Ritm, voce şi dans, dicţie, sensibilitate şi armonie, imaginaţie şi fantezie, frumuseţe interioară şi cultură – iată câteva calităţi ale unui actor. Laolaltă se numesc talent şi, dacă dai dovadă că îl ai, vei fi binevenit ca student la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova. Acreditată să desfăşoare studii universitare de licenţă în domeniul Artele spectacolului – Actorie, instituţia organizează concurs de admitere în perioada 15-19 iulie a.c. Probele de admitere – practice, vizând aptitudinile artistice ale candidatului – se vor desfăşura în două etape, în zilele de 20 şi 21 iulie, iar numărul de locuri este 10, cu buget de stat. Pentru rezultatul final nu se ia în calcul nota obţinută la bacalaureat. Departamentul de Artă teatrală din Craiova a organizat, de la înfiinţarea sa, în 1995, şi până în prezent, zece sesiuni de admitere, în total 80 de persoane absolvind aici. Peste 95% îşi desfăşoară activitatea în domeniu, spun reprezentanţii instituţiei.
Pepinieră de talente pentru Teatrul Naţional, şi nu numai
Înfiinţarea unei secţii de teatru la Universitatea din Craiova a fost o necesitate, dacă ne gândim că lângă un mare teatru trebuia să rodească o pepinieră de talente care să contribuie la subvenţionarea generaţiilor următoare de actori profesionişti. Naţionalul din Craiova a fost şi rămâne unul dintre reperele de nădejde ale mişcării teatrale româneşti, iar turneele peste hotare de după 1990, efectuate într-un ritm solicitant şi deosebit de rodnic, i-au adus numeroase succese şi o binemeritată notorietate mondială.
Astfel, actualul Departament de Artă teatrală fiinţează ca Secţie de Teatru în Universitatea din Craiova (la Facultatea de Litere – Catedra de Literatură română, universală şi comparată) încă din 1995, sub girul profesional al actorului de teatru şi film, regizor şi viitor profesor de Arta actorului Remus Mărgineanu. Misiunea de bază a Departamentului o constituie formarea unor specialişti cu posibilităţi reale de integrare în domeniul artei interpretării dramatice. În acest scop, Departamentul (acreditat din anul 2004) asigură o instruire profesional-vocaţională cu un plan de învăţământ bine structurat, în care se îmbină fericit disciplinele de specialitate cu cele fundamentale şi complementare. Această primă structură de învăţământ superior în domeniul teatrului din Craiova serveşte în special TNC, altor scene profesioniste din ţară, posturilor TV locale şi naţionale şi nu numai.
Bază materială de invidiat
Instituţia îşi are sediul în incinta Facultăţii de Agronomie, unde s-a constituit o bază materială solidă, capabilă să asigure condiţii optime de studiu, la nivelul celor din UE. Dispune de o bibliotecă proprie, cu peste 5.000 de volume de specialitate, reviste de teatru şi film, o sală spaţioasă de lectură, o sală media dotată cu calculatoare cu acces la Internet şi aparatură audio-video, patru săli special amenajate pentru desfăşurarea cursurilor teoretice, sală de sport şi dans de 200 mp.
De asemenea, dispune de o sală de spectacole cu scenă italiană, care are posibilitatea de a se transforma în scenă elisabetană, având o capacitate de 250 de locuri, dotată cu instalaţii profesioniste de sunet şi lumină, ca şi de Sala Studio, cu o capacitate de 95 de locuri, dotată cu aparatură profesionistă, două cabine de machiaj şi o magazie pentru depozitarea decorurilor şi costumelor.
Până în prezent, zece promoţii de actori
De la înfiinţarea sa, în 1995, şi până în prezent, instituţia a organizat nu mai puţin de zece sesiuni de admitere, după cum a precizat lector univ. dr. Alexandru Boureanu, coordonator al Departamentului: în 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2008, 2009 şi 2010. „În total, 80 de tineri au absolvit aici. Trebuie menţionat că dintre absolvenţii actori peste 95% lucrează în domeniul în care şi-au luat diploma de licenţă”, a adăugat Alexandru Boureanu.
