“Fără educaţie, moare orice naţie!”, sloganul sub care s-a desfăşurat mitingul de astăzi, în Craiova, al personalului din învăţământ, iniţiat de USII Dolj

0
1890

Vreme mohorâtă, astăzi, la Craiova, cu ploaie deasă, astfel încât a fost pusă în discuţie amânarea mitingului de protest, din Piaţa “Mihai Viteazul” din municipiu, organizat de Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, organizaţie afiliată la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) , având alături şi Sindicatul “Alma Mater”, din cadrul învăţământului superior.  Ca un făcut, la ora când era anunţată deschiderea pichetării – 12:00, s-a oprit ploaia. Astfel, peste 300 de membri de sindicat, care au înfruntat vicisitudinile vremii,  au atras atenţia asupra neregulilor în ceea ce priveşte salarizarea personalului din învăţământ, cu precădere al acelora care fac parte din personalul nedidactic sau auxiliar.

Aproximativ 300 de persoane, membrii ai USII Dolj, au protestat, astăzi, în Piaţa “Mihai Viteazul ” din Craiova , înfruntând ploaia. “Suntem, astăzi, aici, şi le mulţumesc tuturor celor prezenţi, care au venit pe ploaie, să protestăm împotriva salarizării personalului din învăţământ. Poate este un semn divin, dar, la ora 12:00, când a debutat protestul, s-a oprit ploaia. Ne referim, prin demersurile noastre, la aplicarea Legii 153/2017, a salarizării din sistemul bugetar, în intregralitatea sa. În principal, este vorba despre plata personalului nedidactic (femei de serviciu, personal de pază, etc.), precum şi a celui auxiliar (contabilitate, secretariat, administraţie). De asemenea, solicităm aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurii, dintre bugetari, care nu beneficiază de acordarea acestora. Totodată, ne dorim remedierea unor situaţii anormale, cum ar fi salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, pentru că este anormal ca o persoană care este pe o asemenea funcţie, să fie indemnizată mai puţin decât una aflată în subordine. În acelaşi timp, cerem plata orelor suplimentare efectuate de personalul nedidactic şi cel auxiliar, la care se adaugă salarizarea, tot suplimentară, a celor care sunt cuprinşi în derularea unor proiecte europene şi, nu în ultimul rând, indexarea anuală a salariilor, în raport cu rata inflaţiei “, a precizat prof. Bogdan Manea, preşedinte al USII Dolj. La pichetare au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale din învăţământul universitar – “Alma Mater”, din Craiova. “Suntem alături de colegii noştri şi îi susţinem, deoarece şi noi întâmpinăm aceleaşi probleme. În prezent, Educaţia este prost plătită în România şi trebuie făcute eforturi pentru a ajunge la o situaţie normală “, a precizat prof. Silviu Săraru, preşedinte al sindicatului “Alma Mater”, din partea Universităţii din Craiova.

Respect pentru cei care lucrează în Educaţie

La prima vedere, totul pare un fel de telenovelă, la modul că “vin aştia din învăţământ, care au salarii mari, şi mai vor şi măriri”. Imagine total falsă, de aceea prezentăm două declaraţii. Prima este a prof. Aneta Radu, de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Brăescu” din Calafat: “Sunt profesor de Limba română, am 38 de ani de vechime, am gradul I, dar am un salariu undeva la aproape 5.000 de lei. Nu cer nimic pentru mine, sunt aproape de pensie, însă mă gândesc la cei care sunt şi cei care vin în învăţământ”. Cea de-a doua este a Georgetei Cimpoieru, îngrijitoare la Grădiniţa “Căsuţa cu poveşti”, din Craiova: “Am ani de zile în spate, nici eu nu mai ştiu câţi sunt. Îi îngrijesc pe copii cu toată dragostea, dar nu se poate să avem, de ani de zile, acelaşi salariu, undeva aproape de 2.000 de lei. nu cerem nimic în plus, decât să fim plătiţi omeneşte”. Piaţa “Mihai Viteazul” din Craiova a fost pavoazată cu diverse pancarte: “Nu vrem pensii speciale. Vrem salarii normale!”; “Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”, sunt doar două dintre ele.