bacău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, dar și din Republica Moldova (3) și Serbia (3).

La această a XXII-a ediție a Festivalului-concurs „Maria Tănase”, județul Dolj va fi reprezentat de șapte tineri interpreți – cinci soliști vocali și doi instrumentiști: Ceană Mihaela Diana, Olteanu Liviu, Țacu Denisa Mariana, Chelu Bălan Zorina, Stoica Mădălina, Ruican Ștefan Marius (caval și fluier) și Gheorghe Marius – care va evolua la ambele secțiuni ale concursului: cu cavalul și vocal. Ca și soliștii invitați în recitaluri, concurenții vor fi acompaniați de una dintre cele două orchestre aflate pe scenă: cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, condusă de maestrul Nicu Creţu, şi „Lăutarii” din Chişinău (Republica Moldova) – dirijor Nicolae Botgros. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol este Iuliana Tudor – gazda cunoscutei emisiuni „O dată-n viață” de la TVR1.

 

Artiști în recital, astă-seară

Laureați ai edițiilor precedente: Ana Munteanu (1969), Gheorghe Roșoga (1971), Vasilica Dinu (1978), Luciana Văduva (1986), Rodica Chircu (1988), Laura Ștefănescu (1988), Mariana Ionescu Căpitănescu (1991), Constantin Enceanu (1991), Nicu Dumitrică (1993), Alina Cristina Bâcă (1995), Constantin Lătărețu (1999), Marin Ganciu (2003), Adriana Aurica Bucevschi (2005), Alexandru Șura – țambal (2005), Vlăduța Marioara Lupău (2007) și Casandra Maria Hauși (2009). În recital extraordinar: Claudia Negroiu – „Remember Maria Tănase”.

Expoziții de fotografie și de pictură cu portrete ale Mariei Tănase

Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” găzduiește astăzi, începând cu ora 13.00, o serie de activități conexe festivalului. Între acestea, vernisajul unei expoziții cuprinzând 30 de fotografii de mari dimensiuni, cu imagini păstrate în colecțiile Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) și Bibliotecii Academiei Române. Maria Tănase adolescentă ori cântând la Alhambra ori în rolul Mariei Paven din piesa istorică „Horia”, Maria Tănase la New York împreună cu sculptorul Constantin Brâncuși sau în ipostaze inedite, fotografii cu tatăl artistei – Ion Coandă, cu ultimul său drum sau cu mormântul din cimitirul Bellu din capitală sunt numai câteva dintre imaginile expuse.

Tot astăzi se deschide o expoziție ce reunește 26 de portrete ale Mariei Tănase pictate de artistul plastic Mihai Dascălu. Lucrările (ulei pe carton, 40×40 cm) au fost realizate în ultimii doi ani, special pentru ediția aceasta a festivalului, după ce autorul s-a documentat temeinic, după cum mărturisește. „Îmi place foarte mult cum cânta Maria Tănase… În plus, mi-am zis că nimeni până acum nu s-a gândit la o serie de portrete ale aceluiași artist. E o expoziție inedită, așadar. Sper să fie apreciată de public”, a declarat Mihai Dascălu. Artistul este absolvent al Școlii Populare de Artă din Craiova, unde, în anii ’70, a urmat cursuri de grafică, la clasa prof. Gabriel Bratu, iar mai târziu a studiat pictura cu Victor Pârlac și sculptura cu Ilie Berindei.

Cu același prilej, în foaierul TNC se lansează și cele două volume ale lucrării „Folclor muzical din Oltenia”, ce îl au autor pe folcloristul, compozitorul și dirijorul Constantin Arvinte, totodată președinte de onoare al juriului Festivalului-concurs „Maria Tănase” din acest an.

Juriul festivalului-concurs:

Președinte de onoare: Constantin Arvinte – folclorist, compozitor și dirijor

Președinte: prof. univ. dr. Gheorghe Oprea – Academia de Muzică din București

Membri: prof. univ. dr. Niță Frățilă (Academia de Muzică din Novi Sad, Serbia), dr. Elise Stan (realizatoare de evenimente folclorice, București), dr. Doina Ișfănoni (cercetător etnolog, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București), etnomuzicolog Eugenia Florea (realizatoare de evenimente folclorice, București), dr. muzicolog Roxana Daniela Gibescu (Casa de discuri „Electrecord”, București), drd. Violeta Ianculescu (realizatoare de evenimente folclorice Radio România București), prof. Paula Dogăroiu (etnomuzicolog, Craiova) și prof. Nicolae Dumitru (referent, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, secretarul juriului)