În decursul acestei luni, beneficiarii pot depune cererea de plată aferentă anului 2011 în cadrul „Schemei de plată a ajutorului specific pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, din localităţile cuprinse în Anexa 4 din PNDR. În Dolj, 31 de unităţi administrativ-teritoriale sunt incluse într-o „zonă defavorizată de condiţii naturale specifice”.
Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la centrul judeţean sau local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pe a cărui rază teritorială se află exploataţia de vaci de lapte. Potenţialii beneficiari trebuie să deţină un efectiv cuprins între 2 şi 15 capete vaci de lapte pe exploataţie (vaca de lapte se defineşte ca fiind femela din categoria bovine care a fătat cel puţin o dată până la data depunerii cererii, viţelul fiind identificat şi înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor – RNE). Beneficiarul trebuie să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte, cu cotă de lapte pentru livrări şi/sau vânzări directe, la Serviciul de Administrare a Cotelor de Lapte din cadrul APIA Dolj. De asemenea, efectivul de vaci de lapte deţinut trebuie înscris în RNE şi menţinut în exploataţie până la data efectuării plăţii. Deţinătorii exploataţiilor trebuie să permită efectuarea controalelor potrivit legii, de către APIA sau de către alte organisme abilitate în acest sens. De altfel, apariţia oricărei modificări intervenite asupra informaţiilor declarate în cererea de plată, apărută între data depunerii şi data finalizării controlului la faţa locului, trebuie comunicată în scris, în termen de şapte zile lucrătoare de la data apariţiei. „Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate mai sus menţionate poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plata ajutorului specific, respectiv penalităţi sau sancţiuni multianuale”, spune conducerea APIA Dolj.
Totodată, cererea de sprijin trebuie însoţită de o serie de documente justificative: copia Certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerţului/a Certificatului de înregistrare fiscală/carte de identitate, după caz; copie de pe paşaportul fiecărei vaci de lapte, emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) – pentru conformitate se va prezenta şi originalul paşaportului; copie după documentul coordonatelor bancare.
***
Principala condiţie, pentru aprobarea schemei de plată a ajutorului specific, aşa cum reiese şi din măsura de sprijin, este ca sediul exploataţiei să fie situat într-una din zonele defavorizate din România, identificate în Anexa 4A la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR 2007 – 2013. În Dolj este vorba de localităţile Dăbuleni, Bechet, Calafat, Argetoaia, Braloştiţa, Bratovoieşti, Brădeşti, Breasta, Bucovăţ, Cârna, Călăraşi, Cernăteşti, Ciupercenii Noi, Coţofenii din Dos, Desa, Dobreşti, Gighera, Gogoşu, Greceşti, Mârşani, Măceşu de Jos, Ostroveni, Pleşoi, Predeşti, Rojişte, Sadova, Scăeşti, Seaca de Pădure, Sopot, Secu, Teasc.