Agricultură: Fermierii care au avut posibilitatea de a iriga şi nu au făcut-o nu vor primi despăgubiri

0
123

acimFermierii care nu şi-au irigat culturile, deşi au avut această posibilitate, nu vor primi despăgubiri pentru suprafeţele distruse de secetă, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

“În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga şi nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare şi s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenţionăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigaţii să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că şi Apele Române le percep un preţ mare pe apa în sine”, a precizat Irimescu.

Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta “a pârjolit” circa 350.000 de hectare cultivate în special cu porumb şi floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul ţării şi nordul Moldovei.

“Am primit informaţii că ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafeţele să mai crească. Se fac evaluări de către comisiile constituite pe lângă prefecturi în funcţie de cât calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urmă se centralizează şi vedem cum vom acorda despăgubirile”, a spus ministrul Agriculturii.