Cum l-a pregătit Dincă pentru veşnicie pe maestrul Tudor Gheorghe

2
389

Numele maestrului Tudor Gheorghe a fost plasat, în mod nefericit, în continuarea listei cu personalităţi culturale trecute în nefiinţă. În încercarea de a-l gratula cu apelativul „valoare recunoscută”, viceprimarul Mărinică Dincă a sugerat că e cazul să i se dedice şi acestuia un festival atât timp cât mai este în viaţă. Propunerea, cam cinică, i-a luat piuitul maestrului.

Propunerea a venit pe nepusă masă, chiar în mijlocul unei conferinţe de presă organizate la Primăria Craiova pentru a anunţa un eveniment cultural, în speţă un concert de folk dedicat poetului Adrian Păunescu. După ce a prezentat manifestarea, viceprimarul Mărinică Dincă a simţit nevoia să-l elogieze aşa cum se cuvine şi pe celălalt maestru, Tudor Gheorghe, aflat în dreapta sa. Şi maximul pe care l-a putut obţine a fost că acesta este încă în viaţă. «Personal – şi cu siguranţă că nici consilierii locali nu vor avea nimic împotrivă – mi-am propus ca anul viitor să facem un eveniment cultural şi în cinstea maestrului Tudor Gheorghe», a anunţat Dincă. Simţindu-se deja trecut în lumea celor reci, maestrul a reacţionat pripit: „Stai, bă, că n-am murit, sunt aici” şi a înclinat din cap, ca să-şi evidenţieze şi mai bine prezenţa. „Eu consider că domnia sa este o personalitate marcantă şi, cum de fiecare dată, aceste personalităţi sunt ridicate la valoarea lor abia după trecerea în nefiinţă, am învăţat lecţia: trebuie să o recunoşti şi să o respecţi fiind în viaţă”, a explicat Dincă, dar fără să alunge crisparea de pe obrajii bardului.

Domeniile Coroanei sponsorizează evenimentul

Concertul tematic „Flacăra vie – Adrian Păunescu” va fi organizat marţi, 19 iulie, în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova, cu începere de la ora 19.00. «Încercăm să facem primul pas frumos în a ne aduce aminte de ceea ce Adrian Păunescu făcea în România. E vorba de Cenaclul „Flacăra”, despre care acum putem vorbi ca despre Cenaclul „Flacăra Vie”, pentru că el continuă să fie viu în inimile românilor. Este un eveniment care, cu siguranţă, va avea succes, dat fiind faptul că sufletul lui va fi maestrul Tudor Gheorghe», a spus viceprimarul Mărinică Dincă.

«Eu m-am implicat pentru că era datoria mea morală să fac asta. Am găsit sprijin din partea Primăriei Craiova, care practic nu a avut nici un fel de obiecţii în acest sens. Ideea a plecat însă de la Domeniile Coroanei, care a asigurat partea financiară a evenimentului», a spus, la rândul lui, maestrul Tudor Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, în Piaţa Mihai Viteazul vor fi amplasate o scenă mare, de aproape zece metri, şi două ecrane uriaşe pe care vor rula secvenţe cu Adrian Păunescu adresându-se publicului. «O să îl vedeţi pe Adrian recitând Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată, ceea ce e destul de trist», a anunţat, în premieră, Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe aplică aceleaşi criterii riguroase

În calitate de organizator, maestrul Tudor Gheorghe a acţionat cu aceleaşi criterii riguroase pe care le foloseşte la regizarea propriilor spectacole. De altfel, acesta a recunoscut că, în ciuda faptului că finanţarea concertului a fost asigurată, cel mai greu lucru a fost tot la organizare: «Ne-am dorit ca spectacolul să nu se lungească, pentru că eu ştiu ce înseamnă acest lucru. Omul nu e capabil să recepteze un spectacol mai lung de două ore oricât ar fi artistul de bun. Lucrurile bune trebuie să fie dense, scurte», este de părere Tudor Gheorghe.

Acesta crede că singura excepţie se întâmpla în cazul lui Adrian Păunescu, singurul care reuşea să ţină publicul în priză, fără să dea semne de plictiseală, ore întregi. «Cenaclul se lungea pentru că el însuşi era un fenomen. Dar pentru că el nu mai este astăzi, nu mai are deci cine să facă acest lucru. Este mai bine ca omul să plece cu ideea „ce bine a fost”, aş fi vrut să mai dureze decât să spună „bine că s-a terminat”. Specific actorului şi politicianului amator e să stea cât mai mult pe scenă. Profesionistul nu stă mult, spune ce are de spus şi pleacă», a mai spus Tudor Gheorghe, care şi-a amintit că a avut discuţii pe această temă chiar cu Adrian Păunescu.

Se profilează şi Zilele „Adrian Păunescu”

Autorităţile locale s-au pus de acord cu finanţatorii concertului din acest an ca ideea omagierii poetului Adrian Păunescu să continue şi în anii următori, pentru a deveni o tradiţie. «Avem deja Zilele „Marin Sorescu” şi ar fi frumos să organizăm şi Zilele „Adrian Păunescu”. Ne dorim foarte mult acest lucru şi cred că ar fi foarte interesant şi pentru public. Acum facem iniţierea cu această manifestare, dar pe viitor ar fi bine dacă s-ar face un concurs de creaţie literară, să acordăm un premiu unui tânăr specialist în poezie sau cantautor», a propus Tudor Gheorghe. Pe de altă parte, acesta a precizat că şi la această ediţie, ca şi la celelalte care vor mai fi organizate în cinstea bardului de la Bârca, folkişti buni ai scenei româneşti sunt datori să vină şi să cânte pentru că îi sunt datori regretatului poet. «Am contactat numele artiştilor care au cântat cu Cenaclul „Flacăra”, Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Andrei Păunescu şi mulţi alţii, toţi fiind de acord să participe. Dacă nu ar fi răspuns, ar fi dat dovadă de lipsă de caracter. Cu câteva excepţii, printre care Mircea Baniciu, care cânta deja cu formaţia Phoenix, care era în mare vogă pe atunci, toţi ceilalţi nu ar fi ajuns ce sunt astăzi dacă nu ar fi făcut parte din Cenaclul „Flacăra”. Unul dintre exemple este Mircea Vintilă, care a devenit o adevărată valoare graţie lui Adrian Păunescu».

 

2 COMENTARII

  1. Ce articol penibil. Daca asta ati inteles dumneavoastra, duduie Laura, din discursul domnului Dinca, cred ca ar trebui sa lasati jurnalismul pentru cineva care se pricepe la aceasta meserie. De ce trebuie sa denaturati totul?!!

Comments are closed.