Polițiștii doljeni – cursuri de prim ajutor

0
295

La Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a început, prin intermediul Serviciului de Pregătire Profesională, o primă serie de cursuri de prim ajutor, adresate polițiștilor doljeni, organizate în colaborare cu personalul S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj.

Viața unei persoane aflate în pericol, ca urmare a producerii unor accidente ce provoacă vătămări corporale, depinde, de multe ori, de momentul acordării primului ajutor și priceperea celui care intervine primul la fața locului. În acest sens, pregătirea polițiștilor – în special a celor ce acționează în segmentul stradal (Ordine Publică, Poliție Rutieră, Poliție Transporturi etc.) – reprezintă o prioritate instituțională.

Rațiunea organizării unor astfel de activități rezidă din faptul că, de cele mai multe ori, primii ajunși la fața locului, în cazul producerii unor evenimente din care au rezultat victime, sunt polițiștii, care se pot afla în situația de a acorda prim-ajutor persoanelor rănite, înaintea personalului specializat, cunoștințele de bază în acest domeniu fiind esențiale pentru salvarea vieților omenești.

Activitățile sunt desfășurate în baza unui calendar stabilit de comun acord între I.P.J. Dolj și I.S.U. Dolj.

Obiectivele principale ale acestor cursuri: dobândirea deprinderilor pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor fără echipamente; formarea deprinderilor de utilizare a defibrilatoarelor semiautomate care sunt sau vor fi amplasate în spațiile publice.

Activitățile fac parte dintr-un program național de pregătire a personalului Ministerului Afacerilor Interne, beneficiari fiind toți polițiștii, indiferent de structurile din care fac parte.