Când Martie pune „cadourile” la avizierul scării / Factura pe ianuarie ofileşte şi ghioceii

0
972


Facturile la întreţinere pe luna ianuarie i-au luat prin surprindere pe craioveni. Verificările făcute de noi în toate cartierele municipiului au arătat că sumele precizate la plată sunt de la 400 de lei în sus, chiar şi pentru o garsonieră. Cheltuielile de întreţinere au ajuns până acolo încât echivalează cu un salariu. Răspunsul Termoficării este unul cinic: a fost cel mai frig, în luna ianuarie. O altă explicaţie ne-a fost dată şi pentru sumele restante, care apar la mai toate scările de bloc. „Sunt multe persoane în necunoştiinţă de carte sau, pur şi simplu, prost sfătuite, care au considerat că, sumele restante li se prescriu”, a argumentat administratorul special al SC Termo SRL.

          Imediat cu începutul noului an, sărbătorile au lăsat să vină, ca un adevărat genocid financiar, goluri tot mai mari în bugetele familiilor din Craiova şi nu numai. Odată cu afişarea listelor de plată a cheltuielilor la întreţinere, proprietarii s-au trezit cu sume ce depăşeau, în mare parte, chiar şi salariul lunar.

          Chiar la doi paşi de Primărie, în blocul Romarta ABC, scara B, erau afişate, ieri, sumele datorate pentru luna decembrie. La un apartament în care locuiesc două persoane s-au calculat sume totale de plată cuprinse între 419 şi 515 lei. De precizat că, valoarea energiei termice reprezenta cel mai mare procent din factură, respectiv la un total de 419 lei, căldura era de 331 lei; la 454 lei, agentul termic – 317 lei; iar la 515 lei total factură – 379 lei consum de căldură. Oamenii nu-şi explică nivelul atât de ridicat faţă de lunile anterioare, când au plătit mai puţin.

Şoc şi groază în Brazda lui Novac

          Unul dintre cele mai selecte cartiere ale Craiovei, Brazda lui Novac, este pe cât de liniştit, pe atât de arzător la buzunare. La blocul D7, sc. 1 s-a afişat întreţinerea pe luna ianuarie. Şoc şi groază. Pentru o singură persoană, la o suprafaţă de doar 39 metri pătraţi, cheltuielile de întreţinere sunt de 353 de lei. Pentru aceeaşi suprafaţă, dar la două persoane şi cu microcentrală, întreţinerea calculată este de 130 de lei. Efortul financiar al locatarilor este atât de mare, încât restanţa totală a scării de bloc vorbeşte de la sine: 4.030 lei.

          Tot în Brazdă, la blocul 37A, sc.1, al Asociaţiei de Proprietari nr. 16, listele pe ianuarie erau sfidătoare. Un apartament de 43 de mp, în care locuieşte o persoană ridică costuri de 759 lei, din care 598 lei reprezintă numai căldura. În acest caz, persoana respectivă beneficiază de o subvenţie de 227 lei, dar tot îi rămâne mult de plată. În acelaşi bloc, o familie de două persoane, pentru aceeaşi suprafaţă va plăti 504 lei, din care 240 de lei pentru căldură. Suma maximă calculată pentru întreţinere, aici, îi revine unei familii de două persoane, ce are în dreptul numelui o cifră ameţitoare – 610 lei.  Pe această scară de bloc, restanţele totale se ridică la 14.725 lei.

          Nici cei din garsonierele de la G-uri nu sunt mai fericiţi. Aici pentru o suprafaţa de doar 24 metri pătraţi, o persoană are de achitat 305 lei. Şi consumul de apă rece şi caldă este în limitele fireşti, respectiv de 4 cu 4 metri cubi.

Stupoare în Lăpuş şi 1 Mai

          Facturile la întreţinere sunt la fel de mari şi în cartierul Lăpuş. La bl. S5, sc.1, al Asociaţiei de proprietari nr. 9, o persoană ce locuieşte într-un apartament de 56 de metri pătraţi plăteşte pentru luna ianuarie 510 lei, din care 386 lei reprezintă numai căldura. La un apartament mai mare, 76 mp, o persoană datorează 524 de lei cheltuieli totale, căldurii revenindu-i 439 lei. Şi aici locatarii au restanţe de peste 2.800 de lei.

          Surprize neplăcute pentru familii şi în cartierul 1 Mai. La blocul 36, sc. 1 al Asociaţiei de proprietari 2A s-a afişat întreţinerea aferentă lunii ianuarie. Oamenii au citit de două ori fiindcă nu le venea să creadă văzând sumele. O persoană care locuieşte într-un apartament de 77,15 metri pătraţi are cheltuieli de întreţinere de 659 de lei. Căldura a costat cel mai mult, în acest caz, 508 lei. Pentru o suprafaţa mai mică, de 60 mp, o persoană figurează cu 499 lei, din care tabelul arată că suma de 409 lei este numai pentru consumul de căldură.

