Laborator de dans, la Craiova

0
356

15 tineri din mai multe ţări europene au deprins, la Craiova, tainele dansurilor tradiţionale de pe bătrânul continent. Prin proiectul “National Dances of Europe”, Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă a creat cadrul de desfăşurare a unui schimb de experienţă bazat pe promovarea valorilor naţionale, în diversitate culturală.

Proiectul “National Dances of  Europe” s-a desfăşurat în perioada 1 mai – 13 august a.c. şi a fost cofinanţat prin programul “Tineret în Acţiune”, subacţiunea – “Schimburi de tineri”. În această perioadă, persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani din Polonia, Letonia şi România au prezentat dansuri tradiţionale din zonele de provenienţă, devenind promotori ai specificului naţional în context european.

Participanţii au beneficiat de lecţii interactive de dans, desfăşurate în cadrul unor workshop-uri care au inclus cunoştinţe teoretice, dar şi exemplificări practice. Astfel, s-a creat un adevărat laborator de dans la Craiova, mişcarea artistică devenind un pod intercultural. În cadrul proiectului, a fost organizat un atelier multilingvist, unde au fost prezentate mâncăruri tradiţionale din cele trei ţări,  iar participanţii au învăţat şi câteva expresii uzuale din limbile vorbite în cele trei ţări.

Proiectul “National Dances of Europe” s-a încheiat cu elaborarea unei broşuri în limba engleză despre istoria dansului şi a muzicii folclorice din Polonia, Letonia şi România. Mai mult, participanţii au creat un dans european cu elemente de coregrafie din toate cele trei ţări, care a fost înregistrat pe un DVD pentru a fi distribuit, în mod gratuit, în şcolile din judeţul Dolj.