Ieftine și, totuși, nefrecventate

3
953

Cele mai ieftine piețe din Craiova sunt și cele mai puțin vizitate de cumpărători. A fost un zvon pe care l-am prins din zbor și am dorit să-l verificăm. După mai multe ore pe care le-am petrecut printre sacii cu cartofi și varză, discutând cu comercianții și văzând cu ochii noștri cum stau lucrurile, am ajuns la aceeași concluzie: ce este ieftin nu este întotdeauna și cel mai căutat lucru.

Piața Chiriac și Târgul zilnic de pe strada „Caracal” pot fi considerate, pe bună dreptate, cele mai ieftine piețe de legume și fructe din Craiova. Cum am ajuns la această concluzie? Foarte simplu, după ce am colindat în lung și-n lat celelalte piețe și am făcut o comparație între prețurile practicate în fiecare, le-am dat și noi crezare unor cititori fideli ai ziarului nostru – care au trecut pe la redacție special ca să ne vândă acest pont. Așadar, dacă am face acum un top al celor mai accesibile piețe, am pune pe primul loc Târgul de pe strada „Caracal”, urmată de Piața Chiriac. Piața Centrală, considerată chiar de noi – într-un articol recent – cele mai ieftine dintre ele, se clasează abia pe locul al treilea. Următoarele pe listă sunt, la rând, piețele din Craiovița, Brazdă și Valea Roșie.

Piața Chiriac, în pană de cumpărători

Dar ca să vă convingeți, înainte de a face un drum acolo, vă familiarizăm noi cu prețurile, dar mai mult cu atmosfera din cele mai ieftine piețe. Am plecat cu câteva ore înaintea prânzului ca să prindem, așadar, exact momentul în care gospodinele ajung la tarabe să-și cumpere legumele proaspete pentru masa de prânz. Prima oprire, în Piața Chiriac. Încă din parcare, piața pare puțin cam goală. Ne oprim la prima tarabă, exact lângă gardul proaspăt din fier, vopsit în verde. „Merge vânzarea?”, ne adresăm unei comerciante. Înainte să ne spună ceva, ne dăm singuri răspunsul după chipul ei dezamăgit. „Păi nu se vede… nu vine nimeni”! Și ridică din umeri. Femeia are pe tarabe de toate: și roșii, și ardei, și cartofi, și vinete, și morcovi. E cam sătulă să-și aștepte clienții care nu mai vin și nu mai are încredere că va vinde ceva. „Ce să vă spun… că nu vând nici o cutie cu roșii pe zi. Deci, merge foarte prost”.

Prețuri accesibile și, totuși, neatrăgătoare

În timp ce femeia își frânge mâinile lângă cântar, tragem cu ochiul la prețuri. În mintea noastră stăruie ideea că un motiv pentru care cumpărătorii nu se arată prin Piața Chiriac ar fi prețurile. Cade și această ipoteză. Ne ghidăm numai după roșii și vinete, cele mai scumpe legume pe care le-am depistat într-un alt raid al nostru prin celelalte piețe. Aici roșiile au prețul de 3,5 lei pe kilogram, iar vinetele sunt 3 lei pe kilogram, față de 4 și, respectiv, 5 lei pe kilogram. „Nu aveți prețuri așa de mari – tragem noi concluzia –și totuși nu prea aveți cumpărători”. „Asta ne întrebăm și noi în fiecare zi. Și nu știm de ce… Poate din cauză că aici este doar o zonă de case, nu prea sunt blocuri și oamenii își mai pun câte ceva prin curte, au câte o mică grădină”. Dar nici această explicație nu ține, dat fiind faptul că Piața Chiriac este situată, totuși, în oraș, și nu la periferie.

Păsările de curte nu mai au căutare

În perimetrul Pieței Chiriac mai sunt câteva tarabe pe care se vând aceleași tipuri de legume. Prețurile sunt asemănătoare și comercianții se plâng de aceeași problemă: nu prea are cine să le cumpere marfa. „Stă câte o zi întreagă și abia dacă vindem să ne scoatem și noi taxa. Chiar nu ne dăm seama de ce nu merge deloc această piață, pentru că avem niște prețuri mici la toate legumele”, spunea un domn care-și aranja, din când în când, sacii cu cartofi. Alături, după ce se termină micul sector al zarzavagiilor, începe sectorul păsărilor de curte. Unii dintre vânzători își țin la vânzare puii în cuști. Cei mai mulți care vând găini și păsări mari, cum sunt gâște și curci, le-au așezat pe câte o pătură. Nici păsările – care picotesc de căldură – nu îi atrag pe clienți să vină în Chiriac. „Țăranul este tot în pierdere. Risipește porumb și grâu ca să crească păsările și, după cum vedeți, nu i le cumpără nimeni…”. Părerea acestei femei este împărtășită și de ceilalți comercianți, care se mulțumesc să dea din cap. E o zi de marți, ghinionistă pentru ei.

2,5 lei pe kilogramul de roșii

Următoarea noastră țintă este Târgul zilnic de pe strada „Caracal”. Se apropie de  prânz și nu este nici aici aglomerația la care ne-am fi așteptat. În sectorul destinat legumelor găsim de toate. Cartofi și varză din abundență – la prețul de 0,6 sau 0,7 lei pe kilogram. Cam la același preț sunt și lubenițele. De două feluri, unele rotunde și verzi, altele dungate. Căutăm din priviri roșiile și vinetele, țintele reportajului nostru. Nu este greu să le găsim, pentru că fiecare comerciant are și câte o cutie mare cu roșii. Aici este foarte cald și marfa este protejată cu umbreluțe de soare. Comerciantul stă pe un scăunel și picotește pentru că mai rar trec clienții pe aici. „Ce să vă dau?”, ne întreabă. „Dați și la kilogram?”, ne interesăm noi prevăzători. „Cum să nu, câte kilograme doriți?”. „Păi cât este kilogramul de roșii?”. „2,5 lei”, ni se răspunde. Este cel mai mic preț pe care l-am găsit până acum. Ne uităm în stânga și în dreapta: nici o coadă, nici un cumpărător. Verificăm apoi marfa. Roșii nu au nici o stricăciune și ni se spune că sunt bine coapte. Ba chiar vânzătorul se oferă să ne taie una, să vedem că este gustoasă și să plecăm apoi mulțumiți.

De ce nu merg vânzările

Înainte să fie desființată, piața din Chiriac a fost una dintre cele mai căutate piețe pentru păsări, dar și pentru legume. În special toamna, aceasta era raiul gospodinelor care nu ratau sâmbetele și duminicile pentru a-și cumpăra de aici cele mai ieftine zarzavaturi. Odată cu închiderea ei și mutarea comercianților pe „Caracal”, oamenii nu au fost deloc mulțumiți și au tot sperat că autoritățile vor reveni asupra deciziei și o vor redeschide. Când acest lucru s-a întâmplat, lucrurile nu mai merg deloc ca la început. Oamenii spun că, în răstimpul în care au fost puse lacătele pe uși, clienții s-au reorientat și va mai trece un timp până ce se vor întoarce din nou către această piață. În schimb, altfel stau lucrurile cu Târgul Zilnic de pe „Caracal”. A fost gândit, printre altele, și ca un târg en-gros de legume și fructe și, în ciuda prețurilor bune, oamenii tot nu își fac des cumpărăturile de aici. Un motiv ar fi distanța mai mare față de acasă, iar un altul – care ține mai mult de bârfă – ar fi că marfa nu ar proveni direct de la producători.

3 COMENTARII

  1. Cred eu că sunt două motive care afectează vânzările. Unul ar fi lipsa locurilor de parcare (unde să parchezi dacă sunt numai indicatore de “oprirea interzisă” ? ) , iar al doilea ar fi că , numai două trasee pe care circulă autobuzele sunt în apropierea acestei piețe.

  2. stimata d-na laura aveti perfecne-a dat ta dreptate dar noi in cei 24 deani am facut o piata functionala ==nu dece ca cei care neau condus si ne conduc sau dus pri strainatate sa faca si la noi ca la ei dar lipsa de pricepere nea dat ce avem cu stima

Comments are closed.