Prime audiţii într-un concert dedicat Zilei Naţionale a Mexicului

0
381

MexicOrchestra Simfonică şi Corul bărbătesc ale Filarmonicii „Oltenia”, dirijate de Eduardo Gonzalez, prezintă astă-seară, de la ora 19.00, un concert extraordinar dedicat Zilei Naţionale a Mexicului. Evenimentul este sărbătorit cu un efervescent program, solistul serii fiind chitaristul mexican Rodolfo Perez Berrelleza, un interpret sensibil şi imaginativ, al cărui album, „Mexican fantasy”, a cucerit iubitorii muzicii de gen. Biletele se găsesc la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” şi costă 25 lei, iar pentru elevi, studenţi şi pensionari – 20 lei.

A colaborat cu artişti celebri precum tenorii Placido Domingo şi Andrea Bocelli

Eduardo Gonzalez_body4Eduardo Gonzalez a studiat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, (Italia), la Universitatea din Veracruz (Mexic), la Carnegie Mellon University (S.U.A.) şi în particular cu prof. Alun Francis (fost director artistic al Berliner Symphoniker). A fost beneficiarul mai multor burse oferite de Fundaţia Fulbright şi de statul mexican.

Remarcabilul talent pe care îl posedă îl plasează printre cei mai de seamă muzicieni mexicani din generaţia sa. Debutul său de succes cu National Symphony Orchestra of Mexico la Palacio de Bellas Artes din Mexico City a atras atenţia criticii de specialitate. Ca urmare, Eduardo Gonzalez apare frecvent ca dirijor invitat şi a fost director muzical al proiectului Family Concerts Series, susţinut de National Symphony Orchestra of Mexico.

Potrivit unui comunicat de presă al Filarmonicii „Oltenia”, a colaborat cu artişti celebri precum tenorii Placido Domingo şi Andrea Bocelli, soprana Lourdes Ambriz şi violonistul Vadim Brodsky, iar în 2010 a debutat în Europa dirijând Orchestra Filarmonicii „Oltenia” într-o gală de muzică latino-americană. Tot în 2010 a fost semifinalist la Orquesta de Cadaques International Conducting Competition (Spania). Ca instrumentist (flaut), a câştigat Premiul I la Young Artists Competition organizat de Orquesta Sinfonica de Xalapa şi a evoluat ca solist cu orchestre mexicane de prestigiu. A fost primul flautist mexican invitat să susţină o audiţie la Berliner Philharmoniker, cu Sir Simon Rattle (2004).

Rodolfo Perez a cântat pe importante scene din Statele Unite şi Europa

Rodolfo_Perez_BerrellezaChitarist, producător muzical şi manager de proiect cultural, Rodolfo Perez Berrelleza s-a născut în Culiacan, Sinaloa (Mexic). A studiat la Universitatea din Sinaloa cu Heriberto Soberanes, apoi la National School of Music (UNAM) din Mexico City, la clasa prof. Juan Carlos Laguna. A participat la numeroase cursuri de măiestrie susţinute de personalităţi muzicale precum Manuel Barrueco, Leo Brouwer, Zoran Duckic, Costas Costasiolis, David Tanembaum, Victor Pellegrini, Ricardo Gallen. În cei peste 10 ani de activitate solistică, a cântat pe cele mai importante scene din Mexic, precum şi în Statele Unite şi Europa. A fondat Trio-ul de chitare „Culiacan” şi a fost invitat să susţină concerte în compania unor orchestre din Italia şi Mexic (2005).

Cu Sinaloa Symphony Orchestra a realizat premierele lucrărilor Fantasia Sinaloense (pentru chitară şi orchestră) şi Concierto Insurgente (Trio „Culiacan” şi orchestră) ale compozitorului Angel Ramirez. În paralel cu activitatea concertistică, deţine calitatea de membru fondator al Fundacion Cultural de la Guitarra. În perioada 2009-2011 a fost director al Festivalului de chitară de la Culiacan, unul dintre cele mai importante în spaţiul latino-american. A imprimat trei CD-uri: Contrastes, XXV Cuadros Magicos (Adlib Mucis) şi Fantasia Mexicana (Brilliant Classics).

 În program:

Blas Galindo: Sones de mariachi

Ramon Noble: Concertino mexicano pentru chitară şi orchestră de coarde

Manuel M. Ponce: Muzica de scenă pentru chitară, cor bărbătesc şi orchestră de coarde

Eduardo Gamboa: Fanfarria

Arturo Marquez: Conga del fuego nuevo

Ricardo Castro: Intermezzo din „Atzimba”

Arturo Marquez: Danzon No. 2

Jose Pablo Moncayo: Huapango

 

16 septembrie, Ziua Naţională a Mexicului, marchează începutul luptei pentru câştigarea independenţei faţă de Spania, mişcare condusă de eroul naţional, Miguel Hidalgo.

Mariachi, faimoşii muzicieni stradali pot fi întâlniţi în oraşele mexicane la tot pasul, aşteptând să fie angajaţi pentru o serenadă, o nuntă sau pentru orice alt eveniment. Componenţa grupului este de minimum trei artişti, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, purtând faimoasele sombreros.

Dansul naţional, „Dansul Pălăriei”, este inspirat de cel mai frumos sentiment uman, dragostea. Poate fi executat în cuplu sau de mai mulţi dansatori.