Calcule inutile cu microcentrala

          Cine ar fi crezut că montarea unei microcentrale de apartament este o afacere rentabilă pe timp de iarnă, care ar aduce economii la bugetul familiei, este contrazis de cifrele afişate în acest bloc. Concret, patru persoane care locuiesc într-un apartament de 77,15 metri pătraţi încălzit cu o astfel de sursă, li s-a calculat şi lor suma de 230 de lei cu titlu de cheltuieli comune. Dacă mai adaugăm şi factura la gaze, totalul întreţinerii echivalează cu un salariu. Aşa cum era şi firesc, facturile mari fac să întâlnim şi aici restanţe totale de peste 3.500 de lei.

          Tot în apropiere, la blocul 30, sc. 2, al aceleaşi asociaţii, pentru o suprafaţă de 81 metri pătraţi, două persoane trebuie să ducă la casierie pentru luna ianuarie suma de 526 lei, dintre care 426 lei este căldura. Lucrurile se complică, dacă în apartament locuiesc trei persoane, aici, suma fiind de 587 de lei, căldură ajungând la 395 lei.

La omul sărac, nici boii…!

          Şi în cel mai mare cartier al Craiovei, întreţinerea le dă bătăi de cap oamenilor. Pe luna ianuarie, sumele care au fost afişate la blocul 167B, sc. 1 al Asociaţiei de proprietari nr. 27 din Craioviţa Nouă au dat frisoane. La doar 44 de metri pătraţi, o familie de două persoane trebuie să achite 305 lei, 190 de lei fiind căldură. La trei persoane, aceeaşi suprafaţă, întreţinerea a fost calculată la 426 lei, jumătate fiind căldura – 225 lei. În condiţii identice de persoane şi suprafaţă, cheltuielile de întreţinere ajung la 700 de lei, iar 437 de lei este agentul termic consumat.

Meteorica, ascunsă prin tabele

          Curios este faptul că, pe listele de plată, alături de apă rece, canal şi epurare apare, pe aceeaşi rubrică, şi sintagma apă meteorică. Nu este o simplă greşeală, mai ales că în dreptul său este trecută o sumă. Prin urmare locatarii se întreabă, dacă nu cumva au fost taxaţi şi pentru apa de ploaie care se scurge pe acoperişul blocului. Compania de Apă „Oltenia” ne-a precizat că niciun locatar nu mai trebuie să plătească apa meteorică. „Conform art. 216 alin.4, al Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare asigurate de operatorul regional CAO, utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, cât şi pentru suprafeţele utilizate în scop productiv-comercial cu specific agricol nu se facturează apa meteorică”, se arată în răspunsul oferit redacţiei noastre de conducerea companiei.

„Au consumat, trebuie să plătească!”

          Facturile mari la întreţinere sunt explicate de însăşi conducerea SC Termo SRL. Dan Magla, administratorul special desemnat de Primăria Craiova, susţine că sumele sunt un pic mai mari faţă de luna decembrie, deoarece şi temperaturile din ianuarie au fost mult mai reci. „Facturile sunt în conformitate cu consumul. Nici mai mari, nici mai mici. Să ne amintim că, luna ianuarie a fost cea mai friguroasă lună a anului şi a trebuit să mergem la capacitate cu tot sistemul. Asta nu înseamnă că oamenii nu au consumat. Au consumat şi trebuie să plătească. Sistemul este acelaşi în toată ţara. Sunt în alte oraşe oamenii care, spre cinstea lor, plătesc facturi incomparabil mai mari şi totuşi le plătesc. Din păcate, în Craiova se vrea căldură la calitate de Germania, dar la preţ de nimic”, a declarat Dan Magla.

Cine nu vrea să-şi plătească datoriile?!

          Pe de altă parte, conducerea Termoficării admite existenţa restanţelor din partea populaţiei. Un mare procent din datoriile existente, acum, în asociaţiile de proprietari ar fi cauzate, susţine Magla, de anunţarea falimentului. „Tam-tam-ul făcut la acel moment, cu o voioşie sadică, precum că fosta regie a intrat în insolvenţă şi urmează să ajungă în faliment a făcut ca mulţi să nu-şi mai plătească datoriile. Sunt multe persoane în necunoştiinţă de carte sau, pur şi simplu, prost sfătuite care au considerat că sumele restante li se prescriu. Şi în caz de faliment, lichidatorul judiciar desemnat de instanţă trebuie să recupereze banii. Operaţiunea asta nu se încheie niciodată şi, din păcate, acest meci s-a pus pe seama Termoficării”, ne-a mai spus Dan Magla.

LAURA MOŢÎRLICHE şi VALENTIN CEAUŞESCU