Devis Mangia, de la Verratti şi Insigne, la Ivan şi Băluţă

0
81

Antrenorul de 43 de ani care a condus naţionala under 21 a Italiei până în finala Euro 2013 va prelua formaţia din Bănie, după plecarea lui Gigi Mulţescu

mangia insigneTratativele dintre Universitatea Craiova şi antrenorul italian Devis Mangia sunt reale şi destul de avansate, mai lipsind decât anunţul oficial. Dacă din partea clubului din Bănie nu sunt confirmări, presa italiană a anunţat că fostul selecţioner al squadrei azzurra under 21 este foarte aproape de a-l înlocui pe Gigi Mulţescu. Acesta din urmă a recunoscut că meciul cu FCSB a fost ultimul pentru el la Universitatea în campionat şi va mai sta pe bancă joi, în returul semifinalei Cupei României, cu FC Voluntari. Jurnaliştii site-ului italian tuttomercatoweb.com scriu că Devis Mangia, fostul tehnician al echipei Ascoli, formaţie din Serie B, Italia, este în negocieri cu Universitatea Craiova. „Sirenele din România sună pentru Devis Mangia. Fostul antrenor al echipei Ascoli este în negocieri cu Craiova. Mangia este în vizorul românilor, care sunt foarte interesaţi de el. România sună, Craiova face pressing. În gândul lor este Devis Mangia”, au scris cei de la tuttomercatoweb.com. Ca secund al lui Devis Mangia la Universitatea Craiova ar putea fi Paul Codrea, fost mijlocaş la Palermo.

I-a purtat pe „azzurrini” într-o finală cu Spania lui Isco şi Alcantara

mangia verratiÎn vârstă de 42 de ani (împlineşte 43 de ani pe 6 iunie), Mangia s-a format ca portar, dar s-a retras la doar 20 de ani, fără să joace la nivel înalt. Între 1994 şi 2004 a antrenat grupe de copii şi juniori la diverse formaţii din Italia. În 2004, a fost numit principal la Varese, formaţie care evolua în Serie D pe care a ajutat-o să promoveze în Serie C (liga a treia din Italia). În 2011, Mangia a ajuns la Palermo ca antrenor al echipei de tineret, fiind ulterior promovat surprinzător la prima echipă, după demiterea lui Stefano Pioli. A antrenat în Serie A timp de patru luni, până în decembrie 2011, când a fost demis de excentricul patron al sicilienilor, Maurizio Zamparini, un adevărat devorator de tehnicieni. Ulterior, Mangia l-a înlocuit pe Ciro Ferrara ca selecţioner al echipei U21 a Italiei şi a ajuns cu „azzurrini” până în finala Campionatului European de tineret din 2012. În ultimul act al competiţiei desfăşurate în Israel, Spania a învins Italia cu 4-2. Atunci, Thiago Alcantara a reuşit o triplă, iar Isco a marcat un gol, pentru italieni punctând Immobile şi Borini. Din echipa antrenată atunci de Mangia făceau parte jucători precum: Verratti (acum la PSG), Insigne (acum la Napoli), Florenzi (acum la AS Roma), Immobile (fost la Dortmund şi Sevilla, acum la Lazio), Gabbiadini (fost la Napoli, acum la Southampton), Borini (fost la Liverpool, Chelsea, Roma, acum la Sunderland), Sansone (acum la Villarreal), Donati (fost la Leverkusen, acum la Mainz). În echipa Spaniei de atunci, pregătită de actualul selecţioner al „Furia Roja”, Julen Lopetegui, evoluau: De Gea, Thiago Alcantara, Bartra, Alberto Moreno, Illarramendi, Isco, Morata, Tello, Nacho, Dani Carvajal, Koke sau Muniain. În semifinale, Italia under 21 a învins Olanda cu 1-0, pentru batavi jucând pe vremea aceea: Strootman, Wijnaldum, Blind, Luuk de Jong sau Depay.

Pauză de un an din motive medicale

După această experienţă, tehnicianul acum în vârstă de 42 de ani a antrenat în Serie B, la Spezia, Bari şi Ascoli. Cu Spezia a terminat campionatul ligii secunde pe locul 8, în zona de play-off, însă nu a reuşit promovarea în Serie A. Angajat apoi de Bari, a fost demis după 4 luni, în urma a 3 înfrângeri consecutive suferite în eşalonul secund. În sfârşit, în sezonul 2015-2016 a preluat-o pe Ascoli, la jumătatea campionatului Serie B şi a demisionat cu două etape înainte de final, din motive de sănătate, aceleaşi care l-au determinat să ia şi o pauză de un an.

Cariera lui Devis Mangia ca antrenor:

Ascoli (Serie B) – noiembrie 2015-iunie 2016

Bari (Serie B) – iulie 2014-noiembrie 2014

Spezia (Serie B) – decembrie 2013-iunie 2014

Italia (under 21)-iulie 2012-iulie 2013

Palermo (Serie A) – august 2011-decembrie 2011