Festivalul „Mihai Viteazul”, în Centrul Vechi al Craiovei

0
989
Peste 100 de artiști din toată țara vor da viață unei pagini de istorie în centrul Craiovei. Festivalul „Mihai Viteazul”, aflat la a cea de-a VII-a ediție, debutează la sfârșitul acestei săptămâni și le propune craiovenilor un program de manifestări dintre cele mai diverse, menite toate să reconstituie atmosfera medievală din timpului marelui voievod.
Festivalul „Mihai Viteazul” a fost inițiat cu șapte ani în urmă, la propunerea primarului Lia Olguța Vasilescu, fiind o manifestare gândită în cadrul proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană 2021, în care și municipiul nostru se înscrisese. Prima ediție a avut loc pe velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu” și a fost unul dintre cele mai reușite dintre spectacolele care au urmat, pentru prima dată fiind folosiți cai și călăreți, cu ajutorul cărora a fost reconstituită viața de arme, dar și atmosfera din Cetatea Băniei, așa cum ar fi arătat ea la acea vreme. Festivalul a continuat și anul următor, iar locul de desfășurare ales a fost stadionul. Dresurile de cai, decorurile și armurile pe care le-au îmbrăcat ostașii lui Mihai Viteazul au impresionat publicul, care a rămas în tribunele descoperite ale vechiului stadion, deși întunericul s-a lăsat cu o ploaie măruntă.
100 de artiști vor fi locuitori ai cetății medievale
De atunci, autoritățile au continuat să organizeze acest festival în fiecare an, la sfârșitul lunii mai. Zilele „Mihai Viteazul ” au ajuns acum la cea de-a VII-a ediție, iar organizatorii – Casa de Cultură ”Traian Demetrescu” și Primăria Craiova – își dau concursul pentru a-i antrena pe craioveni într-un spectacol original, care să reconstituie, în linii mari, o pagină din istoria medievală a Craiovei. Potrivit organizatorilor, festivalul este conceput tematic și va include spectacole de muzică și teatru, ateliere, expoziții de arme, jonglerii, meșteșuguri medievale. În acțiuni vor fi implicați nu mai puțin de 100 de artiști invitați, actori, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, tineri, care vor juca rolul de locuitori ai cetății medievale.

Corturile cavalerești, în Piața „Frații Buzești”
În centrul manifestărilor va sta, și de această dată, figura domnitorului Mihai Viteazul, care va fi omagiat într-un mod special. Sâmbătă, în deschiderea festivalului, autoritățile organizează o ceremonie militară cu depunere de coroane de flori la statuia acestuia din Piața „Mihai Viteazul”. Distracţia se mută apoi în Centrul vechi al Craiovei, care va fi împânzit cu corturi de ordine cavalereşti. Deschise până la ora 20.00, îi vor introduce pe vizitatori în atmosfera medievală. Acolo vor putea să admire expoziţii de arme, corturi medievale care sunt confecționate manual, cămăși de zale și statui vivante. Tot în satul medieval vor putea urmări coregrafii și ateliere din cele mai diverse – de dans medieval, de confecționat arme și bijuterii, de jonglerii cu poiuri, în interpretarea trupei SiriuS din Bistriţa.
Parada costumelor populare
Punctul culminant al festivalului va fi parada costumelor populare, care se va desfășura de la ora 18.00. Purtând costume de epocă, participanții vor porni într-un circuit spectaculos din Piața ”Mihai Viteazul” – strada „Unirii” – Centrul Vechi – Piața „Frații Buzești”, fiind acompaniați de instrumentiști, jongleuri și animatori. Îmbrăcaţi în cămăşi cu zale, cavalerii se vor lupta demonstrativ cu spade, topoare de luptă, halebarde şi buzdugane. Bătăliile vor fi împletite cu legende din acea perioadă, iar publicul va fi provocat cu lecţii de duel sau probe de îndemânare. La corturile Ordinului Cavalerilor Paladini Terra de Medies, publicul va putea găsi şi o adevărată şcoală de instrucţie în mânuirea armelor de luptă. Vor putea fi vizitate ateliere meşteşugăreşti de croitorie, tâmplărie-dulgherie şi fierarie. Serile se încheie cu concerte de muzică medievală, susţinute de trupa Huniadi Cantores și un spectacol pirotehnic „Mors Nigra”, oferit de Trupa SiriuS din Bistriţa.