Colegiul Naţional „Elena Cuza” participă la proiectul educaţional „Dunărea Unită”

0
345

12 elevi ai Colegiului Naţional „Elena Cuza” participă la proiectul educaţional „Dunărea unită” („Donau verbindet”), iniţiat de Germania pe o perioadă de 3 ani, care uneşte tineri din ţările pe teritoriul cărora curge acest fluviu. Iniţiat în toamna anului 2011, proiectul se va încheia pe data de 23 mai, la Constanţa, unde toate echipele implicate îşi vor prezenta proiectele în cadrul unei expoziţii.

Fiecare ţară riverană este reprezentată de o grupă de elevi din ciclul liceal de învăţământ, iar elevii au lucrat intens la câte un proiect pe una dintre cele patru teme înscrise în competiţie: ecologie, migraţie, istorie şi datini, obiceiuri. Echipa Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova, una dintre echipele ce reprezintă România, a ales ca temă de proiect istoria. În anul 2011 a fost realizat un scurt documentar despre situl arheologic de la Desa, cu ajutorul Muzeului Olteniei Craiova. Informaţiile oferite de arheologul Florin Ridiche au reprezentat baza lucrului la întregul proiect al echipei de elevi craioveni.

«Acest documentar a fost prezentat în acelaşi an, în Germania, la Obermarchtal, în faţa tuturor grupelor înscrise în proiect. După această fază, proiectul a continuat, fiecare grupă de elevi dezvoltând idei noi. Cei 12 elevi ai Colegiului Naţional “Elena Cuza” împreună cu profesorul coordonator, Holger Hack, au apelat din nou la ajutorul Muzeului Olteniei pentru realizarea unui film bazat pe date istorice prezentate într-o manieră modernă. Filmul a fost realizat şi de această dată la situl arheologic de la Desa, de cei 12 elevi, fără nici un ajutor de specialitate în domeniul cinematografic. Prezintă spectatorului viaţa unor personaje reale ce au trăit în această regiune a localităţii Desa, de-a lungul timpului începând cu epoca bronzului până în prezent. Elevii au dorit ca filmul sa fie atractiv pentru toate categoriile de public astfel încât documentarul lor are influenţe ale diferitelor genuri, cum ar fi: comedia, filmul romantic, aventura şi documentarul istoric, transmiţând astfel şi un mesaj educativ”, precizează reprezentanţii Muzeului Olteniei.

În anul 2012, în cadrul proiectului educaţional “Dunărea unită” au avut loc încă două întâlniri ale grupelor de elevi din diferitele ţări participante. În primăvara anului 2012, întrunirea grupelor de elevi ce au ales ca temă istoria a avut loc la Timişoara, unde scenariul echipei craiovene a început să prindă contur. În toamna anului 2012 a avut loc şi cea de-a doua întâlnire, la Kovačica, în Serbia, unde, de data aceasta, toate grupele de elevi au prezentat o parte din rezultatele muncii depuse până atunci.