Dreptul la limbă şi religie, pus în discuţie la Belgrad / Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, intervenţie istorică

0
421

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului EPP şi membru activ în Delegaţia la Comisia parlamentară de stabilizare şi de asociere UE-Serbia va fi prezent timp de două zile, joi şi vineri ( 19 şi 20 martie), la Belgrad, unde reprezentanţii Parlamentului European vor continua discuţiile cu oficialii sârbi, pe marginea progreselor pe care Serbia le-a făcut sau nu, în procesul de integrare în marea familie europeană. Au mai confirmat de prezenţă  alături de europarlamentarul Marian Jean Marinescu, alţi zece deputaţi,  delegaţia fiind condusă de preşedintele Eduard Kukan, europarlamentar slovac, fost ministru de Externe şi vicepreşedintele Paul Tang, europarlamentar olandez, membru al Comisie de Buget.

Marian Jean Marinescu este unul dintre acei deputaţi „incomozi”, prezenţi la Belgrad, care nu va lăsa să se treacă aşa uşor peste capitolul Educaţie, Religie şi Drepturile minorităţilor. Vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu este recunoscut ca un europarlamentar aplecat pe problema Serbiei, dar mai ales în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţii româneşti din Serbia de Răsărit. Marian Jean Marinescu se duce cu temele făcute la Belgrad. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a pregătit, luna trecută a întreprins o vizită în Serbia, unde a stat de vorbă cu feţele bisericeşti pe problema dreptului la slujbă în limba română, dar şi cu asociaţiile româneşti despre modul în care se face predarea limbii române în şcolile de stat din Serbia. Subiect sensibil…desigur, care deranjează.

Statul sârb nu trebuie să intervină în biserica ortodoxă română !

Reacţiile nu au fost foarte bune, deşi oficialii sârbi spun că totul merge ca uns. Dar numai zic, de făcut nu prea fac. La Negotin, părintele Boian Aleksandrovic – Vicar administrativ al Timocului, spune că Biserica Ortodoxă Română este recunoscută doar în Voievodina, că nu se dau autorizaţii de construire pentru bisericile româneşti, pe motiv că primăria localităţii unde se construieşte biserica nu primeşte în timp util aviz de la Cancelaria pentru Colaborarea cu Bisercile şi Comunităţile Religioase, care îşi are sediul la Belgrad. Dar în conformitate cu legea sârbeasă, spune părintele Boian,  statul nu are nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Sârbă, dar, din păcate, se implică în activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Aleksandar Vucic

Fără anchete, direct în lege

Şi la capitolul care priveşte dreptul minorităţii româneşti la învăţarea limbii materne, Serbia este „corigentă”, motiv pentru care deputatul european Marian Jean Marinescu doreşte ca în rezoluţia de la finalul întâlnirii de la Belgrad, să apară scris negru pe alb, că Serbia se obligă să schimbe legea educaţiei, unde se va stipula clar „obligativitatea introducerii studierii limbii materne de circulaţie internaţională cu elemente ale culturii naţionale”. Acest lucru ar exclude organizarea aşa-ziselor anchete, în care părinţii sunt presaţi de directorii de şcoli, sârbi, bineîneţeles, să renunţe la orele de limba română. Joi, 19 martie, Marian Jean Marinescu alături de ceilalţi membri ai Delegaţiei Parlamentului European vor avea discuţii cu premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, cu Ivica Dacic, ministrul de Externe. Vor fi analizate şi reformele în planul justiţiei, motiv pentru care, în partea a doua a zilei de joi, europarlametarii vor discuta cu ministrul Justiţiei, Nikola Selakovic. La discuţii vor lua parte Christian Danielsson, directorul general pentru Politici de Vecinătate, din cadrul Comisiei Europene şi Ivars Pundurus, ambasadorul Serbiei, pe lângă Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Vizită fulger la Novi Sad

O parte interesantă a acestei întâlniri de lucru va consta în deplasarea delegaţiei în regiunea Voievodina, unde membrii PE se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, mai precis cu preşedintele Secretariatului pentru Educaţie, Mihaly Nyilas, dar şi cu guvernatorul regiunii, Bojan Pajtic. Europarlamentarul Marinescu se va interesa cum sunt distribuite manualele în limba română, de ce au dreptul la aceste manuale gratuite doar românii din Voievodina, iar elevii din Timoc nu au dreptul la ele. La întâlnire vor participa şi reprezentanţii administraţiei publice locale, în frunte cu primarul municipiului Novi Sad, Milos Vicevic. Ar trebui astfel aminitit celor de la Ministerul Educaţie din Serbia, că în 3 iulie 2013, domniile lor au binevoit să modifice cu bună ştiinţă art 121 din Monitorul Oficial nr 55, prin care se impune ca predarea limbii române să o facă doar absolvenţi de facultate de Limba Română. După o lună de zile, pe 26 august 2013, aceiaşi reprezentanţi ai învăţământului sârbesc, care aspiră să intre în UE, şi să aplice pentru programul Erasmus, au adoptat în Monitorul Educaţiei nr 14, un curriculum pentru disciplina „vorbirea vlahă cu elemente ale culturii naţionale”. Întrebarea care se pune ar fi una logică, profesorii specializaţi pe aşa ceva există şi unde au absolvit facultatea… ?!