Procesul vânzătorilor de comprimate cu efecte psihoactive amânat pentru audierea martorilor

0
409

Magistraţii Tribunalului Dolj au amânat, luni, procesul celor patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cea din urmă dată în urmărire internaţională întrucât a fost arestată în lipsă, membri ai unei grupări de traficanţi de droguri de risc şi mare risc destructurate la începutul lunii iunie 2015. Instanţa a stabilit termen pe 28 martie a.c., pentru audierea martorilor din dosar. Oamenii legii au confiscat în urma descinderilor din iunie peste 20.000 de comprimate cu droguri de risc şi mare risc pe care inculpaţii le procurau de la depozite şi farmacii şi le comercializau cu precădere în ţările scandinave.

Judecătorii Tribunalului Dolj au decis, la termenul de luni, 14 martie a.c., să amâne procesul traficanţilor de droguri prinşi cu peste 20.000 de comprimate interzise. Astfel, pentru audierea martorilor din rechizitoriu, instanţa a acordat termen la data de 28 martie a.c.

Reamintim că, pe 15 septembrie 2015 s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care trei bărbaţi şi o femeie – Constantin Ghinea, Marian Bibaşcu, Marian Dragu şi Roxana Liliana Vasile – au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi mare risc. Roxana Liliana Vasile a fost trimisă în judecată în lipsă, pe numele ei fiind emis un mandat de arestare preventivă în data de 15 iulie 2015, în baza căruia a fost dată în urmărire internaţională.

Peste 200.000 de comprimate confiscate în urma acţiunii

Acţiunea de destructurare a grupării de traficanţi de comprimate cu efecte psihoactive a demarat pe 4 iunie 2015, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Vâlcea şi Gorj, au surprins în flagrant delict doi bărbaţi, de 40, respectiv 60 de ani, – Constantin Ghinea şi Marian Bibaşcu -, în timp ce încercau să vândă 10.500 de comprimate cu droguri de risc şi 480 de comprimate de droguri de mare risc. Imediat după prinderea în flagrant a celor doi, în baza informaţiilor deţinute, oamenii legii au efectuat, simultan, 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Gorj, Vâlcea şi a municipiului Bucureşti ocazie cu care au fost găsite şi ridicate 9.036 de  comprimate cu droguri de risc precum şi suma de 9.000 de lei şi 890 de euro. În plus, un alt bărbat, Marian Dragu, a fost ridicat în urma descinderilor, toţi trei fiind duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, pe numele lor fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. „La data de 05.06.2015, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Ghinea Constantin, Bibaşcu Marian şi Dragu Marian precum şi propunerea de arestare preventivă faţă de inculpata Vasile Roxana Liliana, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de droguri de risc şi mare risc”, au comunicat procurorii DIICOT, la momentul respectiv, femeia nefiind găsită la descinderi.

Anchetatorii au stabilit în urma cercetărilor că „în perioada 2014-2015 membrii grupului infracţional organizat  au procurat ilegal  medicamente cu efecte psihoactive, de la depozite şi farmacii din Bucureşti şi din judeţele Gorj şi Vâlcea. Ulterior, drogurile de risc erau transportate şi comercializate  în Norvegia şi alte ţări din zona scandinavă”. Pe 5 iunie 2015, Ghinea Constantin, Bibaşcu Marian şi Dragu Marian au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, propunere admisă de judecători, care au dispus încarcerarea celor trei. Acţiunea a desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Craiova şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj şi Vâlcea.  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale, acţiunea beneficiind şi de sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj.