Terasele din centrul istoric vor fi sancționate pentru lipsa „colțișorului cultural”

0
179

Nici o terasă din centrul istoric nu a amenajat până acum un „colțișor cultural” prin care să promoveze imaginea Craiovei în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus patronilor că le va retrage autorizația de funcționare dacă nu vor respecta această prevedere.

Potrivit primarului Lia Olguța Vasilescu, nici terasele care au funcționat anul trecut și nici cele de anul acesta nu și-au respectat obligația de amenaja un loc în care să se găsească pliante, cărți și alte obiecte despre Craiova. Acesta este un motiv pentru care Primăria le va retrage patronilor autorizația de funcționare dacă nu vor amenaja respectivul „colțișor cultural”. „Vă spun că și anul trecut s-a întâmplat același lucru. Dacă nu înțelegeți că și noi vă facem o favoare că vă lăsăm cu aceste terase, și dumneavoastră trebuie să ne ajutați în competiția pentru Craiova Capitală Culturală Europeană. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci ne supărăm într-o zi și retragem autorizația de funcționare la toate terasele care nu au colțișorul cultural”, a spus primarul patronilor de terase, în cadrul dezbaterii publice de săptămâna trecută.

Nici un patron nu s-a conformat până acum

Lia Olguța Vasilescu susține că nici un patron de terasă nu a respectat acest amănunt, deși nu este un lucru complicat. Pentru cei în lipsă de idei, primarul le-a dat și o soluție ad-hoc, care ține mai mult de imaginație. „Ce mare lucru să pui, pe o măsuță, o carte. Că nu vă cere nimeni să puneți tablouri de Picasso sau statui de Michelangelo, puneți niște cărți, niște reviste de cultură, ceva acolo ca oamenii care vin la terase și, dacă așteaptă pe cineva, să aibă la ce să se uite”. Edilul a dat ca exemplu restaurantele cu specific românesc „La mama” din București, care atrag și prin tablourile de pe pereți. „Sunt pline de tablouri, este un fel de expoziție cu vânzare și arată extraordinar de frumos. Te duci și mănânci, iar dacă îți place un tablou, poți să îl și cumperi, că sunt și la prețuri accesibile. Dar arată foarte bine, e ceva care te atrage să te duci acolo”.

Suveniruri la chioșcuri și pe site-ul  asociației

Un „colțișor cultural” deosebit a putut fi admirat în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, din luna februarie. Asociația Craiova Capitală Culturală Europeană și-a amenajat standul în acest fel, delectându-i  pe vizitatori cu multe obiecte, de la cele mai mari la cele mai mici, care aminteau de Craiova. Au putut fi admirate costume naționale, păpuși, tricouri hand-made, cărți, tablouri, oglinzi magice, mousepad-uri, căni, magneți, toate obiectele fiind inscripționate cu imagini din Craiova. Pe site-ul său,  asociația pune la dispoziția celor interesați, atât pe site-ul său, www.craiovaculturala.ro , precum și la chioșcurile de promovare (unul se găsește în colțul English Park, lângă Casa Albă), suveniruri cu vânzare. De aici se pot achiziționa, spre exemplu, suport de pahar (cu 7 lei), căni personalizate cu linguriță (12 lei), cărți poștale (2 lei), magnet de frigider (5,5 lei), umbrele (24 de lei) și alte obiecte personalizate.

Bazarul Craiovei, o galerie de artă în aer liber

Bazarul Craiovei va fi și el un colțișor cultural în aer liber. Primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat că municipalitatea își dorește să facă o serie de amenajări acolo, iar după aceea să îl transforme într-un fel de galerie de artă. „Ne-a promis cineva că ne dă un proiect, dar până la urmă îl vom face singuri. Noi o să punem policarbonat sus, fără a-i schimba structura de fier pentru că ar trebui să trecem printr-o licitație. Jos o să punem plăci de granit asemănătoare cu cele care se găsesc acum în centru. O să mai punem și niște becuri jos ca să ilumineze. Mai vrem și o fântână, care o să fie mai pe la jumătatea bazarului. Și vrem să fie ca o galerie de artă, adică pe pereții pe care îi avem noi și pe cei ai proprietarilor – dacă își vor da acordul, bineînțeles – vrem să vină tot felul de artiști plastici să își expună lucrările. Să fie plin cu lucrările lor”, a prezentat primarul cum vor sta lucrurile cu bazarul Craiovei.