Doljenii s-au petrecut de Sfânta Maria Mare

0
37


Sărbătoarea Sfintei Marii aduce voia bună în mai multe localităţi din judeţul Dolj, care în fiecare an, pe 15 august organizează Ziua Comunei ori serbări câmpeneşti cu tradiţie. Prilejul este numai bun pentru ca oamenii să lase deoparte treburile, să îmbrace haine de sărbătoare şi să participe cu mic, cu mare la manifestările pregătite de autorităţile locale. Câteva mii de doljeni mândri că poartă numele românesc şi simplu al Sfintei Marii, s-au apucat să petreacă aşa cum le-a spus inima: cu muzică populară şi o bunătate de grătar alături de o halbă de bere rece. În localitatea Cârcea localnicii s-au întrecut în cadrul mai multor competiţii sportive, la Mârşani sărbătoriţii nici nu au simţit cum au trecut cele câteva ore de muzică populară de bună calitate, având-o în mijlocul lor pe inegalabila Maria Ciobanu, iar localnicii din orașul Bechet s-au distrat şi de această dată la Festivalul Internaţional “Dunărind cu Dunărea”.

Zi specială, ieri, pentru comuna doljeană Mârşani. Edilul a încercat să facă organizarea acestei sărbători ca la carte. În primul rând, după cum a mărturisit, a dorit să-şi răsplătească localnicii pentru hărnicia lor, şi le-a dăruit cadoul preferat: un concert de folclor de zile mari.

Constantin Ghencioiu

Sărbătoarea religioasă a Adormirii Maicii Domnului a început încă de dimineaţă, când la toate cele trei parohii din localitate au fost oficiate slujbe religioase. A urmat apoi momentul dezvelirii şi sfinţirea unei troiţe care îl înfăţişează pe Mântuitorul Iisus Hristos, ridicată chiar lângă cişmeaua din localitate. Sărbătoarea populară de Sfânta Maria Mare a reunit mii de oameni, care n-ar rata pentru nimic în lume tradiţionalul bâlci. Aflată la cea de-a XV-a ediţie, manifestarea a fost prilej de cântec, joc şi voie bună, la care au contribuit din plin cei aproape 40 de interpreţi invitaţi. Între aceştia, Maria Ciobanu, Doiniţa şi Ionuţ Dolănescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Marcela Fota şi alţii. De altfel, spectacolul a fost înregistrat şi urmează a fi transmis de postul de televiziune „Favorit”. Pentru a-i asculta pe interpreţii preferaţi, sătenii au început să vină încă de la lăsarea serii pentru a-şi ocupa un loc pe stadionul care, în curând, avea să devină ticsit de oameni. Edilul localităţii a mărturisit că, la «arsenalul» de artişti cu care s-a venit de această dată, este de aşteptat ca nici obişnuitele hore să nu lipsească din peisaj. „Le transmit tuturor cetăţenilor comunei Mârşani cele mai bune gânduri. Le doresc ca, împreună, să trecem peste aceste momente grele, când seceta face ravagii în Dolj. Măcar pentru o zi încercăm să uităm de griji şi neajunsuri şi să ne bucurăm împreună”, a declarat primarul comunei Mârşani, Constantin Ghencioiu. Sărbătoarea s-a încheiat aseară, târziu, cu un foc de artificii.

Competiţii sportive pentru localnicii din Cârcea

Ziua comunei Cârcea, aflată la cea de-a XIV-a ediţie, a venit şi în acest an cu un program diversificat de manifestări. Începând cu slujba religioasă, continuând cu manifestările sportive de ciclism, atletism şi şah, prima parte a zilei a însemnat încă de la începutul zilei o sărbătoare reuşită.

Valerică Pupăză

După celebrarea hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, după-amiaza s-a lăsat cu muzică şi voie bună în compania unor invitaţi de seamă, printre care s-au numărat Ionuţ Dolănescu şi Mariana Ionescu. Petrecerea a culminat cu focul de artificii, lansat la ceas de seară. “Pentru cetăţenii din Cârcea, această zi de 15 august are o dublă semnificaţie. O dată este sărbătoarea ortodoxă a Sfintei Maria Mare, apoi Ziua comunei. Rugămintea mea este ca toată lumea să-şi lase problemele deoparte şi să vină să petreacă, pentru că primăria le-a pregătit un program deosebit”, a fost îndemnul edilului Valerică Pupăză pentru cetăţeni. În premieră, de această dată competiţiile sportive s-au desfăşurat în cadrul Centrului cultural şi Bazei sportive, lucrare pe care primăria a finalizat-o recent şi a cărei inaugurare este programată în luna octombrie a acestui an. “În valoare de aproximativ 6 milioane de lei, lucrarea a fost realizată atât din fonduri proprii cât şi de la bugetul de stat”, a mai spus primarul din Cârcea.

Festivalul Internaţional “Dunărind cu Dunărea”, în Bechet

A devenit o tradiţie ca, de Ziua Marinei şi a Sfintei Marii, oraşul Bechet să îmbrace haine de sărbătoare. Anul acesta, autorităţile locale sau pregătit surprize de tot felul pentru locuitorii din zonă, dar şi pentru craiovenii care doresc să se relaxeze la malul Dunării, într-o zi deosebită precum 15 august.

Parada Portului Popular a deschis seria festivităţilor, fiind urmată de un spectacol de muzică şi dansuri popoulare desfăşurat în faţa primăriei. N-a lipsit nici tradiţionala plimbare cu bacul pe Dunăre, de care s-au bucurat toţi cei care au participat la festivitate. După-amiază, spectacolul s-a mutat în centrul oraşului, mai precis în Parcul Central, unde au urcat scenă artişti consacraţi, dar şi cele mai în vogă ansambluri de muzică populară, precum Ansamblul Folcloric “Ion Şerban” al Căminului Cultural Işalniţa, Ansamblul Folcloric “Cruşovenii” al Comunei Brastavăţu (Olt), Ansamblul Folcloric “Bordeiaşul” al comunei Călăraşi, Ansamblul Folcloric “Alunelul” al Căminului Cultural Ostroveni, Ansamblul Folcloric “Bordeiaşul” al Primăriei oraşului Bechet. Totodată, vor concerta, Cristian Bănăţeanu, Angela Rusu, dar şi mulţi alţi artişti locali de muzică populară. Seara s-a încheiat muzică uşoară, atmosfera fiind susţinută de cântăreaţa Andreea Bănică. Un superb foc de artificii pe malul Dunării a încheiat Festivalul Internaţional “Dunărind cu Dunărea”. «Sfânta Maria Mare este cea mai importantă sărbătoare a verii, iar noi o marcăm aşa cum se cuvine. Aşa cum i-am obişnuit pe localnici, şi anul acesta am pus la punct un program artistic care a fost pe gustul tuturor, iar plimbarea cu bacul pe Dunăre a devenit deja o tradiţie pentru noi. Locuitorilor oraşului Bechet le urez “La mulţi ani!” şi le doresc să se bucure în fiecare an de Festivalul Internaţional “Dunărind cu Dunărea”», a spus primarul oraşului Bechet, Gheorghe Ionele.