Doi angajaţi „săltaţi” de ofiţerii anticorupţie! / Şpagă pentru sânge la Centrul de Transfuzie Craiova

0
374

spital sangeDoi angajaţi ai Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova au fost „săltaţi”, ieri, de ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, într-un dosar vizând comiterea infracţiunilor de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Mai exact, un tânăr, asistent medical în cadrul Centrului, a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de lei pentru a furniza două unităţi de sânge unui bărbat despre care nu ştia că este investigator sub acoperire. Se pare că asistentul, împreună cu o tânără încadrată la Registratura unităţii şi care a fost ridicată odată cu el, au procedat de mai multe ori în acest fel, pe parcursul lunii martie. Conducerea Centrului de Transfuzie spune că au fost puse la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate, că cei doi angajaţi nu au creat probleme niciodată până acum şi se aşteaptă rezultatul anchetei procurorilor.

În urma mai multor sesizări primite cum că la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova se fac „aranjamente” cu sânge contracost, mai exact există angajaţi care s-ar ocupa cu furnizarea de sânge necesar pacienţilor care sufereau diverse intervenţii chirurgicale şi nu puteau aduce donatori, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au demarat o anchetă.

Pentru că suspiciunile au fost confirmate, în cauză a fost introdus un investigator sub acoperire. Susţinând că are o rudă ce urmează să fie operată şi nu poate aduce pe nimeni ca să doneze sânge, investigatorul a cumpărat de mai multe ori, în cursul lunii martie, pungi de sânge de la M.C.C., angajat ca asistent medical în cadrul Centrului. Având în vedere aceste aspecte, oamenii legii au pus la cale prinderea în flagrant a bărbatului.

spital sange 1Astfel, în cursul zilei de ieri, procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie –  Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, au descins la Centrul de Transfuzie, unde au realizat prinderea în flagrant a lui M.C.C., asistent medical, în timp ce primea suma de 200 lei de la un investigator sub acoperire, pentru a furniza două unităţi de sânge necesare unui pacient în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale.

Anchetatorii mai spun că bărbatul era ajutat de o tânără angajată la Registratură: „În fapt, în cursul lunii martie 2017, M.C.C. în colaborare cu O.M.G., registrator la aceeaşi unitate medicală, pe fondul lipsei de sânge necesar intervenţiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la investigatori sub acoperire ai D.G.A., diferite sume de bani pentru a facilita obţinerea respectivelor unităţi de sânge”, au comunicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Comisar-şef Ovidiu Petrescu, comandantul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, a precizat că la sediul centrului medical a fost efectuată şi o percheziţie, în urma căreia au fost ridicate mai multe documente, dar şi cei doi angajaţi, care au fost duşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la luare de mită, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile corespunzătoare la finalul audierilor. În cauză s-a beneficiat de sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale – IGPR.

***

turculeanu (4)Dr. Adriana Turculeanu, director al Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, ne-a declarat că a asistat la percheziţia făcută de anchetatori în sectorul Predonare şi că cei doi angajaţi ai unităţii nu au creat nici un fel de probleme până acum: „A fost vorba despre o percheziţie într-o zonă a Centrului, în sectorul Predonare mai exact, la care am asistat. Nu mi s-a spus decât că este vorba despre suspiciuni de luare de mită, au fost ridicate mai multe documente şi aşteptăm şi noi finalizarea anchetei pentru a vedea dacă aceste suspiciuni se confirmă. Au fost ridicaţi doi angajaţi despre care pot să vă spun că erau persoane receptive şi nu au creat nici un fel de probleme până acum. Este vorba despre un registrator şi un asistent medical care se ocupa de primele teste”. Problema de fond rămâne, după cum a mai precizat dr. Adriana Turculeanu, cantitatea insuficientă de sânge provocată de lipsa donatorilor, fapt ce dă naştere unor “aranjamente” de acest fel.