S-a intrat, deja, în „linie dreaptă” pentru absolvenţii ciclurilor de învăţământ terminale care se pregătesc de Evaluarea naţională (clasa a VIII-a, pentru admitere în liceu), respectiv Bacalaureat (clasa a XII-a). Primii care intră „în focuri” sunt elevii din ultima clasă a învăţământului gimnazial, care îşi doresc să urmeze cursuri pe profil vocaţional, urmând să susţină probe specifice, iar peste câteva zile acestea va trebui să fie urmate.
Absolvenţii clasei a VIII-a, care se pregătesc pentru admiterea în învăţământul liceal, au intrat pe ultima sută de metri. Adolescenţii cu talent, indiferent de disciplină, vot intra mai devreme în concurs. Este vorba de învăţământul vocaţional. În zilele de 19 şi 20 mai vor fi eliberate anexele sau fişele de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probele de aptitudini, iar în 23-24 mai va avea loc înscrierea la aceste teste, care se vor desfăşura între 25-28 mai. Este vorba despre tinerii care vor să urmeze specializări vocaţionale (sport, arte, studii bilingve, profil pedagogic).
Cele mai multe examene sunt destinate celor care vor opta pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova. Aceştia trebuie să treacă prin patru probe (veleităţi muzicale, competenţe fizice, talent la arte plastice, abilităţi în ceea ce priveşte recitarea unor strofe dintr-o poezie, la alegere, o lectură a unui text la prima vedere şi o conversaţie cu membrii comisiei de examinare, pe o temă dată – toate acestea fiind destinate specializării „învăţător-educator”), iar calificativul „respins”, la una dintre etape, atrage invalidarea candidaturii.
Nu este lipsită de importanţă nici înfiinţarea unor clase de sport la liceele cu profil tehnologic: Liceul Tehnologic Auto din Craiova (instructor sportiv pe specializarea fotbal); Colegiul Tehnic Energetic din Craiova (instructor sportiv pentru fotbal, handbal, baschet, tenis de masă); Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova (fotbal, handbal, baschet). La „bilingv”, colegiile naţionale de renume, „Fraţii Buzeşti”, „Carol I” şi „Elena Cuza”, sunt, ca de obicei, în frunte, iar Liceul „Voltaire” se află în preajmă. De asemenea, vor fi susţinute probe şi la instituţiile cu specific spiritual – Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” şi Liceul Teologic Adventist din Craiova. Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” şi-a prezentat oferta, dar, aici, deja vorbim despre performanţă.
Oferte multe, se aşteaptă solicitările
Ofertele sunt generoase şi măcar câteva trebuie menţionate, cu mediile de admitere din anii trecuţi amintite. Astfel, la „Velovan”, sunt 56 de locuri, în 2015 ultima notă fiind de 8,94, faţă de 8,40 în 2014. La „Marin Sorescu” – 28 de poziţii pentru „muzică, instrumentist”, cu 7,78 la admitere în 2015 (6,80 în anul precedent) şi 56 de locuri la Arte vizuale (8,09 în 2015, 7,66 în 2014). Se observă o descreştere a notelor de admitere în ceea ce înseamnă învăţământul religios: 4,92 în 2015, comparativ cu 6,38 în 2014, la Seminarul Ortodox, pentru 2016-2017 fiind rezervate 28 de locuri; 3,73 (2015) – 5,57 (2014), în anul de învăţământ următor fiind tot 28 de posturi. La specializările sportive concurenţa este acerbă şi rezultatele s-au văzut şi în competiţiile de anvergură, unde au fost obţinute medalii peste medalii. Aşadar, sunt oferte diverse, se aşteaptă solicitanţii şi, în primul rând, o calitate ridicată a celor care vor fi admişi.