Elevele cu 10 la Bac vor fi premiate de Consiliul Județean Dolj

0
286

Cele două eleve, singurele din Dolj, care au reușit să promoveze examenul de Bacalauret, sesiunea de vară, cu nota 10, vor fi premiate de conducerea Consiliului Județean Dolj. Ca și anul trecut, când patru elevi au luat nota maximă, cele două absolvente, Roșu Maria Iulia – Colegiul Național „Elena Cuza” și Putere Mădălina Georgiana – Colegiul Național „Frații Buzești”, vor fi recompensate cu câte o sumă de 1.500 de lei.

Cuantumul a fost aprobat de consilierii județeni, în plenul de săptămâna trecută, fiind prins în proiectul de rectificare bugetară al Consiliului Județean Dolj. Președintele Ion Prioteasa a explicat, pornid de la o propunere în acest sens a liberalilor, că și instituția Consiliului Județean Dolj avea în plan să premieze și anul acesta, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, toți elevii cu performanțe maxime la Bacalaureat, indiferent că provin de la licee din Craiova sau de oriunde din județ. Șeful CJ Dolj a precizat însă că inițiativa a depins, de fapt, de rezultatele la contestații care s-au definitivat abia săptămâna trecută, dar fără răspunsul cărora nu se putea ști care sunt elevii de 10 ai acestei sesiuni.

Protocolul cu ISJ Dolj, ținut în loc de constestații

Potrivit președintelui CJ Dolj, inițiativa de premiere a elevilor cu nota maximă la examenul de Bacalaureat, fiind aceeași ca și în 2017, a așteptat, practic, doar afișarea rezultatelor finale și comunicarea de către ISJ Dolj a elevilor cu note maxime. „Un proiect de hotărâre cu o sumă, indiferent care ar fi, dar pentru că o dai unei alte instituții, trebuie să se țină cont de o cerere din partea instituției respective, de un protocol care se semnează de toată lumea. Au fost aceste zile în care au fost contestații, care s-au terminat în cursul zilei de luni și, practic, intrăm într-un calendar pe care l-am avut întotdeauna. Întotdeauna am premiat tinerii care au obținut nota 10 la Bacalaureat și același lucru îl vom face și anul acesta”, le-a spus președintele Ion Prioteasa consilierilor județeni.

Școlile cu promovabilitate zero, un punct sensibil

Consilierul județean PNL, Marian Irinei, a ținut să reamintească aleșilor județeni că liberalii au votat întotdeauna protocoalele cu ISJ Dolj, arătându-și, în felul acesta, susținerea pentru elevii care au obținut rezultate meritorii. Acesta a ridicat, în schimb, și problema școlilor unde promovabilitatea la Bac a fost zero, cerând, nici mai mult nici mai puțin, demisia directorilor de acolo. „Ar trebui să ne preocupe și ce se întâmplă în școlile care nu au nici măcar un elev care să promoveze. Dacă au un pic de moralitate, directorii ar trebui să își prezinte demisia pentru faptul că nu au nici măcar un elev care să fi promovat Evaluarea Națională. Trebuie să existe o responsabilitate, pentru că și acei profesori au indicatori de performanță și beneficiază de calificative foarte bune”, a spus Irinei.

Liberalii propun încă două categorii de elevi pentru premiere

Liberalii au revenit apoi cu propunerea de a fi premiați în bani și elevii de la școlile din județ cu nota 10 la examenul de Evaluare Națională, adică aceia care susțin examenul de terminare a clasei a VIII-a. „Avem protocol cu ISJ, dar, după cum știți, anul trecut, am discutat să includem aici și pe elevii cu nota 10 la examenul de capacitate, pentru că ei nu erau. Și ei muncesc la fel de mult și trebuie să fie luați în calcul”, a insistat consilierul județean PNL, Cosmin Călin. Cu o zi înainte de plen, într-o conferință la partid, acesta prezentase forma de proiect privind premierea elevilor din Dolj pe care grupul consilierilor județeni ai PNL dorește să o inițieze. Alături de elevii cu 10 la Bacalaureat, liberalii au mai adăugat încă două categorii de elevi, cei cu notă maximă la Evaluarea Națională, precum și elevii care au înregistrat rezultate excepționale la fazele județene, naționale și chiar internaționale ale olimpiadelor școlare.

Conducerea CJ Dolj susține performanța școlară

Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, s-a arătat receptiv la această propunere, transmițând că ideea aceasta va fi luată în calcul și analizată în perioada următoare, cu posibilitatea de a fi aplicată în anul viitor. „Propunerea PNL este mai amplă și nu putem să o abordăm, în acest moment. Dar vă propun ca, în cadrul comisiei de cultură, să ni se dea o cuantificare și să intrăm, într-una din ședințele următoare, să ne putem întrepta și spre celelalte categorii care pot să fie premiate, pentru că niciodată nu a sărăcit bugetul Consiliului Județean Dolj acordând niște bani unor copii care chiar au făcut performanță”, și-a manifestat deschiderea președintele Ion Prioteasa. Anul trecut, așadar, grație propunerii conducerii CJ Dolj, susținută și de votul în unanimitate al consilierilor județeni, cele două elevi cu nota 10 la Bacalaureat  am avut patru elevi care au luat nota 10 la Bacalaureat, Roșu Maria Iulia de la Colegiul Național „Elena Cuza” și Putere Mădălina Georgiana de la Colegiul Național ”Frații Buzești”, vor fi recompensate cu câte 1.500 de lei pentru această performanță deosebită.