1.345 de studenţi din întreaga lume au aflat recent că au primit o bursă finanţată de UE, pentru a începe cursuri la un masterat comun Erasmus Mundus, în această toamnă. Bursele vor acoperi toate costurile legate de programe de studii desfăşurate în două sau mai multe instituţii de învăţământ superior, în căutarea unui masterat comun sau chiar a unuia dublu. Majoritatea programelor durează doi ani.
Cele 100 de programe de masterat comun Erasmus Mundus care oferă burse în 2017 acoperă multe materii, de la astrofizică şi nanotehnologie la cartografie şi etica în sport. Bursele de anul acesta au fost acordate unor studenţi de pe toate cele şase continente, ţările cele mai reprezentate fiind Brazilia (79), India (63), Iran (59),Bangladesh (58) şi Mexic (49). Cel puţin 75% din burse sunt alocate studenţilor din ţările partenere, însă există şi burse suplimentare acordate anumitor regiuni ale lumii în care învăţământul superior este un domeniu prioritar pentru cooperarea cu UE. Restul de 25% din burse sunt alocate studenţilor din UE şi din alte ţări participante la program.
„Masteratele comune Erasmus Mundus sunt produse excelente ale unor universităţi care colaborează peste graniţe pentru a oferi programe educaţionale integrate, inovatoare şi de înaltă calitate. Acum, când sărbătorim 30 de ani de la înfiinţarea Erasmus, privim cu admiraţie dimensiunea internaţională pe care acest program de finanţare UE a adus-o mediului universitar. De aceea suntem încântaţi să putem finanţa, în 2017, peste 1.300 de burse pentru studenţii din toată lumea. Peste doi ani vor absolvi cu un bagaj de cunoştinţe şi aptitudini profesionale personalizate, care le va permite să-şi pornească sau să-şi consolideze cariera…”, Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport.
40 de masterate noi la catalogul Erasmus Mundus
Studenţii nou selectaţi vor putea să beneficieze şi de avantajele Asociaţiei studenţilor şi absolvenţilor Erasmus Mundus, care sprijină şi pune la dispoziţia studenţilor o reţea pe care aceştia o pot folosi înainte de începerea studiilor, pe durata şi după încheierea lor. Fiecare masterat oferă, de asemenea, granturi UE cadrelor universitare care doresc să contribuie la programul de predare sau la cel de cercetare. Vara aceasta vor fi adăugate aproximativ 40 de masterate noi la catalogul Erasmus Mundus, ceea ce va permite solicitanţilor din runda următoare de selecţie să aibă acces la o gamă mai largă de programe. Perioada de depunere a cererilor – pentru studenţii care doresc să înceapă un masterat în toamna anului 2018 – va începe în octombrie 2017 şi se încheia în ianuarie 2018.
Programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport
Masteratele comune Erasmus Mundus sunt programe de studii pe deplin integrate oferite de un consorţiu format dintr-un număr minim de trei instituţii de învăţământ superior, majoritatea fiind însă formate din mai multe. Cele 100 de programe de selecţie a studenţilor din 2017 s-au derulat prin 513 instituţii. Aproape o treime din programe includ instituţii din ţări partenere de pe toate cele şase continente. Masteratele comune Erasmus Mundus au fost lansate în 2004 şi, din 2014, fac parte din Erasmus+, programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport. Din acel prim an, când au fost selectaţi 140 de studenţi prin intermediul a doar 19 programe, şi până acum, numărul bursierilor masteranzi Erasmus Mundus a depăşit 21.000.
În 2017 se împlinesc 30 de ani de Erasmus
În 2017 se împlinesc 30 de ani de Erasmus, care a început ca un program de mobilitate de studiu şi s-a transformat într-un cadru amplu de sprijinire a studenţilor, elevilor, voluntarilor, ucenicilor, profesorilor, lucrătorilor de tineret, sportivilor, precum şi a instituţiilor de învăţământ şi altor organizaţii din domeniul educaţiei, formării, tineretului şi sportului. Cele 33 de ţări participante la program sunt cele 28 de state membre UE, plus alte cinci ţări care s-au înscris cu plată în programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei şi Turcia. Toate celelalte ţări din lume sunt ţări partenere.