Avocat: Traian Băsescu, citat de procurori, pentru a fi audiat în dosarul de şantaj

0
372

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost citat de procurorii Parchetului de pe lângă instanţa supremă, pentru a fi audiat în dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză de şantaj, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul parlamentarului, Lucian Bolcaş. Avocatul Lucian Bolcaş a precizat că Traian Băsescu a fost citat de procurori pentru a da explicaţii în acest dosar şi ar urma să se prezinte la audieri în cursul zilei de miercuri.

Apărătorul Gabrielei Firea a adăugat că va asista la audierea fostului şef al statului. “E dreptul părţii vătămate să asiste la etapele de procedură şi am să îmi exercit acest drept”, a afirmat Lucian Bolcaş. Anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Traian Băsescu de şantaj, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate. Cercetările în acest dosar au fost suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu. Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Anchetatorii au constatat că în această cauză există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, astfel că a fost dispusă, prin ordonanţă, suspendarea urmăririi penale. Articolul 84, alineatul 2 din Constituţie prevede că “preşedintele României se bucură de imunitate”. Această problemă a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Consituţionale, care au decis în 13 noiembrie 2014 că suspendarea urmăririi penale a preşedintelui din motive de imunitate este constituţională, respingând excepţia ridicată în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a contestat decizia procurorilor privind plângerea sa referitoare la faptul că ar fi fost şantajată de Traian Băsescu.

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat dispoziţiile articolului 312 alineatul 2 din Codul de procedură penală, potrivit cărora “suspendarea urmăririi penale se dispune şi în situaţia în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis în 20 iunie sesizarea Curţii Constituţionale privind suspendarea urmăririi penale a lui Traian Băsescu, din motive de imunitate. Ulterior, în 24 iulie, ICCJ a respins, ca inadmisibila, plângerea formulata de Gabriela Firea referitoare la decizia procurorilor de suspendare a urmăririi penale a lui Băsescu.