Olguţa sună mobilizarea pentru titlul de Capitală culturală europeană

1
409

Primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a trimis şefii instituţiilor de cultură la Sibiu pentru a lua notiţe despre ce trebuie să cuprindă dosarul de candidatură al Băniei la titlul de Capitală culturală europeană. Concluzia cu care aceştia s-au întors este că municipiul nostru stă mult mai bine la capitolul organizării de evenimente culturale, motiv pentru care va câştiga această competiţie. 

Potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu, în acest moment se lucrează la constituirea unei asociaţii care va promova acţiunile culturale pe care le va face Primăria Craiova. „Au existat multe voci care au spus că oraşul Craiova nu are ce căuta într-o astfel de competiţie, în primul rând din cauza imaginii pe care noi o avem la nivel naţional. Dar cred că, promovându-ne prin cultură, vom înţelege cu toţii care este istoria Craiovei, tradiţiile, cultura”, a declarat edilul-şef al Craiovei. Mai mult, o parte din directorii instituţiilor de cultură din Bănie au făcut recent o deplasare la Sibiu, fostă Capitală culturală europeană, pentru a afla detalii despre cum se organizează competiţia în care şi Craiova a intrat.

Cine ne ridică punctajul

Olguţa Vasilescu crede că Bănia are câteva atuuri cu care va reuşi să convingă juriul că este potrivită pentru a fi desemnată centrul culturii europene pentru anul 2021. „Sunt absolut convinsă că oraşul nostru poate să câştige această competiţie pentru că avem cele mai multe instituţii de cultură finanţate din bugetul local sau al Consiliului Judeţean, spre deosebire de alte oraşe din România, care au multe dintre instituţii finanţate de Ministerul Culturii. Şi asta ne ajută foarte mult la punctaj”. În al doilea rând, se contează pe prestigiul unor instituţii locale, „care nu au fost înfiinţate anul acesta sau anul trecut, ci sunt chiar de zeci de ani”.

Centrul Multifuncţional va fi „mall-ul cultural” al Craiovei

Primarul a nominalizat Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, care va aduce „multe puncte” întrucât este al doilea din ţară din punctul de vedere al premierelor pe care le-a pus în scenă. Un alt eveniment cultural galonat cu care autorităţile ţintesc să acumuleze la punctaj este Festivalul „Shakespeare”, care a ajuns deja la mai multe ediţii, toate organizate cu participare internaţională pe scena Naţionalului craiovean. «Avem şi un Festival „Shakespeare” la Craiova, foarte bine văzut în toată lumea şi care deja are o tradiţie şi care va continua», a punctat primarul Olguţa Vasilescu. Acesta a anunţat şi că, pentru o mai bună vizibilitate, va pune la dispoziţia instituţiilor de cultură Centrul Multifuncţional din Romaneşti, aşteptându-se ca acesta să devină „un fel de mall cultural”, în această perioadă.

Record de public la Zilele „Mihai Viteazul”

Cel mai bun argument că Bănia va ieşi câştigătoare din această competiţie culturală – în care s-au înscris deja Timişoara, Cluj, Iaşi şi Arad – sunt Zilele „Mihai Viteazul” care tocmai s-au încheiat. „Am stabilit un record de public prezent la o piesă de teatru, după cum ne-au spus cei de la Ministerul Culturii. La simularea Bătăliei de la Călugăreni au fost prezenţi peste 10.000 de oameni. A fost un public foarte educat şi vreau să le mulţumesc foarte mult craiovenilor pentru modul în care au participat la aceste evenimente culturale, pentru felul în care au apreciat actul de cultură”, a mai spus Olguţa Vasilescu. Totodată, municipalitatea punctează şi cu siturile arheologice „cel mai bine finanţate din România – asta ne spun specialiştii din cadrul Ministerului Culturii”.

Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”: «La Sibiu am studiat posibilitatea de a candida şi de a câştiga titlul de Capitală culturală europeană pentru anul 2021. Ne-am întors cu foarte multe speranţe şi optimism, pentru că avem aici toate resursele necesare pentru a atinge acest scop. Important este un aspect ce priveşte oraşul, de la fiecare cetăţean până la fiecare instituţie, pentru că tot acest demers nu va fi făcut doar de instituţiile de cultură, ci de fiecare cetăţean în parte, pentru că împreună vom avea de câştigat foarte mult nu numai ca imagine, ci şi economic. Se spune că pentru fiecare euro băgat de Sibiu ca şi Capitală culturală europeană s-au recuperat mai târziu 10 euro».

Lucian Dindirică, managerul  Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”:  «Treaba noastră este să demonstrăm că oraşul Craiova nu este unul al scandalurilor, ci este un oraş cultural. Am făcut un calcul şi ne-am dat seama că, însumate, evenimentele culturale din Craiova, din perioadă în care nu ne pregăteam pentru a fi Capitală culturală europeană, sunt mult mai multe decât a avut Sibiul în anul 2007, când a fost Capitală culturală europeană. Ei, atunci, au avut 2.048, iar noi, analizând toate instituţiile şi evenimentele de cultură care se desfăşoară în decursul anului 2013, sunt cu mult mai multe».

Antoniu Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”: «Ne-am creat o idee de plecare, ştim ce paşi trebuie să urmăm de acum înainte. Vom analiza tot potenţialul instituţiilor de cultură, vom identifica toate personalităţile culturale ale Craiovei şi ale zonei extrapolare, toate manifestările de tradiţie din oraş şi apoi vom încerca să potenţăm toate evenimentele pe care Craiova culturală le are. Suntem optimişti, suntem dispuşi la efort, ştim că nu este uşor, dar cu atât mai mare va fi bucuria realizării atunci când vom primi titlul de Capitală culturală europeană».

Oana Bică, directorul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”: «Vă asigur că Ansamblul „Maria Tănase” îşi va da tot interesul în acest proiect, în promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor pe care noi le-am moştenit. Ne bucurăm de foarte mulţi susţinători şi admiratori a tot ce înseamnă cultură în Craiova şi nu suntem un oraş al scandalurilor şi numai al lucrurilor murdare. Trebuie să promovăm în continuare cultura, pentru că este o etichetă bună pentru noi».

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.