Calea Craiovei spre Europa: bate Viitorul sau o susţine în finala Cupei

0
527
Ultimul meci este cel mai important al sezonului pentru alb-albaştri, care au nevoie de victorie pentru a prinde podiumul şi implicit cupele europene
Universitatea a încercat să se implice în lupta pentru titlu, dar a făcut-o doar până în etapa a doua din play-off. După al treilea eşec în două luni cu FCSB, s-a pierdut şi bătălia pentru locul secund. Dacă ar fi câştigat derby-ul, Craiova era sigură de locul 2, după cum a abordat CFR meciul din etapa trecută, atunci când i-a lăsat pe alb-albaştri să egaleze pe final. Dar cum aceştia n-au reuşit, cu toate eforturile gazdelor, au rămas şi fără poziţia a treia, ocupată înaintea ultimei runde de Viitorul. Echipa lui Hagi are avantajul că nu i s-au rotunjit punctele după sezonul regular şi cu o remiză în Bănie ar termina pe podium. Tot Craiova a „înviat” însă şi echipa dobrogeană, una care la începutul anului ajunsese la 7 meciuri fără gol marcat şi a prins play-off-ul in extremis. Astfel că acel penalty irosit de Koljic la Ovidiu ar putea să însemne şi ratarea obiectivului minim de anul acesta – cupele europene. Treptat, puştii „Regelui” şi-au recăpătat moralul şi au reuşit să bată Craiova de trei ori într-o lună, indiferent că Hagi l-a avut adversar pe Mangia sau Papură, aşa încât Viitorul este foarte aproape atât de podium, cât şi de Cupa României. E adevărat, în ultimele două meciuri rămase, le poate pierde pe ambele, deşi pe „Ion Oblemenco” are nevoie doar de un egal. După ultimele rezultate directe şi după forma celor două echipe, Craiova nu are prea multe şanse în duelul pentru Europa, de sâmbătă seara. Pentru o echipă care nu a marcat nici când adversarii i-au lăsat cale liberă spre poartă e greu să câştige un meci de „a fi sau a nu fi”.
Lipsesc „gurile de foc”
Paradoxal, Papură insista că vrea să imprime un stil ofensiv echipei, dar a ajuns să deplângă ratările atacanţilor. Universitatea nu a dat gol în 3 meciuri din cele 5 jucate cu „Papi” pe bancă, în celelaltte 2 înscriind câte unul. Carlos Fortes şi Andrei Cristea, aduşi amândoi în iarnă, au marcat împreună un gol la Craiova, în timp ce Mitriţă şi Koljic au împreună 26 de goluri în campionat, fiecare aproape de media de un gol pe meci. În condiţiile prezentate, acest ultim meci al sezonului ar trebui să fie abordat în acel stil „oltenesc” de care tot aminteşte Cornel Papură în ultima perioadă. Adversarii trebuie să fie „urcaţi pe garduri” din primul minut, o abordare care s-a observat cel mai bine în acest campionat la un alt meci cu Viitorul, acel 2-0 din turul sezonului regular, când în prima repriză Viitorul nici n-a existat pe teren. E adevărat, şi atunci, victoria a venit datorită dublei lui Elvir Koljic, într-un meci în care Mitriţă nu a evoluat, fiind suspendat. Hagi şi-a permis în ultima perioadă să jongleze atât cu formulele, cât şi cu sistemele de joc, pentru a avea jucătorii odihniţi la meciurile cruciale, dar, indiferent de schimbările din primul 11, Viitorul a avut evoluţii şi rezultate foarte bune. În schimb, din cauza accidentărilor şi a problemelor de formă sportivă, Papură nu are prea multe soluţii la dispoziţie, echipa de bază construindu-se practic de la sine.  Craiova se află într-o postură ciudată, fiindcă dacă nu va reuşi să bată Viitorul sâmbătă seara, va trebui să le ţină pumnii puştilor lui Hagi peste o săptămână, la finala Cupei României. De pe locul 4, Universitatea mai ajunge în cupele europene doar dacă Viitorul câştigă trofeul în detrimentul Astrei, în finala de la Ploieşti.
Transferurile din iarnă, problema sezonului
„Trebuie să luăm notiţe de la Hagi” dixit Papură înaintea meciului cu Viitorul, de la Ovidiu, din Cupa României, referindu-se la strategia clubului de pe litoral, de promovare permanentă a tinerilor de la Academie, în condiţiile vânzării celor mai bune produse, dar cu menţinerea nivelului de joc şi de performanţă. Pe de altă parte, ce a împiedicat-o pe Universitatea să implementeze un sistem la fel de eficient, mai ales că, faţă de Viitorul, are avantajele fanilor, stadionului şi brandului? Nimeni nu a acuzat vânzările lui Mitriţă, Gustavo, Băluţă, Screciu, etc., problema a fost că aceste plecări au lăsat echipa descoperită. Dacă de la Academie nu erau anumiţi jucători să facă pasul, de ce departamentul de scouting n-a fost pregătit cu câteva nume pentru fiecare post, aşa cum e normal, fiindcă bani, fără îndoială, existau, după atâtea transferuri. Cel mai probabil, s-a mers pe ideea că „poate reuşim şi aşa”. Că nu s-a vrut sau că nu s-a putut, problema rămâne, iar pentru ratarea obiectivelor, totală sau parţială, în funcţie de rezultatul de sâmbătă, vina aparţine în principal conducerii clubului. Preocupaţi săptămâna aceasta de meciul de Europa, fanii sunt în acelaşi timp cu gândul la ce le va aduce „ariciul” în vara aceasta. Se aşteaptă o campanie de transferuri solidă, cu certitudini, nu cu promisiuni, cu jucători aduşi din timp, nu cu strategia „să vedem ce o să rămână pe toamnă”. Se ştie că Sorin Cârţu şi Marcel Popescu au fost pentru o perioadă în Portugalia să urmărească anumiţi jucători, iar de la această „vizită de lucru” se aşteaptă rezolvarea perioadei de mercato din vară. Să vezi un jucător în unul sau în două meciuri nu se numeşte scouting. Nici fotbaliştii din competiţia internă, aflaţi sub lupă campionate la rând, nu-ţi conferă garanţii că se vor adapta sau vor performa dacă sunt aduşi (vezi cazul Andrei Cristea), cu atât mai puţin unii care sunt urmăriţi într-un episod al sezonului. Şi totuşi, faţă de FCSB, de exemplu, Craiova a avut noroc că toţi jucătorii pe care s-au plătit sume importante în acest sezon au dat randament, respectiv Cicâldău, Koljic şi Pigliacelli. Ceilalţi au jucat cam de câţi bani au costat…Oricum, lista celor care nu au confirmat este destul de lungă. Jucători precum Donkor, Popa, Acka, Briceag, Bic, Nuno Rocha, Meza Colli sau Cristea nu mai pot fi toleraţi din vară în Bănie, dacă se vrea performanţă. O şansă poate mai merită Carlos Fortes, deşi atacantul care într-o jumătate de sezon nu dă niciun gol nu prea e atacant, indiferent de ligă. E doar „Rambe II”…