Foarte multe lăcașe creştin-ortodoxe din Mitropolia Olteniei puse sub purtarea de grijă a Maicii Domnului și-au sărbătorit hramul ieri, de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Printre cele mai cunoscute – mănăstirile Polovragi, Tismana, Bistriţa și Frăsinei. La Craiova, la Paraclisul mitropolitan „Maica Precista – Dudu”, o mulțime de credincioși a venit să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a „Maicii Precista de la Dud”.
Aşezată într-un loc pitoresc, la poalele Munţilor Polovragi, în vecinătatea Cheilor Olteţului, Mănăstirea Polovragi este un monument istoric ce datează de peste 600 de ani (atestat în jurul anului 1505). În zi de hram, sfântul aşezământ monahal a îmbrăcat haine de sărbătoare, bucuria fiind sporită de prezenţa Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârşit aici Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
Un alt aşezământ monahal de tradiţie care și-a sărbătorit hramul în această zi, considerat cel mai vechi din Ţara Românească, este Mănăstirea Tismana, ctitoria Cuviosului Nicodim, reorganizatorul vieţii monahale pe aceste meleaguri. La ceas de sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită la altarul de vară al mănăstirii de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei Mitropolitane din Craiova.
În Arhiepiscopia Râmnicului două dintre cele mai cunoscute aşezăminte monahale și-au sărbători hramul de praznicul „Adormirea Maicii Domnului”. Unul este Mănăstirea Bistriţa, sfânt locaş construit între anii 1492-1494 de boierii craioveşti, care adăposteşte moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. Celălalt, Mănăstirea Frăsinei, datează din anul 1710, fiind reconstruită şi rectitorită de Sfântul Ierarh Calinic în 1863, cel care introducea aici reguli de vieţuire monahală specifice Muntelui Athos.