Flori de mină și podoabe cu pietre semiprețioase, expuse spre vânzare în centrul Craiovei

0
527
Aurelian Popescu

Centrul Craiovei a fost însuflețit, ieri, de încă un eveniment: Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Deschisă în Piața „Mihai Viteazul”, expoziția este una cu vânzare și atrage, ca în fiecare an, prin ineditul ei și spectaculozitatea obiectelor prezentate. La această a VIII-a ediție participă colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Craiova, Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Tulcea ș.a.) şi străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).

Se regăsesc la standurile expozanților fragmente din strălucitoarea pirită ori onix negru, din ametist, lapis, azurit, malahit sau marcasită, o multitudine de figurine și obiecte estetice și funcționale, fosile, precum și o diversitate de podoabe – inele, brățări și pandante din smarald, cuarț roz ori albastru, piatra soarelui ori ochi de tigru etc. Comercianții sunt dispuși nu numai să negocieze prețurile, ci și să ofere celor interesați informații despre florile de mină, eşantioanele de minerale și geme. „Vor fi bucuroși să le vorbească despre locurile de proveniență, caracteristici fizice și chimice, iar unii chiar și despre proprietățile ezoterice ale acestora”, a precizat Aurelian Popescu, muzeograf în cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei – instituție organizatoare a Salonului.

Cele mai căutate sunt bijuteriile, însă, spune specialistul craiovean în geologie, există și un public – ce-i drept, mai restrâns, format îndeosebi din colecționari – interesat de piese deosebite. „Eu, spre exemplu, sunt interesat de niște minerale mai rare, pe care nu le-am văzut până acum și care își schimbă nuanțele, ca cele din Africa de Sud. Mai sunt aici și niște geode interesante de cuarț și niște minerale provenite din Brazilia”, a adăugat Aurelian Popescu.

Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme poate fi vizitat și pe parcursul zilelor de astăzi și duminică, 17 mai, între orele 9.00 și 19.00. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova.