Alb-albaştrii părăsesc Europa League onorabil

0
417

Universitatea Craiova – RB Leipzig 1-1

A marcat: Baicu 86 / Sabitzer 39.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 15.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 7 – Donkor 7, Kelic 7, Briceag 7 – Martic 6 (73 Tiago Ferreira) 6, Mateiu 7, Fedele 7 (80 Markovic), Bancu 7 –  Cicâldău 5 – Baicu 7, Mitriţă 6 (51 Burlacu) 4. Antrenor: Devis Mangia. Rezerve: L. Popescu – Gardoş, Borţa, Tiago Ferreira, Burlacu, Şerban, Markovic.

RB Leipzig: Mvogo – Mukiele, Orban, Konate, Saracchi – Sabitzer (64 Bruma), Damme (72 Ilsanker), Kampl, Forsberg – Cunha (46 Augustin), Poulsen. Antrenor: Ralf Rangnick. Rezerve: Muller – Klostermann, Ilsanker, Bruma, Augustin.

Arbitru: Miroslav Zelinka. Asistenţi: Ondrej Pelikan, Jan Parak. Rezervă: Emanuel Marek (toţi din Cehia).

Observator de arbitri: Shteif Shmuel (Israel). Delegat UEFA: Ogilvie Campbell (Scoţia).

 

După o primă manşă în care diferenţa de valoare n-a fost reflectată decât de ocaziile de gol, nu şi pe tabelă în favoarea nemţilor cu lot de 300 de milioane de euro, Craiova se agăţa de speranţa unui miracol în retur invocând însă alte elemente decât cele clasice: surplusul de motivaţie generat de dispreţul germanilor, presiunea publicului sau nostalgia memorabilului sfert de UEFA cu Kaiserslautern, de acum 35 de ani. De altfel, golul lui Negrilă s-a desfăşurat pe ecranele de pe stadion, numai că oficialii Craiovei au calculat în că ar fi trecut 25 de ani de la acele vremuri. Titluri precum „Un arc peste un sfert de secol” şi „Visăm, după 25 de ani” se regăseau în programul de meci împărţit de clubul din Bănie. Numai că echipa lui Mangia nu mai are nici măcar potenţialul de anul trecut, când a prins podiumul Ligii I in extremis, cu atât mai puţin poate forţa o comparaţie cu Craiova Maxima. Văzând în tur cu cine au de a face, Leipzig şi-a întocmit itinerariul în Oltenia ca pentru o formalitate, ghidându-se după sintagma „veni, vidi, vici”. Un „sejur” de numai 30 de ore, cu numai 14 jucători de câmp, fără antrenament, fără conferinţă de presă, nemţii părând că sunt mai preocupaţi de duelul din Cupa Germaniei cu formaţia din Regionallen Liga, Viktoria Koln. „Ne ambiţionează aroganţa lor” dixit Mangia în preziua returului, în timp ce Rangnick a fost dureros de sincer: „Avem suficientă valoare să câştigăm şi în România”.

Deşi era primul meci european în Bănie după 18 ani, doar jumătate de stadion s-a ocupat, fanii fiind îndepărtaţi de campania de transferuri modestă, de startul ratat de sezon, de preţurile la bilete mai mari decât cele de la Leipzig şi nu în ultimul rând de modul cum a arătat meciul din tur, când înfrângerea la doar două goluri a fost practic un cadou primit de alb-albaştri.

Prima supriză neplăcută a fost gazonul, sau mai bine spus nisipul care domina suprafaţa de joc, în detrimentul ierbii. Puştiul Baicu a avut şansa unei reuşite istorice, care să aprindă arenă, în minutul 10, singur cu portarul advers, dar l-a nimerit pe acesta. Germanii au ripostat prin câteva acţiuni simple, dar care i-au pus în situaţii de gol, însă jucătorii care au marcat la recentul Mondial, Poulsen şi Forsberg, nu s-au concentrat de această dată la finalizare. A făcut-o însă internaţionalul austriac Sabitzer, din careul mic, beneficiind de respingerea defectuoasă a lui Bancu, în urma unui corner. Mitriţă putea echilibra scorul în finalul primei părţi, dar din nisip mingea n-a căpătat efectul necesar pentru a prinde poarta.

Lămurindu-se în privinţa şanselor de calificare, craiovenii l-au scos pe Mitriţă, afectat de clinciurile dure cu fundaşii nemţi. Francezul Augustin a avut 2-0 pe voleu în minutul 53, dar Pigliacelii i-a negat eurogolul. În condiţiile în care Cicâldău şi-a sfidat numărul de pe tricou şi milionul plătit pe plătit pe el, iar Burlacu a intrat numai pentru a mai fi fluierat de public, ocaziile oltenilor din partea secundă au fost semnate de fundaşii Bancu şi Briceag, blocaţi de portarul camerunez Mvogo. Craiovenii au avut totuşi satisfacţia unui gol pe teren propriu în Europa, datorită puştiului Raoul Baicu, care a marcat precum Chivu la Euro 2000, cu un şut-centrare din banda stângă, care l-a surprins pe goal-keeper-ul oaspeţilor. Craiova părăseşte competiţia, oferind impresia că nu putea mai mult în faţa unui asemenea adversar. A fost totuşi primul gol european văzut în Bănie de la cel marcat de Papură în 2000, cu Pobeda Prilep, scor 1-1, acela fiind şi ultimul meci în care Craiova nu pierduse în cupele europene, până la această remiză cu Leipzig.