Relaxare şi aer curat, în Parcul „Romanescu”

0
377

După primăvara ploioasă de care au avut parte până săptămâna trecută, în acest week-end craiovenii au profitat de soarele aproape dogoritor şi au ieşit la o plimbare în natură. Parcul „Nicolae Rmanescu”  rămâne tot locul preferat al iubitorilor de natură care spun că vin aici şi pentru că este un loc foarte liniştit, dar şi pentru că este mai aproape de centrul oraşului.

Gradele ridicate din acest week-end i-au convins pe craioveni să-şi schimbe hăinuţele groase cu unele lejere şi să se bucure de o după-amiază plăcută, petrecută în natură. Cum în Bănie ai la dispoziţie trei variante de a te lăsa furat de peisaj, având de ales între vechiul Parc „Nicolae Romanescu”, noul Parc al Tineretului şi Grădină botanică, mulţi au ales să-şi petreacă timpul liber în cel mai mare dintre parcurile Craiovei. „Vin aici pentru că este un parc liniştit şi foarte frumos, mai ales acum când au înverzit toţi copacii. E suficient să-ţi petreci numai câteva ore şi te simţi altfel, parcă pleci mai sănătos”, ne-a spus o pensionară care poposise pe una dintre aleile de la intrarea Parcului Romanescu.

Micii vitezomani, subiect de bârfă la băncuţe

Fiind o după-amiază însorită de duminică, aleile erau pline de copii, părinţi şi bunici, fiecare aflându-se în parc cu scopul său. Cei mici îşi aduseseră deja de acasă rolele şi, îmbujoraţi la faţă, zburau pe aleile trasate cu asfalt. De pe bănci, bunicii nu priveau cu ochi buni această distracţie, fără însă ca micii vitezomani să-i ia în serios. Mai împăcaţi cu situaţia păreau să fie părinţii care sporovăiau de-ale lor în timp ce mergeau relaxaţi pe alei, comentând curioşi tot ce vedeau în jurul lor, mici schimbări care s-au mai făcut în parc. Captivaţi de peisajul de pe lac păreau să fie pensionarii care se înghesuiseră pe băncuţele din jurul apei şi se perpeleau la soare.

Aventuri pe lac

La bărci, mare înghesuială. În încercarea de a fi romantici sau, după caz, teribilişti, tinerii aşteptau şi câte o jumătate de oră pentru a-şi urca partenera într-o lunte plutitoare cu care să facă o demonstraţie de îndemânare, vâslind încolo şi încoace, pe lac. Reperul e totuşi insuliţa până la care cei mai mulţi îşi încearcă forţele pentru a arunca un ochi peste micul gărduţ de scândură după care se desfată câteva familii de lebede albe. La polul opus, cârmacii teribilişti care urcă în barcă doar pentru a impresiona audienţa care stă pe mal sau chiar alături de ei, cu virajele pe care ei pot să le facă pe sub jetul fântânii arteziene, care ţâşneşte direct din mijlocul lacului.

Animalele îşi fac siesta

Cel mai mare succes la public îl au, totuşi, animalele, fioroase de regulă, dar care te privesc cuminţi ca nişte mieluşei din spatele gratiilor. Leul şi familia lui serviseră deja masa de prânz şi îşi făcea siesta, tolăniţi la soare în mijlocul vizuinii comune. Deşi nu avea un somn profund, masculul era imun la pietricelele pe care le primea pe coamă. Te privea doar îngăduitor şi refuza să mai răspundă provocărilor cu un mult-aşteptat răget, care ar fi trebuit să fie înfiorător pentru audienţă. De altfel, la fel de leneşe erau cam toate animalele, chiar şi vulpilele agile şi colonia de maimuţe, care îşi puseseră la păstrare toate trucurile şi nu mai doreau să dea nici o reprezentaţie.

Micii şi berea de la „Ciobănaşul”

La „Ciobănaşul”, raiul bărbaţilor. Instalată la măsuţele înşirate în curte pentru a fi protejate natural de coroanele compacte ale copacilor, partea masculină a vizitatorilor, şi nu numai, servea bere la halbă şi mititei cu muştar. Curtea restaurantului era invadată de fum şi atrăgea ca un magnet pofticioşii. Ca atmosfera să fie în întregime pe gustul bărbaţilor, o plasmă uriaşă fusese aşezată în apropierea barului şi era fixată pe un canal cu emisiuni sportive. Era ca şi cum le-ar fi dat apă la moară astfel, deşi stăteau la mese diferite, abordau acelaşi subiect: sportul. Stârnite de atmosfera de sfârşit de săptămână, doamnele îşi făceau confidenţe legate de concediu, în timp ce trecuseră la desertul de floricele glazurate.