PMP Dolj: ROMÂNII AU DREPTUL SĂ ȘTIE  CUM SE CHELTUIESC BANII PUBLICI

0
1193

Deputat Ion Cupă, Președinte PMP Dolj: ”Cerem ca inițiativa noastră legislativă privind creșterea transparenței în acțiunea administrațiilor publice săfie deblocată și transpusă în lege prin adoptarea unei ordonanțe de urgență”

În condițiile în care Starea de Urgenţă instituită de Preşedinte şi ordonanţele militare succesive au scurtat semnificativ termenele privind derularea achiziţiilor publice, obligația de transparență a statului român, a administrațiilor publice locale crește, o dată în plus.

Românii au dreptul să ştie, peste tot în țară, deci și în județul Dolj, cebani încasează statul şi instituţiile sale şi pe ce îi cheltuieşte, fie că vorbim de salariile angajaţilor sau decontractele de achiziții.

PMP a depus în urmă cu mai mult timp o inițiativă legislativă privind creșterea transparenței modului de cheltuire a banului public. Din păcate PSD a blocat, pe timpul guvernării sale, acest proiect de lege.

Cerem  Guvernului Orban adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să transpunăîn lege această iniţiativă a PMP, blocată la Camera Deputaţilor.

Proiectul PMP prevede introducerea obligaţiei de a publica online, pe site-ul instituţiilor, toate informaţiilede interes public cu privire la venituri şi cheltuieli privind administraţiile publice, obligativitatea publicăriiinformaţiilor legate de achiziţiile publice, achiziţiile sectoriale şi concesiunile de lucrări şi servicii, respectivlista de contracte încheiate de instituţiile publice.

Ținând cont de toate  provocările impuse de măsurile dedistanţare socială, digitalizarea şi transparenţa informaţiilor trebuie să fie priorităţi de prim rang. Românii au dreptul să ştie cebani încasează statul şi instituţiile sale şi pe ce îi cheltuieşte. Trebuie evitate orice tentațiisau practici birocratice excesivemenite a bloca accesulcetăţenilor la informaţiile privind activităţile instituţiilor statului”- a precizat deputatul Ion Cupă, lider al PMP Dolj.

O astfel de Ordonanță de Urgențăar crea beneficii majore în ceea ce priveşte transparenţa guvernamentală, prevenirea actelor de corupţie, informarea în timp real a cetăţenilor dar şi reducereabirocraţiei prin valorificarea tehnologiilor electronice.

Biroul de Presă PMP Dolj