Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Pe 29 iulie, românii sunt cei care decid”

0
233

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a vorbit într-un interviu acordat cotidianului nostru despre deciziile Curţii Constituţionale a României, despre campania de denigrare a ţării în Europa de către PDL şi despre ce vor spune cei de la USL românilor în această campanie electorală de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Valeriu Zgonea face un apel către liderii PDL să înceteze să dezinformeze cancelariile străine cu privire la situaţia din România: “Tot ceea ce au făcut Băsescu şi PDL ne va costa foarte scump pe noi toţi. Noi trebuie să reparăm acum nu doar răul pe care l-a făcut Băsescu în ţară, dar şi ceea ce a stricat în afara ţării, în Europa şi în lume”.

Valeriu Zgonea

“România este şi va rămâne un stat de drept, democratic şi european”

– Domnule preşedinte, Curtea Constituţională a României a decis că atât suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi schimbarea celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului sunt perfect constituţionale. Cum rămâne cu toată campania de denigrare în care s-a vorbit despre lovituri de stat, despre acte neconstituţionale?

– Deciziile Curţii Constituţionale demonstrează ceea ce era de demonstrat şi anume că nu a avut loc niciun fel de derapaj de la democraţie. Au fost respectate toate regulile democratice şi constituţionale. România este un stat de drept. Declaraţiile isterice ale liderilor PDL şi ale lui Traian Băsescu au făcut şi fac foarte mult rău României. Credibilitatea ţării noastre are de suferit din cauza acestor declaraţii, economia ţării are de suferit, cursul de schimb s-a prăbuşit, investitorii vorbesc despre instabilitate. Tot ceea ce au făcut Băsescu şi PDL ne va costa foarte scump pe noi toţi. Noi trebuie să reparăm acum nu doar răul pe care l-a făcut Băsescu în ţară, dar şi ceea ce a stricat în afara ţării, în Europa şi în lume. Dacă românii vor o schimbare reală în viaţa lor şi în ţara noastră, atunci trebuie să vină la referendum şi să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu.

– Imaginea României a avut de suferit din cauza acuzaţiilor lansate de PDL, iar efectele s-au regăsit şi în plan economic. Ce veţi face pentru a demonta această propagandă negativă?

– Premierul Victor Ponta a mers la Bruxelles şi a vorbit cu liderii europeni despre ceea ce se întâmplă în România. Le-a spus că ţara noastră are un guvern solid, cu oameni capabili să îşi facă datoria, susţinut de o largă majoritate parlamentară, decis să acţioneze în interesul românilor. Parlamentul, Justiţia şi toate celelalte instituţii fundamentale ale statului român îşi desfăşoară şi ele netulburate activitatea de zi cu zi. I-a asigurat că România este şi va rămâne şi de-acum înainte un stat de drept, democratic şi european. Vom spune mereu adevărul despre suspendare, referendum şi abuzurile pe care le-a făcut Traian Băsescu. Dar indiferent ce vor face şi vor spune Traian Băsescu şi PDL, noi nu vom pune în pericol credibilitatea şi stabilitatea economică a României de dragul unor interese politice.

„PDL a lăsat în urmă un dezastru”

– Cum credeţi că se va derula campania care urmează în aceste săptămâni până la referendum? Care este strategia USL?

– Le vom spune oamenilor ce au făcut cei de la PDL în ultimii ani, cum au jefuit ţara, cum s-au scurs banii publici în buzunarele clientelei politice, în timp ce au tăiat salariile şi pensiile românilor. Vom merge în localităţile în care s-au închis şcolile, iar copiii sunt obligaţi să meargă pe jos kilometri întregi ca să înveţe carte şi să ajungă ceva în viaţă. Vom merge în oraşele unde s-au închis spitalele, unde au murit oameni în faţa porţilor închise ale spitalelor, din cauza politicii regimului Băsescu. Vom fi alături de români, le vom spune ce s-a întâmplat şi care sunt soluţiile noastre, ale guvernului USL. Avem obligaţia de a reda oamenilor speranţa şi încrederea în viitorul nostru, al copiilor noştri şi al societăţii în care trăim. Oamenii au nevoie să ştie că România merge pe drumul cel bun, că actualul Guvern şi Parlamentul României îşi fac datoria.

– USL este acuzată că încearcă să acapareze instituţiile statului. Cum răspundeţi acestor acuzaţii?

– Vă propun ceva: faceţi o listă a instituţiilor de stat şi a şefilor acestora, apoi scrieţi în dreptul fiecărui şef cine, când şi cum a fost numit în funcţie. Ne vom lămuri pe deplin cine vorbeşte despre acapararea instituţiilor statului. Noi nu facem altceva decât să demontăm ceea ce a făcut PDL, este o imensă încrengătură de oameni ai PDL şi de interese. Oamenii corupţi ai PDL au fost puşi în funcţii importante în instituţiile statului. PDL a lăsat în urmă un dezastru. Pedeliştii şi-au construit un sistem mafiot, prin care furau banii românilor. Acesta este adevărul şi nu trebuie să ne fie frică sau ruşine să îl spunem. USL are datoria de a repara toate aceste nedreptăţi, pentru binele României şi pentru binele românilor.

