Parlamentul face Comisie de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP

0
114

Birourile permanente reunite ale celor două Camere au decis, ieri, să convoace plenul comun marţea viitoare, la ora 14.00, pentru a se pronunţa prin vot asupra proiectului de hotărâre de înfiinţare a Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP.

            Potrivit proiectului de hotărâre prezentat joi în şedinţa Birourilor permanente reunite, această comisie se va numi „Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea activităţii directorului SPP, domnul Lucian Pahonţu Silvan, şi a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituţia în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare”.

          Printre obiectivele fixate în proiectul de hotărâre se enumeră „determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic”, precum şi „verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei”. Alte obiective vizează verificarea rapoartelor de activitate a directoului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, verificarea modului şi a criteriilor în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor.

       Idetificarea numărului de mandate de supraveghere video-audio solicitate şi identificarea nuărului de mandate efectiv obţinute de la procuror sunt alte obiective fixate. Un alt obiectiv vizează determinarea numărului de acte de constatare întocmite care au fost folosite ca mijloace de probă în cauze aflate în stadiul de cercetare penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti.

           Existenţa unor verificări în ultimii cinci ani referitoare la achiziţii publice şi la fondul operativ, din partea Curţii de Conturi sau a altor instituţii, este un alt obiectiv. Comisia este formată din 15 membri, astfel: 7 PSD, 3 PNL, 1 USR, 1 UDMR, 1 ALDE, 1 PMP, 1 minorităţi. Preşedinte comisiei este de la PSD, vicepreşedintele de la PNL, secretarul de la ALDE.

Ardelean (PNL): Poveşti vânătoreşti de pe Lacul Belina; PSD legitimează bârfe

              Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a criticat, miercuri, demersul PSD de a înfiinţa o comisie de anchetă privind activitatea şefului SPP, afirmând că suspiciunile legate de SPP sunt „poveşti vânătoreşti de pe Lacul Belina” şi că PSD „narcotizează” publicul pentru a-şi acoperi „dezastruoasa” guvernare. „Din nou PSD vine cu bârfe de pe piaţă să încerce să le acrediteze sau să le legitimeze în forurile superioare ale statutului (…) Astfel, s-a introdus pe ordinea de zi înfiinţarea comisiei de anchetă a acestor bârfe care sunt poveşti vânătoreşti de pe Lacul Belina. Ceea ce noi credem în acest moment este că această comisie nu îşi are rostul pentru aflarea adevărului”, a declarat Ben-Oni Ardelean, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului.

        Senatorul PNL a afirmat că PSD propune înfiinţarea unei astfel de comisii pentru a „narcotiza opinia publică”. „Să înfiinţezi o comisie specială de anchetă pe o chestiune care este în atribuţiile Comisiei de apărare cred că nu este cazul şi noi credem că este, din nou, o aberaţie aruncată în spaţiul public tocmai pentru a narcotiza opinia publică. Pentru a arunca în aer subiecte false şi pentru a se acoperi anumite adevăruri care ţin de dezastruoasa guvernare a PSD. Noi ceea ce am propus a fost ca să lase comisiile de apărare (…) să se ocupe de această problematică. Nu s-a supus nici la vot (…)”, a precizat Ben-Oni Ardelean.