12 ani de închisoare pentru criminalul din Băileşti

0
220

Tânărul din Băileşti care la începutul lunii septembrie 2010 a înjunghiat mortal un băiat de 17 ani şi a rănit grav altul de 22 de ani, în urma unei altercaţii petrecute într-un bar din satul Balasan, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Autorul, Andrei Ştefan Bînă, care avea 21 de ani la momentul producerii evenimentului, a fost trimis în judecată în noiembrie 2010 pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat. Bînă a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, iar ieri, la primul termen, Curtea de Apel a dispus amânarea cauzei până pe 4 aprilie.

Miercuri 8 septembrie 2010, în jurul orei 23.00, poliţiştii au fost anunţaţi despre faptul că într-un bar din satul Balasan (Băileşti), aparţinând Asociaţiei Familiale Totora Marinela, a izbucnit un scandal în urma căruia mai multe persoane au fost înjunghiate. Echipajele de poliţişti şi ambulanţa care au ajuns la locul respectiv au găsit doi tineri într-o baltă de sânge – pe Ionuţ Miu, un elev de 17 ani, şi pe Paul Cheşnoiu, de 22 de ani –, în timp ce un al treilea tânăr, Cristinel Ciuciulin, în vârstă de 17 ani, scăpase cu răni mai uşoare, care fuseseră înjunghiaţi de Andrei Ştefan Bînă, de 21 de ani, din aceeaşi localitate.

Din cercetările demarate imediat de echipa operativă, coordonată de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a stabilit că Andrei Ştefan Bînă împreună cu Leontin Bozgan (18 ani), ambii din Băileşti, au ajuns, miercuri seara, la disco-barul din Balasan. După ce au băut câteva pahare, între cei doi şi grupul format din Miu, Cheşnoiu şi Ciuciulin s-a iscat o altercaţie. Se pare că în cursul zilei, Ionuţ Miu rămăsese în drum după o defecţiune apărută la motoscuterul cu care circula, iar Bînă şi Bozgan opriseră maşina şi, pentru că nu au putut să-l ajute, au plecat mai departe. Seara, când s-au reîntâlnit la bar, cu spiritele încinse de la băutură, cele două grupuri s-au luat la harţă pe motiv că Bînă l-ar fi înjurat pe Miu. Cel din urmă se pare că i-a dat o palmă lui Bînă, iar acesta, iute de mână, a scos un cuţit şi a ripostat, aplicându-i o lovitură direct în inimă. Din câte au declarat martorii, după ce l-a înjunghiat pe Ionuţ Miu, Bînă s-ar fi ascuns după bar, iar Cheşnoiu şi Ciuciulin au încercat să-l dezarmeze şi au fost şi ei răniţi.

Toţi au fost transportaţi la spital, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa lui Miu. Cheşnoiu a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova în stare gravă, în şoc hemoragic, pentru că lovitura de cuţit pe care a primit-o în coapsa dreaptă i-a atins artera femurală. Numai Ciuciulin a scăpat mai uşor, acesta fiind rănit la antebraţul drept. Tânărul, care nu a părăsit localul respectiv, fiind imobilizat de ceilalţi clienţi ai localului, a fost ridicat şi dus la Poliţia Băileşti, ulterior fiind adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. După audierea sa şi a martorilor, procurorul de caz a dispus reţinerea lui Andrei Ştefan Bînă pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, întrucât fapta s-a petrecut în loc public. Pe 10 septembrie, Bînă a fost arestat preventiv, în baza mandatului emis de Tribunalul Dolj, iar de atunci nu a mai fost eliberat.

Procurorii au definitivat cercetările în dosar, au primit raportul de expertiză medico-legală din care a rezultat că şi viaţa lui Paul Cheşnoiu a fost pusă în pericol ca urmare a leziunilor suferite, astfel că, la începutul lunii noiembrie 2010, a fost întocmit rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Bînă pentru omor calificat şi tentativă la infracţiunea de omor calificat. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj, iar magistraţii instanţei, în baza prevederilor Codului penal şi cu aplicarea prevederilor Legii nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, au pronunţat, luna trecută, soluţia în dosar, în materie penală: 12 ani de închisoare.

Cu privire la latura civilă a procesului, s-a dispus disjungerea, pentru a se stabili cuantumul despăgubirilor pe care Andrei Ştefan Bînă va trebui să le plătească părţilor civile. Întrucât sentinţa Tribunalului Dolj nu a fost definitivă, Bînă a declarat apel, iar ieri, la primul termen al apelului, Curtea de Apel Craiova a dispus amânarea cauzei, următorul termen fiind stabilit pentru 4 aprilie a.c.