– Dacă românii vor decide la referendum că nu îl mai vor preşedinte pe Traian Băsescu, trebuie organizate alegeri prezidenţiale. Ar putea fi acestea organizate în acelaşi timp cu alegerile parlamentare?

– Ar fi o soluţie bună, logică şi de bun-simţ, dar nu avem o soluţie constituţională, în acest moment. Vom vedea, după referendum, dacă este posibil. Cu toate acestea, important este ca românii să vină la referendum şi să voteze pentru demiterea lui Traian Băsescu. Alegerile locale din luna iunie au fost semnalul unei schimbări profunde, nu doar la nivel administrativ, ci la nivel de societate. Pentru ca această schimbare să fie deplină, pentru ca vieţile oamenilor să se schimbe în bine, trebuie să avem unitate şi colaborare la nivelul tuturor instituţiilor. Traian Băsescu este incapabil să colaboreze cu cineva. De aceea este important ca oamenii să vină la vot la referendum şi să voteze pentru demiterea lui Băsescu.

– Au existat unele opinii controversate privind dreptul românilor din diaspora de a vota la referendum. Care este poziţia dvs. în acest sens?

– Dreptul românilor din diaspora de a-şi exprima votul la referendumul privind demiterea preşedintelui Băsescu este unul garantat şi nu va fi restrâns sub nicio formă. USL îi îndeamnă pe toţi românii, din ţară şi de peste hotare, să se prezinte pe 29 iulie la referendum şi să îşi exprime în mod legitim alegerea.

„Traian Băsescu i-a jignit, i-a umilit şi i-a minţit pe români”

– Potrivit deciziei CCR din 10 iulie a.c., pentru validarea referendumului trebuie să fie prezenţi la vot 50% plus 1 din alegători. Credeţi că vor ieşi românii la vot?

– Da, am convingerea că românii vor ieşi la vot pe 29 iulie. Vreme de trei ani şi jumătate, Traian Băsescu a condus abuziv o guvernare care le-a făcut rău românilor. Le-au tăiat salariile, i-au dat afară de la muncă, le-au închis spitalele, le-au luat banii din pensie. Milioane de familii din întreaga ţară au avut de suferit din cauza măsurilor nedrepte pe care le-au luat această guvernare. Iar Traian Băsescu este principalul vinovat, pentru că el este cel are a hotărât toate aceste lucruri, în vreme ce guvernele sale nu au făcut altceva decât să îşi asume răspunderea pentru măsuri. După trei ani şi jumătate în care Băsescu nu i-a ascultat şi nu i-a băgat în seamă, românii vor avea posibilitatea pe 29 iulie să îi răspundă lui Băsescu şi să îl dea afară de la Cotroceni. Acum e momentul lor şi cred că românii vor profita de această ocazie. Eu îi aştept la vot.

– Care ar fi primul motiv, cel mai important motiv pentru care Traian Băsescu trebuie să fie demis prin votul românilor?

– Toate motivele sunt importante, dar nu trebuie să uităm nici o clipă cât de mult rău le-a făcut Băsescu românilor. Prin tot ceea ce a făcut în ultimii trei ani şi jumătate, el a depăşit atribuţiile mandatului de preşedinte. El este cel care a hotărât şi a anunţat tăierea salariilor şi a pensiilor. El este cel care a hotărât concedierea a zeci şi sute de mii de oameni din sectorul public. El este cel care a hotărât şi a anunţat închiderea a sute de spitale în toată ţara. Toate legile importante, precum Legea Educaţiei şi Legea Sănătăţii, au fost elaborate de nişte comisii prezidenţiale la Cotroceni. Băsescu este cel care a spus că, indiferent ce decid judecătorii, Guvernul nu le va da banii înapoi pensionarilor. Traian Băsescu i-a jignit, i-a umilit şi i-a minţit pe români. În ultimele luni, el a încercat să folosească instituţii ale statului pentru a bloca activitatea guvernului Ponta. De ce? Pentru că Băsescu se agaţă cu disperare de putere. Oamenii au văzut că se poate guverna şi altfel decât au făcut-o Băsescu şi PDL. Au văzut că Ponta şi USL se ţin de cuvânt, că le dau banii înapoi, că reîntregesc salariile, că restituie pensiile impozitate abuziv. În mod firesc oamenii îşi doresc ca această guvernare să continue. Dar noi nu putem continua cu Traian Băsescu, care încearcă să ne pună beţe în roate ori de câte ori poate. Oamenii vor schimbarea, Băsescu nu. Să îi lăsăm pe oameni să aleagă. Pe 29 iulie, ei au şansa să aleagă pentru schimbare şi să voteze DA pentru demiterea lui Băsescu.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU