Efervescenţă în ziua moţiunii – Salariaţi din toată ţara protestează în Capitală

0
454

Nemulţumiţi în continuare de Codul Muncii, adoptat de Guvernul Boc, sindicatele şi salariaţii doljeni din diverse ramuri de activitate se alătură protestatarilor din toată ţara, în cadrul unui miting de amploare organizat la Bucureşti. Manifestările au loc în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 12.00. Se estimează că vor participa peste 50.000 de persoane pentru a susţine moţiunea de cenzură, care se dezbate şi se votează astăzi.

După ce au protestat la Craiova, în două rânduri, săptămâna trecută şi în urmă cu două săptămâni, demonstranţii îşi mută cartierul general la Bucureşti „pentru a fi mai aproape de cei care le decid soarta”. Aproximativ 500 de cadre medicale, dascăli, militari în rezervă, funcţionari publici, angajaţi din industria craioveană afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS şi Meridian au declarat că vor fi prezenţi la manifestarea care se anunţă a fi una de amploare. Salariaţii sunt în continuare convinşi că noul Cod al Muncii le taie din drepturile câştigate anterior de sindicate, de multe ori chiar în instanţă. Principala nemulţumire este legată de siguranţa locului de muncă. Disponibilizările se pot face mult mai facil. Contractul de muncă va conţine şi obiective de performanţă individuală, dar şi criterii de evaluare a acestora.

Pe de altă parte, perioada de probă poate fi cuprinsă între 45 şi 120 de zile, timp în care angajatorul poate contracta pentru acelaşi post oricâte persoane doreşte, cu titlu de perioadă de probă, şi poate oricând să renunţe la orice angajat în acest interval de timp, fără să poată fi controlat. Totodată, perioada lucrată cu titlul de probă nu mai constituie vechime în muncă.

În plus, patronatul poate oricând micşora activitatea salariatului şi remuneraţia acestuia pe motivul că şi-a redus temporar activitatea, fără să mai fie obligatoriu – ca în actualul Cod – consimţământul angajatului. Mai mult decât atât, el poate trimite salariatul în concediu fără plată împotriva voinţei lui. În acest fel, spun sindicatele, nu mai există nici măcar un minimum de siguranţă a locului de muncă şi a venitului, salariaţii fiind puşi, spre exemplu, în imposibilitatea de a mai accesa credite bancare.

Acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care noul Cod le introduce pe piaţa muncii, angajaţii simţindu-se defavorizaţi. Toată speranţa lor se pune în această acţiune de protest ce are ca scop crearea unei presiuni favorabile pentru votarea Moţiunii.

 

100 de profesori doljeni pornesc spre Bucureşti

Pentru a fi aproape de parlamentari, profesorii doljeni pornesc astăzi, la ora 6.00 dimineaţa, cu două autocare – unul din partea sindicatului „Spiru Haret” şi celălalt din partea FSLI Dolj. Dascălii reproşează Guvernului Boc nu numai prevederile aberante ale noului Cod al Muncii, ci şi faptul că economia ţării nu are nici o perspectivă.

«Plecăm cu gândul să punem umărul la îndepărtarea Guvernului Boc. Ne-am gândit că poate în ceasul al doisprezecelea PD-L va lăsa parlamentarii să voteze, pentru că dacă vor fi lăsaţi să-şi exprime opţiunea cu siguranţă se va întâmpla ceva. Avem nevoie de un alt Guvern, cu alte idei, pentru că Boc ne tot spune că totul merge bine, dar preţurile cresc şi salariile noastre rămân ciuntite. Nu mai credem nici în creşterea economică promisă de 0,1%. Acest procent poate fi considerat o marjă de eroare. Nu este posibil să ne anunţe că economia va creşte atât de puţin, după ce ne-am împrumutat 20 de miliarde de euro. Unde s-au dus aceşti bani, greu de spus. Probabil că o parte din acest împrumut se virează prin ordinele de ministru pentru diverse investiţii locale. Pentru a ne auzi ce avem de spus, un autocar cu 50 de cadre va pleca spre Bucureşti din zona Poiana Mare – Calafat», a declarat Constantin Lungulescu, preşedintele filialei Dolj a sindicatului „Spiru Haret”.

 

Salariaţii din Sănătate pierd sporul de 15%

Ion Cotojman

Angajaţii din sistemul sanitar se declară şi ei afectaţi de prevederile noului Cod, care nu numai că le pune în pericol stabilitatea locului de muncă, dar le mai diminuează şi veniturile, prin tăierea unor sporuri salariale.

«La mitingul din Capitală sunt aşteptaţi peste 50.000 de oameni. Conducerea celor cinci confederaţii a hotărât să participe în masă, mai ales cei aflaţi în zonele limitrofe Bucureştiului. Şi din celelalte regiuni vor ajunge sindicalişti, dar mai puţini, pentru că este vorba de distanţă şi de cheltuielile mari pe care le presupune un astfel de drum. Printre nemulţumirile noastre, ale celor din sistemul sanitar, se numără pierderea sporului de tură de 15% şi imposibilitatea de a încheia un contract colectiv de muncă. Ieşirea în stradă este o modalitate de a sensibiliza parlamentarii care votează. Trebuie să ţinem însă cont că în Parlament se va lua decizia. Nouă nu ne rămâne decât să aşteptăm, să vedem ce se întâmplă, iar apoi vom lua o decizie», a menţionat Ion Cotojman, preşedinte al sindicatului Sanitas al Spitalului Judeţean din Craiova.

 

FSLI vrea dezbaterea Codului în Parlament

Dascălii cer ca noul Cod al Muncii să fie negociat în Parlament. Totodată,  ei solicită ca democraţia parlamentară să fie respectată şi în România.

«Acest Cod nu trebuie să treacă. El trebuie negociat şi în Parlament, pentru că nu poate fi apanajul unui partid politic. Nici nu mai putem accepta să se treacă legile prin asumare. Guvernul Boc a adoptat pe răspundere deja 10 acte normative. Este un comportament nociv, care ne îndreaptă către dictatură. S-a substituit rolul Parlamentului. Legislativul nu mai iniţiază legi pentru a fi puse în practică de Executiv. Avem o democraţie originală: Boc dă legi şi tot el le aplică. Acesta este motivul pentru care aproape 50.000 de cetăţeni ies în stradă, fapt care ar trebui să-i pună pe gânduri. Dacă este nevoie, Guvernul acesta trebuie să pice şi preşedintele ţării să numească un alt premier. Pentru asta plecăm mâine dimineaţă (n.r. – astăzi) cu un autocar din faţa hotelului „Jiu”», a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

 

Se strâng semnături pentru greva generală

Victor Peţa

Reprezentanţii BNS Dolj au declarat că în situaţia în care Moţiunea nu va trece, acţiunile de protest vor continua. Potrivit preşedintelui Victor Peţa, în următoarea perioadă ar putea fi declanşată greva generală şi va fi organizat un miting la Palatul Cotroceni.

«Sunt alături de noi salariaţi de la RAT Craiova, Ford, Poşta Română, Avioane, dar şi funcţionari publici, profesori şi alte categorii dezavantaje de Codul Muncii. Din partea BNS participă 300 de persoane, care merg spre Capitală cu autocarul, cu trenul sau chiar cu maşina personală. Fiecare dintre cele cinci confederaţii sindicale va încerca să aducă 10.000 de persoane. Mitingul începe la ora 12.00 şi se va derula pe parcursul a patru ore, timp în care vom aştepta să cadă Guvernul Boc şi, cu el, Codul Muncii. Nu ştim dacă vom avea sorţi de izbândă, pentru că, din păcate, asta nu depinde de noi. Nu votează sindicatele, ci votează parlamentarii. Şi este posibil ca ei să nu exprime acum voinţa electoratului şi nici cea a propriei conştiinţe, ci să urmeze doar indicaţiile de partid. Sunt convins că mulţi dintre ei nu ar dori ca acest Cod al Muncii să devină o lege esenţială a ţării», a declarat Victor Peţa, preşedintele Blocului Naţional Sindical Dolj.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU