Primăria Craiova: Parcarea prin SMS şi ridicarea maşinilor, lansate împreună

0
78

La sfârşitul lunii iunie – începutul lui iulie, vor fi operaţionale şi parcarea cu plată prin SMS, dar şi ridicarea maşinilor pe întreaga zonă a oraşului Craiova. Autorităţile locale lucrează în paralel la aceste două iniţiative, care au fost cuplate şi vor fi lansate împreună pentru a-şi putea produce efectele în trafic.

parcare (1)Sistemul de parcare cu plată prin SMS, atât de aşteptat de craioveni, va fi lansat doar atunci când va fi gata şi regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Reprezentanţii municipalităţii au recunoscut că au întârziat puţin ambele demersuri, pentru a le putea corela între ele. Ne-am dat seama, din discuţiile pe care le-am avut că, va fi foarte greu de amendat cineva care a parcat maşina şi nu a respecta regulamentul parcării cu plată, practic nu şi-a plătit parcarea. Şi atunci vrem să le corelăm parcarea cu plată prin SMS cu regulamentul de ridicare a maşinilor, ca amândouă să iasă în acelaşi timp”, a explicat primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu.

Se caută operatorul pentru plata prin SMS

parcare (2)În acest moment, potrivit autorităţilor locale, se află în lucru ambele operaţiuni. În ceea ce priveşte parcarea cu plată, municipalitatea a lansat procedura pentru alegerea operatorului la care se va face plata prin SMS. Aşa cum a fost votat de consilierii municipali, sistemul de parcare cu plată presupune ca şoferul care intenţionează să folosească un loc de parcare cu plată să achite contravaloarea pentru acest serviciu, pe timpul staţionării, prin intermediul unui SMS. Mesajul va putea fi trimis la un număr de telefon care va fi afişat pe panoul de acces în parcare, care va fi semnalizat cu indicatorul „Parcare cu Plată” şi taxată cu 2 lei pe oră. Autorităţile au anunţat că, pentru început, locurile de parcare prin SMS se vor regăsi în zona centrală a Craiovei, fiind în număr de circa 130.

RAT Craiova va ridica maşinile cu autoutilitare-platformă

Tot în lucru este şi contractul de delegare a activităţii de ridicare a maşinilor, care s-a încheiat cu RAT-ul. Potrivit autorităţilor locale, societatea de transport se află în procedura de achiziţie a maşinilor cu care se va efectua operaţiunea propriu-zisă de ridicare a autovehiculelor, care vor fi depistate că sunt parcate neregulamentar. „Societatea de transport a Craiovei se află, la ora aceasta, în procedură de a-şi achiziţiona maşinile speciale pentru ridicarea autoturismelor. De data aceasta, este nevoie să fie alt tip de maşini, iar RAT-ul le-a comandat deja”, a precizat Genoiu. Potrivit acestuia, este nevoie de maşini-platformă care să nu mai permită tractarea autovehiculelor cu sprijinirea pe asfalt, cum se admitea în vechea legislaţie, ci să fie ridicate cu totul de pe carosabil.

Autorităţile se aşteaptă ca şi parcarea subterană să fie mai utilizată

parcare 3După ce vor fi definitivate, cele două iniţiative vor fi cuplate şi lansate împreună. Se estimează că acest lucru se va întâmpla la sfârşitul lunii iulie, cel mai târziu. În momentul în care parcarea cu plată prin SMS va fi funcţională, autorităţile se aşteaptă ca şi parcarea subterană din zona teatrului, să devină o alternativă şi tot mai mulţi şoferi să se îndrepte spre aceasta. „Parcarea subterană creşte, ca şi grad de utilizare. Probabil că atunci când se va începe cu această parcare cu plată, va fi şi mai mult utilizată. Se apropie de perioada de monitorizare, de asta am şi creat această parcare cu plată, în zona centrală pentru a îndemna cetăţenii Craiovei să o folosească cât mai mult”, a mai spus primarul interimar Mihail Genoiu. Un avantaj al parcării subterane, punctat de reprezentantul municipalităţii, este caracterul practic, şoferii putând să intre şi să iese comod din zona de parcare.