Pe ordinea de zi: proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni astăzi, de la ora 12.00, în şedinţă comună, pe ordinea de zi aflându-se şi proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a anunţat că va vota împotriva propunerii legislative pentru că ar institui un sistem preferenţial.
“Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede practic înfiinţarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi şi, eventual, dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi, o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacţii extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferenţial pe care îl manifestă coaliţia majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă şi ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferenţial de acordare a pensiilor pentru parlamentari”, a declarat, ieri, liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Întrebat dacă a înţeles care sunt cele trei praguri de calcul al pensiei în funcţie de vechime, el a răspuns: “Nu am înţeles. Aici întrebaţi pe iniţiatori pentru că ei sunt specialişti în calcule. Singurul lucru pe care l-am înţeles este că într-un fel trebuie liniştiţi parlamentarii din coaliţia majoritară care (…) nu vor mai avea locuri pe liste, că după ce nu vor mai fi pe liste o să primească o pensie mai mare. Asta este logica de acţiune a majorităţii guvernamentale”.
Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputaţii şi senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
“Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.
Indemnizaţia de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege. Potrivit calculelor iniţiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.