Craiova: Poliţiştii Secţiei 3 în mijlocul preşcolarilor

0
453
IMG-20170316-WA0019Astăzi, 16 martie a.c., în baza parteneriatului educaţional “PRIETENUL MEU, POLIȚISTUL” încheiat între Grădiniţa PRICHINDEL din Craiova şi Secţia 3 Poliţie, poliţiştii de proximitate au participat la o întalnire cu copii preşcolari. Obiectivul poliţiştilor craioveni a fost acela de implica viitori şcolari în activităţi atractive pentru ei, iar prin joacă, poveşti şi imagini ei să facă diferenţa între ceea ce este bine şi ceea ce este rău, astfel încât să ni se alăture în lupta împotriva criminalităţii. De asemenea, poliţiştii au prezentat mai multe aspecte referitoare la prevenirea şi combaterea agresiunilor fizice, verbale sau de altă natură care pot fi exercitate asupra preşcolarilor; conştientizarea problemei violenţei în acest mediu de către preşcolari sau cadre didactice; încurajarea şi deprinderea unor comportamente şi atitudini adaptive de către preşcolari şi părinţi.
Un subiect foarte interesant şi captivant a fost capitolul în care au învăţat câteva reguli de circulaţie pe drumurile publice, micuţii preşcolari fiind foarte activi şi foarte informaţi, fiind cei care ne-au explicat nouă, poliţiştilor, semnificaţia culorilor semaforului electric.
Prin această activitate s-a urmărit şi consolidarea parteneriatului poliţie-grădiniţă în vederea dezvoltării unui proces educaţional antiinfracţional şi antivictimal.
 
Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Poliţia Rutieră recomandă celor mici:
  • Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!
  • Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
  • După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!
STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ!
  • Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.
  • Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!
  • Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!
  • Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!
  • Culoarea verde a semaforului arată ca se poate traversa in siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nicio maşină din ambele sensuri de circulaţie.
ATENTIE! Daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU TRAVERSAŢI, chiar daca semaforul arata culoarea verde.
  • Poliţia Română îi sfătuieşte pe părinţi să discute deschis cu copilul lor, să-l înveţe cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să se asigure că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora.
  • Când plecaţi în vacanţă, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice: – Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat mai ales în zonele aglomerate! – Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
  • Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, salvamar, o vânzătoare sau un adult însoţit de un copil!
  • Învăţaţi-l să spună cuiva în care are încredere dacă se simte speriat sau ameninţat!
  • Asiguraţi-vă că va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, îi cer să-l însoţească!
În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112 sau la numărul de telefon european 116 000!