CEZ și Cercetașii României – Centrul Local Aetosscot 45 de adolescenți în tabără în natură

0
630

Organizația Națională Cercetașii României Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin organizează, în perioada 11-16 iulie 2021, o tabără educațională în natură, pentru 45 de tineri din județul Mehedinți.

Proiectul a primit sprijinul “Generatorii de bine”, unul dintre programele-cheie ale strategiei de responsabilitate socială a Grupului CEZ în România. Programul a fost lansat în anul 2014 și încurajează angajații Grupului CEZ în România să propună soluții la problemele sociale cu care se confruntă în comunitățile din care provin, să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunității și la consolidarea relației cu cetățenii și grupurile locale de inițiativă.

Proiectul își propune dezvoltarea unui program de educație non-formală, având în centrul său tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani din județul Mehedinți. Astfel, aceștia vor participa la sesiuni de dezvoltare a încrederii în sine, a stimei de sine, a respectului de sine – toate acestea vor duce la reducerea anxietății resimțite în timpul pandemiei și la creșterea competențelor lor.

Se va pune accent pe interacțiunea cu natura ca mijloc de echilibrare emoțională. Pe lângă petrecerea timpului în natură, dormind la cort și participând la activitățiîn aer liber, participanții vor învăța să găteasca la foc și să utilizeze resursele din jurul lor într-un mod eficient.

De asemenea, se va pune accent pe folosirea energiei regenerabile, ca modalitate de a respecta mediul înconjurător și a promova un stil de viață sănătos atât pentru sine, cât și pentru ceilalți – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

“Cred că nu suntem pe deplin conștienți de efectele psihologice pe care restricțiile și teama din ultimul timp le vor avea asupra noastră. Aud tot mai des de la tinerii cu care lucrez, cât de important și necesar este să se deconecteze. De fapt, să își așeze gândurile, să își înțeleagă emoțiile, aflându-se într-un cadru sigur. Și nici un cadru nu este mai potrivit pentru asta decât natura” spune Daniela Borontiș, coordonatoarea proiectului “Conectare cu Natura”. În mod practic, în timpul taberei, ei vor fi împărțiți în echipe mixte și vor avea responsabilități practice în fiecare zi: gătit, pregătit lemne, pregătit apa sau curățenie. Echipele vor avea pe rând aceste sarcini, care vor fi completate cu activități de educație non-formală menite să contribuie la dezvoltarea lor fizică (să capete încredere în corpul și forțele lor), intelectuală (să găsească soluții la problemele care apar), socială (să conviețuiască într-un grup), spirituală (să fie curioși despre lumea din jurul lor), afectivă (să învețe să își gestioneze emoțiile mai bine).

Numeroase studii și publicații științifice au documentat efectele pozitive ale reconectării omului cu natura. Consensul general al acestor lucrări a fost că, atunci când au contact zilnic cu natura, tinerii se bucură de un impact pozitiv asupra întregului lor spectru de viață: sănătate fizică și psihică, îmbunătățirea performanțelor școlare și a integrării sociale.

Ne bucurăm să vedem că agenții economici se apleacă asupra acestor cauze și contribuie în mod activ la dezvoltarea personală a tinerilor din ziua de astăzi. Grupul CEZ în România, împreună cu Cercetașii României Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin susțin dezvoltarea armonioasă a tinerilor din Mehedinți.

Despre proiectele dezvoltate de Grupul CEZ în județul Mehedinți dar nu numai, puteți afla de pe www.cez.ro sau de pe pagina de Facebook CEZ Romania https://www.facebook.com/cezromania

Despre proiectele  Cercetașii României Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin puteți afla mai multe detalii de pe www.scout.ro sau de pe pagina de Facebook a Cercetașilor din Severin https://www.facebook.com/CercetasiiRomanieiDrobetaTurnuSeverin

Despre Organizația Națională Cercetașii României

Centrul Local Aetos face parte din Organizația Națională Cercetașii României, o organizație de tineret care oferă educație pentru viață, încurajează creativitatea, motivează implicarea tinerilor în comunitățile din care fac parte și creează un cadru simbolic în care aceștia se pot dezvolta intelectual, fizic sau spiritual.

Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” (www.scout.ro) este cea mai veche mișcare educațională de tineret din România, membră fondatoare a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (WOSM). Cercetășia este un model educațional, de formare continuă, având ca scop dezvoltarea de indivizi responsabili și implicați în comunitățile din care fac parte.

De peste 100 de ani, modelul educațional bazat pe pedagogie cercetășească contribuie la crearea unei lumi mai bune prin implicarea personală a sute de milioane de oameni care cred și respectă valorile ercetăşești.

În România, organizaţia serveşte aproximativ 5000 membri prin 80 de filiale și sucursale active în comunități din toată țara, iar la nivel mondial, organizaţia numără 40 milioane de membri în 224 de ţări şi teritorii. După informaţiile WOSM, în lume există doar 6 ţări fără cercetaşi, în unele dintre ele deoarece nu este permis (spre exemplu, Cuba, Coreea de Nord, Republica Populară Democrată Lao, Myanmar) www.scout.ro