Peste 900 de elevi, în vizită la Administraţia Bazinală de Apă “Jiu”

0
26

De la începutul anului 2025, peste 900 de elevi din peste 30 de unități de învățământ din Craiova și localitățile învecinate au trecut pragul Laboratorului de Calitate a Apei al Administrației Bazinale de Apă (ABA) “Jiu”. Fiecare vizită a fost o incursiune fascinantă în lumea apei, a științei și a responsabilității față de mediu – organizată cu profesionalism și dăruire de echipa de specialiști.

Elevii, cu vârste și niveluri diferite de studiu, au fost ghidați într-o călătorie educativă care le-a deschis ochii asupra importanței apei, nu doar ca resursă vitală, ci și ca element complex, aflat permanent sub observația și protecția specialiștilor. Astfel, în cadrul vizitelor, copiii au avut parte de experienţe deosebite: au învățat cum se analizează calitatea apei, de la parametri fizico-chimici până la prezența viețuitoarelor acvatice; au observat experimente spectaculoase cu apă – pipetare, reacții de culoare, testări de densitate – realizate chiar de chimiștii și biologii laboratorului; au privit la microscop moluște și alte organisme acvatice, descoperind diferențele dintre vertebrate și nevertebrate; au fost impresionați de instrumentele de analiză, ustensilele moderne și mediul riguros în care se face știință zi de zi.

Experienţe pentru viaţă

Chimiștii și biologii laboratorului au fost sufletul acestor activități – nu doar prin explicațiile clare și demonstrațiile captivante, ci și prin ospitalitatea, răbdarea și pasiunea cu care au primit fiecare grup de elevi. Profesionalismul lor a transformat o simplă vizită într-o experiență memorabilă. “Activitățile s-au extins apoi în curtea Centrului de Intervenție Rapidă (CIR), unde elevii au făcut cunoștință cu echipamentele și materialele folosite de personalul Administrației Bazinale de Apă Jiu pentru intervenții în caz de inundații sau poluări accidentale: materiale absorbante biodegradabile de tip Spill-Sorb; Saci de nisip, pompe, baraje mobile și bărci de intervenție, toate prezentate cu explicații tehnice și exemple din teren. Unul dintre cele mai apreciate momente ale vizitei a fost accesul în barca de intervenție, unde elevii au făcut poze, au primit baloane tematice și diplome de participare – simboluri ale unei experiențe educative și distractive în același timp. Scopul acestor vizite este acela de a apropia tinerii de valorile unei societăți responsabile, în care apa este respectată, protejată și înțeleasă. Amintim doar câteva unități de învățământ partenere anul acesta în demersul nostru pentru educația ecologică și prețuirea Apei: Școlile Gimnaziale “Decebal”, “Nicolae Romanescu”, “Ion Creangă”, “Elena Farago”, “Traian”, “Macedonski”, “Mihai Viteazu”, “Nicolae Bălcescu”, “Ethos”, “ Sf. Gheorghe”, “Alecsandru Nicolaid” Mischii, ,Colegiul  Național “ Ștefan Velovan”,  “Frații Buzești”, Liceul Teoretic  Henry Coandă,  “Voltaire” , Liceul Militar“ Tudor Vladimirescu , Liceul “Energetic”,   Liceul Teoretic “  Gheorghe Vasilichi”- structura Grădinița nr. 2 Cetate, Grădinițele “Sf. Ana”,  “Sf. Anton”,  “Pinochio”, etc. Iar dacă, din cei peste 900 de elevi care ne-au trecut pragul, măcar câțiva își vor dori să urmeze o carieră în domeniul gospodăririi apelor sau vor deveni cetățeni mai implicați în protejarea mediului, considerăm că misiunea noastră a fost îndeplinită”,  a precizat ing. Daniel NAICU, director ABA “Jiu”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *