Fosta contabilă şi casieră a Asociaţiei de Proprietari Nr. 1 Craioviţa Nouă condamnată definitiv la 2 ani şi 10 luni de puşcărie

0
450

Doina Liana Paraschiv, fosta contabilă, casieră şi administrator al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a fost condamnată definitiv la 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru delapidare. Sentinţa a rămas definitivă ieri, la Curtea de Apel Craiova, instanţă care i-a redus totuşi pedeapsa primită pe fond, la Judecătoria Craiova, de 3 ani şi 4 luni închisoare. Femeia are de achitat peste un milion de lei, adică banii pe care i-a sustras din încasări, dar şi penalităţile percepute de Termoficare şi Regia de Apă pentru sumele restante. Aseară a fost ridicată de poliţişti şi dusă în penitenciar. 

Reamintim că, pe 3 iunie 2013, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut-o pe Doina Liana Paraschiv, de 62 de ani, din Craiova, acuzată de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Femeia, care a fost administrator, contabil şi casier al Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Craioviţa Nouă, a sustras, în timp, aproape jumătate de milion de lei din banii achitaţi de locatari. „În fapt s-a reţinut că învinuita, în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011, îndeplinind cumulativ funcţiile de administrator, contabil şi casier la o asociaţie de proprietari din cartierul Craioviţa Nouă, şi-a însuşit din gestiune suma de 453.000 de lei prin înregistrarea în evidenţa contabilă a unor sume mai mici faţă de cele înscrise în chitanţele prin care încasa banii de la proprietari şi prin nepreluarea soldurilor zilnice reale”, au declarat, la momentul respectiv, reprezentanţii IPJ Dolj.

După ce Judecătoria Craiova a respins propunerea de arestare preventivă a femeii, Tribunalul Dolj a admis recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Doina Liana Paraschiv fiind arestată preventiv pe 6 iunie 2013, măsură prelungită ulterior până pe 7 octombrie 2013. Între timp procurorii au finalizat cercetările şi au trimis-o în judecată pe femeie, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 21 iunie 2013. După un an şi jumătate de proces, pe 18 decembrie 2014, magistraţii Judecătoriei Craiova au găsit-o vinovată pe femeie  de delapidare şi au condamnat-o la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, iar ca pedeapsă complementară i s-a interzis dreptul de a ocupa funcţia de administrator, contabil şi casier, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale. În plus, judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Asociaţia de Proprietari nr.1 A Craioviţa Nouă şi au obligat-o pe inculpată la plata sumei de 448.854,97 lei cu titlu de daune materiale la care se adaugă penalităţi de întârziere la RA Termoficare – suma de 500.438,76 lei şi la Compania de Apa – suma de 132.224,21 lei. Doina Liana Paraschiv a atacat hotărârea instanţei de fond, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa definitivă. Judecătorii au admis apelul inculpatei şi i-au redus pedeapsa de la 3 ani şi 4 luni închisoare la 2 ani şi 10 luni închisoare, însă tot cu executare, fiind menţinute dispoziţiile cu privire la achitarea sumelor stabilite de instanţa de fond. În momentul când au primit decizia Curţii de Apel Craiova, poliţiştii au ridicat-o pe femeie de la domiciliu şi au dus-o direct la penitenciar pentru ispăşirea pedepsei, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.