1 pauză/ 2 final: LPF, FRF, Sandu şi Dragomir – achitaţi

0
315

Mititelu a pierdut cele 240 de milioane pe care i le oferise prima instanţă, în procesul dezafilierii echipe sale şi a copiilor, copiilor săi

handbalCurtea de Apel a anunţat ieri verdictul în cazul procesului intentat în cazul dezafilierii echipei lui Adrian Mititelu. Astfel, Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu au fost achitaţi, iar LPF şi FRF nu trebuie să mai achite prejudiciul decis de Tribunalul Bucureşti (1 084 592 000 de lei, peste 240 de milioane de euro), fiind achitate. Decizia este definitivă. Instanţa a decis păstrarea sechestrului instituit asupra bunurilor lui Sandu, Dragomir şi LPF, pentru un eventual proces în civil, pe care să îl intenteze Adrian Mititelu. Procurorii ceruseră condamnarea fostului preşedinte al FRF, Mircea Sandu, şi a fostului preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, la pedepse cu executare orientate spre maximum, respectiv la câte 14 ani de închisoare pentru fiecare. Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, în luna iunie 2016, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii echipei lui Mititelu, şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei. FRF a formulat apel, judecat ieri de Curtea de Apel Bucureşti.

De ce este corectă decizia Curţii de Apel

Prima hotărâre a instanţei, a Tribunalului Bucureşti, de a i se da 240 de milioane de euro lui Mititelu, era aberantă. Şi nu numai suma, ci decizia în sine. Asta fiindcă FRF a respectat legea când a luat decizia de a dezafilia „sereleul” lui Mititelu şi al copiilor, copiilor săi. Ştiind că falimentul este inevitabil, Mititelu a încercat să scoată ţapi ispăşitori. Şi astfel nu a mai mers la TAS în procesul cu Piţurcă, adresându-se direct instanţelor civile. Ştia că va fi dezafiliat, ştia că nu are dreptate, dar astfel putea arunca vina pe alţii, păcălind multă lume, inclusiv, se pare, unii judecători. Dar Mititelu era expert în păcăleli: sute de foşti angajaţi sau colaboratori fuseseră înşelaţi, discursul său demagogic îl transformase în viziunea unora, care nu-l cunosc, din călău în victimă. Apropo, mulţi nu ştiu cât a contribuit Mititelu la prima retrogradare, cea din 2004, doar pentru ca el să poată pune mâna pe club. Lui Mititelu nu i se cuvine niciun ban pentru acei jucători, fiindcă ei nu i-au fost luaţi, ci lor li s-a acordat drept de muncă la alte echipe, în cadrul FRF. Ori, Mititelu nu mai făcea parte din FRF, după ce nu-i respectase regulile pe care şi le-a asumat şi a acţionat forul în judecată civilă. Mititelu putea să-i angajeze pe acei jucători dacă echipa sa ar fi evoluat într-o ligă independentă de FRF, să zicem una balcanică sau una a satelor limitrofe Booveniului, nu-i interzicea nimeni acel drept. Oricâte păcate ar avea Sandu şi Dragomir, ei (recte Comitetul Executiv) nu au comis abuz în serviciu când au dezafiliat societatea lui Mititelu, ci au respectat legea, chiar au fost forţaţi de Mititelu să-i scoată din fotbal echipa.

Ca şi decizia de a-i acorda 240 de milioane de euro, deciza de reafiliere temporară a fost aberantă şi a produs pagube sentimentale enorme. O decizie stupidă, bazată pe nimic, o decizie care avea să împartă suporterii Ştiinţei în fani CSU şi fani FCU. Mititelu ştia că dacă nu revine, cel puţin pentru scurt timp, în fotbal, lumea va considera CSU drept continuatoare a istoriei Ştiinţei, aşa cum era şi normal, astfel că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să reapară în fotbal, să-şi asocieze numele cu Ştiinţa şi să dezbine astfel oraşul, să împartă fanii, care fuseseră dintotdeauna în aceeaşi baricadă. CSU continuă istoria Ştiinţei, aşa cum şi FCU a continuat-o din 1994, când echipa a fost separată, chiar şi arbitrar, de Clubul Sportiv. Nu este de acceptat nici ideea prăpastiei de palmares, fiindcă din 1994 până în 2011 a existat o echipă şi ea s-a numit Universitatea Craiova. Aceasta i-a reprezentat pe suporterii Ştiinţei, aşa cum a făcut-o ea, fără performanţe. Chiar dacă în acte nu s-a respectat continuitatea, iar acea societate nu a preluat şi palmaresul, în privinţa sentimentelor nu fost întrerupere în palmares. Că echipa s-a întors la clubul-mamă şi că oraşul se implică acum în viaţa clubului sunt lucruri normale, iar Ştiinţa nu mai poate fi asumată de cineva, în numele familiei sau a orgoliilor sale. Oricum, trebuie să ni-l asumăm noi pe Mititelu, chiar şi ca o sămânţă stricată, fiindcă a făcut parte din greşelile noastre în datoria pe care o avem: de a avea grijă de Ştiinţa.

***

Piţurcă: „S-a făcut dreptate, echipa din Liga I e adevărata Ştiinţa”

Victor Piţurcă, a comentat pentru gsp decizia dată de Curtea de Apel: „S-a făcut dreptate. Mă bucur pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragormir, care nu aveau nicio vină. Ei au respectat regulamentul. Adrian Mititelu este un escroc. A păcălit multă lume. Nu cred că mai revine în fotbal. Şi dacă primea 220 de milioane de euro, tot nu făcea nimic. Eu, când eram antrenor la echipa naţională, i-am spus lui Mircea Sandu să nu dezafilieze Craiova. A făcut exact ce îi convenea lui Mititelu. El nu mai avea bani, jucătorii erau neplătiţi, iar echipa retrogradase. Lumea trebuie să uite de echipa lui Mititelu. A făcut mult rău Craiovei şi o să dispară total din fotbal. Vocile care ziceau că echipa din Liga 1 nu este adevărata Craiova erau susţinători falşi ai lui Mititelu. Venea la şedinţe cu nişte suporteri cărora le-a promis bani. Ei, când se întâlneau cu mine, îmi ziceau că Mititelu e un escroc. Formaţia din Liga 1 este adevărata Ştiinţa, clubul la care am jucat eu. Procesul meu cu el îşi va continua cursul. El, în ultimul timp, a înstrăinat multe bunuri ale clubului. E o judecată acum, ca aceste bunuri să revină la clubului lui, pentru ca statul, ANAF-ul şi cei care au bani de recuperat să o facă. Dar eu nu îmi fac nicio speranţă că voi recupera banii”, a spus Victor Piţurcă.