Au luptat ca niciodată, au pierdut ca-ntotdeauna

0
262

Universitatea Craiova nu reuşeşte să scape de complexul FCSB, cedând încă o dată în faţa rivalei, fiind totodată primul eşec pe noul „Ion Oblemenco”

Primul derby cu FCSB pe noul „Ion Oblemenco” a fost şi cel dintâi meci cu „casa închisă” de la inaugurarea arenei, 30.000 de olteni venind cu speranţa de a întrerupe perioada de 16 ani fără victorie în faţa rivalei. Totodată, Craiova se agăţa de un podium pe care nu mai urcase, la finalul unui sezon, din 1995, când Piţurcă antrena în Bănie.

De partea cealaltă, FCSB venea în Bănie având perspectiva pierderii celui de-al treilea titlu consecutiv, deşi Becali investeşte în fiecare sezon mai mult decât toate celelalte echipe din Liga I la un loc. Devis Mangia n-a mai umblat la „unsprezecele” clasic,  după ce în tur stârnise furia olteanului Băluţă. În schimb, Dică a configurat o formulă stranie, în care n-au încăput internaţionalii Budescu, Bălaşa şi Man, iar alintatul Alibec n-a prins nici măcar deplasarea în Bănie.

Derby-ul a fost prefigurat de prezentarea celor care au adus primul titlu european pentru o echipă din Bănie, handbalistele de la SCM Craiova, pe tabelă desfăşurându-se momentele în care Dumanska a avut două parade senzaţionale într-o secundă, consfiinţind câştigarea Cupei EHF.

Chiar dacă un stadion arhiplin trebuia să-i împingă din start spre poarta adversă, băieţii lui Mangia au luat poziţii defensive, aşteptând contraatacul, cu „poneii” în bloc-starturi. Şi şansa a apărut după un sfert de oră, când Popescu şi Planic s-au bâlbâit, Gustavo a profitat şi l-a lansat pe Mitriţă, dar Bălgrădean a stat bine pe picioare, intimidându-l pe oltean. Şi Băluţă a avut şansa sa, peste câteva minute, când a deviat de la prima bară cornerul executat de Mitriţă, dar acelaşi Bălgrădean a fost unde trebuia. Replica oaspeţilor a venit în finalul primei părţi şi a fost cel puţin la fel de consistentă. Căpitanul Tănase l-a solicitat pe Mitrovic din afara careului, apoi Teixeira s-a răsucit pe o minge respinsă, dar n-a prins poarta pentru un gol de senzaţie. Acelaşi Tănase a încheiat repriza cu o ratare uriaşă, Mitrovic având un reflex nebănuit la reluarea din 6 metri a decarului advers.

Partea secundă a început cu simularea lui Coman, care a scăpat însă de al doilea galben, şi a continuat cu încă o intervenţie senzaţională a lui Bălgrădean, care a deviat în transversală lovitura de cap trimisă din 6 metri de Tiago Ferreira. Câteva intrări mai dure au încins spiritele, au înmulţit galbenele, au aprins tribunele, dar au sabotat oarecum ritmul jocului. Simţind că titlul se îndepărtează şi mai mult, FCSB s-a mutat treptat în jumătatea oltenilor, dar ocazie tot gazdele au avut, la şutul lui Zlatinski. Dică a apelat la armele devenite „de rezervă” peste noapte, Man şi Budescu, trecându-l pe Florin Tănase vârf împins. Şi antrenorului atât de contestat în ultima vreme, inclusiv de propriul patron, i-a ieşit totuşi pasenţa, în timp ce omologul său, Devis Mangia, atât de lăudat şi de Becali, a eşuat. Florin Tănase a ieşit din capcana olteană în banda dreaptă, Screciu, abia intrat, a greşit respingerea, iar Filipe Teixeira a fost necruţător din mijlocul careului. FCSB  obţine in extremis toate punctele din Bănie şi speră ca Viitorul să-i ofere şansa de a câştiga titlul. În schimb, Craiova pierde primul meci oficial pe noua arenă, tocmai în faţa echipei pe care nu reuşeşte s-o învingă de 16 ani. Mangia îşi dovdeşte limitele în play-off, Craiova fiind a doua cea mai slabă echipă ca puncte în Top 6 şi poate deveni chiar ultima dacă pierde la Iaşi. Şi italianul nu a avut nici pe departe problemele de lot pe care le-a întâmpinat Mulţescu, anul trecut.

Mangia, mulţumit de atitudinea jucătorilor

Devis Mangia a spus la final că oaspeţii au câştigat datorită valorii superiare. Italianul a insistat mai mult pe faptul că meciurile din ultima etapă a play-off-ului nu se dispută la aceeaşi oră, dar a douua zi LPF i-a făcut pe plac şi a mutat meciul Iaşi – Craiova duminică, la aceeaşi oră cu CFR – Viitorul şi FCSB – Astra. „Noi am avut oportunitatea de a trece în avantaj, nu am valorificat-o şi nu am mai avut ce face. Dacă nu i-am bătut, înseamnă că FCSB e o echipă cu calitate, iar diferenţa în astfel de meciuri se face în faţa porţii. Îi felicit pe jucători pentru atitudine. De obicei nu vorbesc despre meciuri, dar e genul de atitudine pe care vreau să o văd în toate meciurile. Problema e că cineva nu consideră important locul al treilea, altfel nu înţeleg de ce trebuie să jucăm vineri, e incredibil! Nu avem timp de odihnă, nu înţeleg de ce nu jucăm la aceeaşi oră cu Viitorul. E finalul sezonului, venim după multe meciuri, dar jucăm luni şi apoi vineri. Dacă cineva nu ştie că locul trei duce în Europa, îi spun eu!” Mangia ştie că dacă nu va reuşi să termine pe podium şi va pierde şi Cupa nu va avea viitor în Bănie. „Trebuie să mă gândesc la meciuri, la locul al treilea şi la câştigarea Cupei, apoi mă voi gândi dacă rămân şi de la anul sau nu” a adăugat italianul.

Băluţă: „Ca şi anul trecut, cedăm pe final de sezon”

Alex Băluţă a fost din nou critic la adresa propriei echipe, spunând că la Craiova mai mult se vorbeşte decât se face şi că se repetă scenariul de anul trecut, când s-au ratat in extremis toate obiectivele. „Nu ne aşteptam la un rezultat ca acesta. Meritam să câştigăm, am avut ocazii mult mai clare în ambele reprize, nu ne-au dominat decât la fazele fixe, acolo ne-au surprins, în rest nu-mi aduc aminte să fi avut atât de multe ocazii clare. Nu ştiu cum de nu am reuşit să înscriem, ne-a lipsit şi şansa, iar ei au reuşit să înscrie din noroc un gol tipic. E frustrant, mai ales că e prima înfrângere pe acest teren, şi mai ales împotriva lor, lumea nu îşi dorea asta, vrem să le mulţumim că au fost alături de noi, a fost o atmosferă incredibilă. Am reuşit un meci bun, chiar dacă am pierdut. Trebuie să analizăm ce am făcut greşit şi, dacă mai vrem să prindem locul 3, trebuie să câştigăm cu orice preţ la Iaşi. Aşa a fost şi anul trecut, pe final am căzut, nu am mai obţinut puncte, nu ştiu de ce tocmai pe final cedăm când acum era cel mai important ca noi să stăm liniştiţi. Puteam lua la Cluj să luăm un punct, iar acum puteam să câştigăm, dar şi un punct ne-ar fi asigurat locul 3. Trebuie să muncim şi mai mult pentru că suntem buni doar să vorbim, trebuie să arătăm mai mult în teren. Ne va aştepta un meci greu la Iaşi, trebuie să luăm 3 puncte dacă vrem locul 3 şi apoi să ne gândim la finala Cupei”.