Craiova participă cu 4,45 milioane de euro la Masterplanul de apă

0
480
Convocaţi într-o şedinţă de îndată, consilierii municipali au votat, ieri, o co-finanţare de 2% – 4,45 milioane de euro – de la bugetul local pentru continuarea Masterplanului de apă. Craiova este prinsă cu mai multe investiţii în infrastructura de apă, între care cea mai mare este aducţiunea firului doi de apă de la Izvarna, judeţul Gorj.
Proiectul este implementat de Compania de Apă Oltenia şi are o valoare totală de 445 milioane de euro, urmând să fie implementat în 23 de localităţi ale Doljului. Municipiului Craiova îi revine, potrivit documentaţiei întocmite de autorităţile locale, o sumă de 264 milioane de euro din totalul acestor fonduri europene. Co-finanţarea pentru această sumă – de 2% – a fost calculată la 25,1 milioane de lei pentru cheltuielile eligibile şi 3,96 milioane de lei pentru cheltuielile neeligibile, în total 4,45 milioane de euro. Aceşti bani trebuie alocaţi de la bugetul local, pe perioada implementării proiectului, propunerea fiind votată în acest fel, ieri, de consilierii municipali.
Liberalii, revoltaţi din cauza majorărilor de tarife
Liberalii, prezenţi în număr de cinci consilieri, nu au fost de acord cu această propunere, ei arătând că, în felul acesta, cetăţenii vor fi nevoiţi să plătească tarife mai mari la apă. „Este o anexă, la acest punct, în care se vorbeşte despre o stabilire anuală a tarifării. Aş vrea să mă asigur că dacă susţinem acest proiect nu votăm cumva şi mărirea actualelor tarife de la Compania de Apă Oltenia, care mi se pare o creştere foarte mare. Dacă vrem să facem investiţii nu le facem pe spinarea cetăţenilor, ci din resurse proprii, cu fonduri europene”, a spus consilierul PNL, Flavius Sirop, făcând trimitere la o anexă care a fost ataşată, într-adevăr, la proiectul de hotărâre şi care prevede, în medie, o mărire de 7% pentru acest an şi câte 2% până în anul 2024, când majorarea tarifului de apă este estimată de către proiectanţi la 4%.
Primarul Craiovei: Compania de Apă are nevoie de aceşti bani
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, le-a transmis consilierilor că proiectul trebuie să fie votat chiar şi cu aceste majorări de tarife, programate până în anul 2024, întrucât din aceşti bani îşi va plăti, la rândul ei, co-finanţarea şi Compania de Apă Oltenia, în calitate de beneficiar. „Consultanţii au transmis că şi Compania de Apă Oltenia trebuie să susţină partea de co-finanţare şi această susţinere vine din aceste tarife care cresc progresiv, bineînţeles concomitent cu confortul pe care îl asigură această investiţie. A da cu piciorul şi a spune nu votăm 434 de milioane de euro este punctul dumneavostră de vedere, pe care vi-l respectăm”, a spus Mihail Genoiu. Pe motivul majorării tarifelor la apă, liberalii au votat împotrivă. Proiectul de hotărâre a trecut, însă, cu votul majoritar al PSD şi ALDE. 
Proiectul aduce apa de izvor în Craiova
Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că proiectul Masterplanului de apă vine, printre altele, cu o investiţie foarte importantă pentru Craiova, şi anume cu construcţia firului doi care aduce oraşului apă de izvor, din sursa Izvarna, aflată în judeţul Gorj. „Este contractul care va aduce apa plată în municipiul Craiova. În acest studiu de fezablitate o mare problemă a fost să explicăm consultanţilor din UE despre necesitatea apei de izvor. De ce ne trebuie apă de izvor când putem săpa puţuri, când putem să luăm apă din Jiu, când putem să o filtrăm, să o decantăm. Li s-a părut în permanenţă un lux că oraşul Craiova vrea apă plată, apa de Izvarna fiind una dintre cele mai pure ape de izvor din România”, a mai spus primarul Craiovei.