Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat, din nou, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată avocata lui Dinel Staicu, Alina Ileana Răducan, alături de alte 12 persoane, pentru că au constituit o grupare infracţională specializată prin care au obţinut credite cu acte false în valoare de aproximativ 500.000 lei. Dacă în 2010 avocata Răducan a fost achitată în acest dosar, luni, 14 aprilie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au găsit-o vinovată şi au condamnat-o la 4 ani de închisoare cu executare. Alţi cinci inculpaţi au primit pedepse cu executare, faţă de unul procesul a încetat pentru că a murit între timp, ceilalţi 6 primind pedepse cu suspendare.
Ancheta în acest dosar a început în vara lui 2007, când Banca Comercială Română a înaintat procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care împrumutaseră bani pe baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute, care le atestau în mod fals calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti sau SC Aruxtrans SRL Călăraşi. S-a dovedit că Florentin Florea, ce apărea în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007, iar Marin Trandafir, care apărea în documente drept director economic, fusese director general al unităţii, dar numai până pe 1 aprilie 2007.
Au avut sprijinul unei angajate a băncii
Grupul infracţional a fost supravegheat de lucrătorii Biroului de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova aproape şase luni, timp în care s-a stabilit că fiecare membru al grupului care obţinea credite cu acte false avea atribuţii precise. David Leontin Popescu şi Lucian Tuţă se ocupau cu racolarea persoanelor, care proveneau în majoritatea cazurilor din mediul rural şi nu aveau surse de venituri. De la acestea obţineau cartea de identitate şi diferite facturi solicitate la bancă. Documentele erau predate lui Florentin Florea, care se ocupa de falsificarea actelor necesare – contracte de muncă, adeverinţe de salariu, cărţi de muncă – utilizând ştampile false ale firmelor SC Guardo AM Trading Bucureşti şi SC Aruxtrans Călăraşi, dar şi o ştampilă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
După ce documentele necesare obţinerii creditelor erau falsificate, acestea erau predate avocatei Alina Ileana Răducan. Aceasta racolase o funcţionară de la o bancă din Craiova, pe Luminiţa Mureşanu, care întocmea dosarul fără să mai facă verificările impuse de unitatea bancară. Ulterior, cei pe numele cărora fuseseră întocmite actele se prezentau la ghişeu şi ridicau banii. Împrumuturile variau între 3.500 şi 17.000 de euro, iar sumele erau împărţite între membrii grupului, care îşi opreau pentru ei între 20 şi 75% din valoarea creditului fraudulos, restul banilor, adică mai nimic, fiind înmânaţi titularilor de credite.
13 inculpaţi la judecată
În anul 2008, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată în acest dosar 13 persoane acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals, dar şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. În 2010 Curtea de Apel Craiova a achitat-o pe Alina Ileana Răducan, deşi procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată o considerau coordonatoarea reţelei. Toţi ceilalţi inculpaţi au fost însă găsiţi vinovaţi. Patru dintre ei au primit pedepse cu executare – 10 ani de închisoare Florentin Florea, 5 ani de închisoare Luminiţa Mureşanu, respectiv câte 4 ani şi şase luni de închisoare Irinel Lucian Tuţă şi David Leontin Popescu. Ceilalţi opt acuzaţi au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului la aceeaşi instanţă.
Alt complet… altă sentinţă
De această dată, un alt complet de judecată al Curţii de Apel Craiova a găsit-o vinovată pe avocata Alina Ileana Răducan, despre care se spunea că şi-ar fi făcut o operaţie de mărire a bustului cu o parte din banii obţinuţi prin creditele false. Luni, 14 aprilie a.c., Curtea de Apel Craiova a condamnat-o pe avocată la 4 ani de închisoare cu executare, David Leontin Popescu a primit 5 ani, Florea Florentin – 5 ani, Lucian Tuţă – 3 ani, Daniel Bălan – 4 ani, Vasile Floreascu – 4 ani, iar restul inculpaţilor au primit pedepse cu suspendare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.