Anul acesta, cursurile Departamentului au fost absolvite de 12 studenţi; alţi 10 sunt în anul al II-lea de studiu, iar 12 – în anul al III-lea. De asemenea, cursurile de Masterat în Arta actorului (acreditate ARACIS din 2008) sunt frecventate de 8 persoane în anul I (majoritatea actori angajaţi la Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroşani), alţi 8 fiind absolvenţi (majoritatea actori angajaţi la Teatrul „Anton Pann” din Rm. Vâlcea şi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”). «Începând din anul universitar următor, Masterul de Arta actorului va fi co-tutelizat cu o universitate din Franţa, iar participanţii la acest program – care vor studia un an aici şi unul în Franţa – vor beneficia de dublă diplomă, română şi franceză», a mai precizat Alexandru Boureanu.
Patru zile de înscrieri, zece locuri bugetate
Pentru cea de-a 11-a sesiune de admitere, din iulie a.c., Departamentul de Artă teatrală din Craiova scoate la concurs 10 locuri, toate subvenţionate de la bugetul de stat. Înscrierile se fac în zilele de 15, 16, 18 şi 19 iulie, la sediul Universităţii (strada „Al.I. Cuza” nr. 13), iar dosarul candidatului trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere de înscriere; copie legalizată după certificatul de naştere; copie legalizată după diploma de bacalaureat sau echivalentul acesteia; copie legalizată după foaia matricolă sau echivalentul acesteia; certificat de căsătorie (copie legalizată sau alt act de schimbare a numelui, dacă este cazul); adeverinţă de la medicul de familie (apt pentru admiterea la facultate); chitanţa privind achitarea taxei de înscriere (100 lei).
Notaţi de comisie pentru monolog, cântec şi improvizaţie
Probele de admitere, care vizează aptitudinile artistice ale candidatului, vor fi susţinute în două etape. Prima, eliminatorie (se notează „Admis” sau „Respins”), se va desfăşura pe 20 iulie şi va consta în două probe practice: prezentarea unor versuri, a unui fragment de povestire (la persoana I) şi a unui monolog din repertoriul de concurs al candidatului, apoi testarea aptitudinilor muzicale şi ritmice, cu acompaniament de pian sau suport audio digital. Cea de-a doua etapă – evaluarea aptitudinilor actoriceşti – este prevăzută pentru 21 iulie şi va avea tot două probe: prezentarea unui monolog (altul decât cel din etapa I), a unor versuri şi a unei povestiri din repertoriul de concurs al candidatului (la alegerea comisiei) şi exerciţii de improvizaţie pe teme propuse de comisie.
Repertoriul de concurs al candidatului trebuie prezentat la înscriere şi cuprinde: 10 poezii (cel puţin) de specii literare diferite (romantice, eroice, fabule); două monoloage din piese de teatru din dramaturgia naţională sau universală; două povestiri (la persoana I); cântece (orice gen muzical); o fotografie portret color.
Rezultatele la etapa a doua se notează cu note de la 1 la 10, concurenţii fiind admişi în ordinea mediilor, în limita numărului de 10 locuri. Pentru rezultatul final nu se ia în calcul nota obţinută la bacalaureat. Conform metodologiei, cele trei criterii de departajare la medie egală sunt însă media anilor de studiu, media examenului de bacalaureat şi media la Limba şi literatura română din ultimul an de liceu. Afişarea rezultatelor la examenul de admitere va avea loc pe 22 iulie.
***
Cei interesaţi să devină studenţi ai Departamentului de Artă teatrală al Universităţii craiovene pot solicita informaţii suplimentare la sediul din incinta Facultăţii de Agronomie (strada „Transilvaniei” nr. 1, Craiova, Dolj, cod 20.0421), la tel/fax: +40.251.413.085 sau pot consulta www.actorie-craiova.ro.
***
„Arta actorului cere mult talent, inteligenţă, răbdare, sârguinţă, exerciţii, cunoştinţe, ba pe culmile ei chiar geniu bogat înzestrat. Căci actorul trebuie să facă să fie vizibile trăsăturile lui de maestru ce se găsesc la mare adâncime”. (Friedrich Hegel)