Intrare gratuită la toate expozițiile Muzeului Olteniei, sâmbătă noaptea!

0
351

În noaptea de 17 spre 18 mai, peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din România vor organiza vizite gratuite şi evenimente speciale în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, ajuns la a X-a ediţie. La Craiova, Muzeul Olteniei va deschide porțile în intervalul orar 19.00 – 2.00 la toate cele trei secții: Etnografie – Casa Băniei (strada „Matei Basarab” nr. 16), de Ştiinţele Naturii (strada „Popa Şapcă” nr. 8) şi de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14). Accesul craiovenilor va fi liber la toate expozițiile. La nivel european, peste 3.000 de muzee sărbătoresc anual Noaptea Europeană a Muzeelor.

Debutul evenimentului va fi marcat, la ora 19.00, de deschiderea oficială, la Secţia de Istorie-Arheologie, a expoziţiei temporare „Oltenia boierilor Craioveşti”, în fapt o introducere în fascinanta lume a legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, „ţesute” despre boierii Craioveşti. Muzeul invită apoi publicul la vizitarea nocturnă a tuturor expoziţiilor pe care le adăpostește, permanente sau temporare, abordând o tematică variată.

Astfel, la Secţia de Etnografie (Casa Băniei) – monument de arhitectură medievală și cea mai veche construcție civilă din Craiova – puteți (re)vedea cele trei expoziţii permanente: „Ritmurile vieţii”, „Facerea pâinii” şi „Memoria păpușilor jucate”. La Secţia de Ştiinţe ale Naturii sunt deschise expoziţiile permanente „Oltenia – Terra Fossilis”, „Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Colecţia de Minerale şi Roci” și „Universul şi sistemul nostru solar. Planetariu”. De asemenea, în Noaptea Muzeelor îi veți găsi aici pe câțiva dintre expozanții de la Salonul Național de Minerale, Fosile și Geme, al cărui vernisaj are loc astăzi, la ora 11.00, și care va rămâne deschis până duminică, 18 mai, la ora 14.00. Secţia de Istorie-Arheologie vă întâmpină și ea cu cinci expoziţii temporare: „Rarităţi din colecţia Muzeului Olteniei”, „Istoria în imagini de epocă”, „Comori pierdute, comori regăsite…” și „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii”, cărora li se va alătura expoziția „Oltenia boierilor Craioveşti”.

«Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică şi eco-sistem, istorie, produse meşteşugite cu mare artă, lucrările instalate în spaţiile muzeului, punând în discuţie percepţia deopotrivă melancolică, ludică, puternică, a lumii demult apuse, diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare», au precizat reprezentanții Muzeului Olteniei într-un comunicat de presă.

    • Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte pe data de 18 mai Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită încă din anul 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), recunoscut de UNESCO drept partener privilegiat pentru cercetarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural prin intermediul acestui tip de instituţii. Marcată, așadar, pentru a 37-a oară, Ziua Internațională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor. Pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Europeană a Muzeelor.

    • Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a X-a ediție. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi la adresa http://nuitdesmusees.culture.fr. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro.