Programe speciale pentru protecţia copilului în 30 de localităţi doljene

0
382

Cea mai mare organizaţie umanitară elveţiană, Fundaţia „Terre des hommes”, cu rol de ambasador al drepturilor copiilor, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj au încheiat un protocol de colaborare cu 30 de primării din judeţul Dolj, în vederea îmbunătăţirii sistemului de prevenire a situaţiilor de risc şi protecţie a copilului. Beneficiari sunt localităţile Afumaţi, Amărăştii de Jos, Amărăştii de Sus, Băileşti, Bârca, Bechet, Bistreţ, Calafat, Calopăr, Caraula, Celaru, Cerăt, Coţofenii din Faţă, Daneţi, Dobroteşti, Filiaşi, Gângiova, Gighera, Giurgiţa, Goicea, Maglavit, Malu Mare, Măceş de Sus, Ostroveni, Podari, Radovan, Sadova, Sălcuţa, Segarcea şi Urzicuţa.

Formare profesională pentru toţi asistenţii sociali

În cadrul acestui parteneriat se dezvoltă un program de formare a asistenţilor sociali, cadrelor didactice pentru a putea interveni ori de câte ori copiii au nevoie de sprijin pentru depăşirea situaţiilor dificile. Proiectul se derulează şi ca urmare a faptului că de la an la an numărul copiilor abuzaţi, exploataţi prin muncă sau cerşetorie, al celor părăsiţi în spitale sau cu părinţi  plecaţi să muncească în străinătate este în creştere.

«În ultimul timp absolut toate fenomenele sociale au  luat amploare. Instituţia noastră se confruntă cu un volum de muncă de trei-patru ori mai mare şi, ca să rezolvăm lucrurile fără să pierdem calitatea, trebuie punem în practică dezvoltarea acestor parteneriate cu organizaţiile nonguvernamentale. Şi una din componentele acestui proiect al Fundaţiei „Terre des hommes” este ca specialiştii de la nivelul primăriile să poată lucra în acelaşi mod în care lucrează specialiştii de la nivelul instituţiei noastre, să existe acelaşi limbaj de comunicare, acelaşi mod de intervenţie şi să fie foarte operative pentru a putea face faţă cât mai multor cazuri. Echipa de formare este compusă din specialişti de la nivelul instituţiei noastre, dar şi specialişti cooptaţi de Fundaţia „Terres des hommes” din ţară şi din străinătate, care să discute cu persoanele cu responsabilităţi de la nivelul comunelor. Vorbim de un număr de 30 de primării care au fost selectate în funcţie de cazuistica mai numeroasă», a precizat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Potrivit managerului Florin Stancu, în perioada imediat următoare se vor semna noi protocoale de colaborare cu încă 30 de primării din Dolj. Proiectul vizează formarea profesională a asistenţilor sociali din toate cele 111 localităţi ale Doljului.

Programe de vară pentru copiii din mediul rural

În această vară, tot cu scopul de a veni în sprijinul copiilor, s-au derulat programe psihosociale sub genericul „Vacanţă în comunitatea mea”. Beneficiari au fost 900 de copii aflaţi în diverse situaţii de risc din 22 de comunităţi multi-etnice ale judeţului Dolj. Activităţile au fost derulate de 44 de animatori formaţi tot de Fundaţia „Terre des hommes”. „Desfăşurăm activităţi din anul 2008. În această vară a crescut numărul de beneficiari, de la 7 comunităţi, cât am avut iniţial, la 22, cu care am colaborat pe partea de prevenirea şi ameliorarea sistemului de protecţia copilului. Am realizat programe de şase activităţi pe săptămână, iar pe timpul celor două săptămâni de vară s-au derulat aproximativ 300 de activităţi, pentru dezvoltarea personalităţii”, a precizat Mihai Enache, reprezentantul Fundaţiei „Terre des hommes”.

Totodată, pentru a veni în sprijinul copiilor şi familiilor aflate în dificultate, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a anunţat că a apelat la reorganizarea serviciilor din cadrul instituţiilor, astfel încât din luna octombrie vor funcţiona trei centre noi: Centrul pentru consilierea instituţiilor şi sprijinul familiilor în dificultate, Centrul pentru reintegrarea copilului în familie şi un centru structurat pe cinci componente în funcţie de fenomenele sociale pe care le întâlnim.