România reintră în recesiune tehnică, având cea mai mare scădere a economiei din UE în trimestrul II

0
344


Premierul Victor Ponta explică intrarea României în recesiune tehnică prin faptul că zona euro este din nou în recesiune, referindu-se la Germania, Franţa, Italia, şi arată că România trebuie să îşi orienteze relaţiile economice către zona asiatică şi Africa. Într-o declaraţie susţinută joi seara la Botoşani, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat, la rândul său, că România a intrat în recesiune după standardele UE, premierul a afirmat că „mizeriile lui Băsescu nu sunt importante” atunci când este vorba de economie şi s-a referit la evoluţia primului semestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, care marchează o creştere economică de 2,6%, arătând că există 150.000 locuri de muncă în plus, precum şi încasări la buget şi din fonduri europene.

„Ceea ce este însă important de ţinut cont este că – dacă vă uitaţi pe toate televiziunile internaţionale de profil – Europa, azi, a primit o veste proastă: zona euro este din nou în recesiune, şi vorbim de motoarele Europei, de Germania, Franţa, Italia, şi asta înseamnă că România mai puţin va reuşi să îşi menţină ritmul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă doar pe piaţa europeană. Trebuie să ne îndreptăm către celelalte pieţe, Turcia, China, zona asiatică, Africa”, a spus Ponta, explicând că România trebuie să treacă peste problemele provocate în agricultură de ploi şi să încerce să menţină ritmul de creştere economică, fără a mai atinge un nivel de 5,1% ca în ultimul trimestru al anului trecut, dar să rămână competitivă şi să investească mai mult în infrastructură.

Evoluţii negative au mai fost şi în Germania, Italia şi Cipru

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE în al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate joi de Eurostat. Alte economii cu evoluţii negative au mai fost Germania, Italia şi Cipru. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an.

Premierul, indus în eroare de INS

Joi dimineaţa însă, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că PIB în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. Tot potrivit INS, în primul semestru al acestui an PIB a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. Institutul nu a comunicat nimic despre faptul că şi-ar fi revizuit cifrele, de la pozitiv la negativ, aferente primului trimestru al acestui an. Ulterior, Eurostat a indicat că România a reintrat în recesiune tehnică, urmare a unei modificări de către INS a evoluţiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%. Datele publicate de Eurostate au arătat astfel că INS, fără să comunice public, a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru. Indus în eroare de INS, Victor Ponta a scris pe pagina de Facebook că datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creşterea economică. „Este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge «tot înainte!»”, a subliniat Ponta.

INS-ul este coordonat de Eurostat

Întrebat, joi seară, despre această „neconcordanţă”, premierul a susţinut că nu ştie despre problema legată de datele comunicate de INS şi că el nu primeşte altfel de date decât cele publice, cu argumentul că INS lucrează în coordonarea Eurostat, iar Guvernul nu trebuie să interfereze. „Nu, nu ştiu şi nici nu trebuie să ştiu. INS-ul este şi lucrează în coordonarea Eurostat-ului. Dacă sunt probleme, cu siguranţă Eurostat-ul ne va spune şi vom lua orice măsură, dar nu trebuie să intervină Guvernul, pentru că tocmai cerinţa Eurostat-ului este ca Guvernul să nu interfereze în activitatea institutelor naţionale de statistică”, a afirmat premierul.