Concert cu muzică din filme celebre, în orchestraţia maestrului Sabin Pautza

0
429

Sub genericul „Classic & modern medley”, Filarmonica „Oltenia” va prezenta mâine-seară, de la ora 19.00, un concert al Orchestrei Simfonice, cu maestrul Sabin Pautza la pupitrul dirijoral, dar şi în ipostazele de compozitor şi orchestrator, invitată fiind pianista Mirabela Dina. Evenimentul se desfăşoară în cadrul „Friendship Season” / „Stagiunea Prieteniei”, iar biletele au preţurile de 30 lei, 20 lei (pensionari), 15 lei (elevi, studenţi). Astăzi, ora 18.00, în preziua concertului, în Sala „Filip Lazăr” a instituţiei au loc întâlnirile „AmiTEA”, ediţia cu numărul 17, prilej pentru publicul meloman de a-i întâlni pe cei doi muzicieni şi a dialoga cu ei. Discuţia va fi moderată de muzicologul Constantin Secară şi PR-ul Filarmonicii „Oltenia”, Ramona Bădescu.

Filarmonica Sabin PautzaCompozitor, dirijor, profesor, manager, sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin Pautza. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey – Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului. Sabin Pautza a dirijat în Europa, America şi Australia pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Fr. Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney. Un moment-cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor, în program figurând şi lucrarea sa Haiku. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).

Filarmonica Mirabela DinaAna Mirabela Dina a început să studieze pianul încă de la 4 ani, la scurtă vreme întâlnindu-le pe cele care i-au marcat în mod decisiv evoluţia ca pianistă: profesoarele Ioana Minei şi Ana Pitiş. La vârsta de 10 ani, debuta deja pe scena de concerte, cântând Concertul în Re Major pentru pian şi orchestră de Joseph Haydn împreună cu Orchestra Filarmonicii din Craiova. Perioada recunoaşterii mondiale a fost precedată de una marcată de o activitate muzicală foarte intensă în ţară, cu orchestre româneşti, diferite ansambluri de muzică de cameră şi recitaluri individuale. În anii de formaţie, pianista a participat la mai multe concursuri naţionale şi internaţionale, câştigând în anul 1984 Premiul I la „Concorso internazionale per i giovani pianisti”, Senigallia (Italia), în 1990 Premiul al III-lea la „Incontro internazionale per pianoforte e orchestra” în Cantu (Italia) şi în 1995 Premiul I la „Waki Piano Competition” din Japonia.

În program:

  • Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian şi orchestră, op. 58
  • George Gershwin / Sabin Pautza: Trei preludii
  • Muzică din filme celebre (orchestraţie Sabin Pautza)
  • Oldies & Goodies (Latino) – orchestraţie Sabin Pautza
  • Sabin Pautza: Divertismentul nr. 2 pentru orchestră