Un virtuoz al viorii pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
426

Filarmonica afis AmiTeaNumit de revista britanică „The Strad” „un virtuoz incurabil cu suflet şi tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei revine pe scena Filarmonicii „Oltenia” din Craiova într-un concert susţinut, în cadrul stagiunii „Friendship Season – it never gets old”, împreună cu Orchestra Simfonică, dirijată de Lubnan Baalbaki, din Liban.

Evenimentul va avea loc mâine-seară, de la ora 19.00, şi va oferi spre audiţie Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de Ludwig van Beethoven şi Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski. Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano din anul 1753, aparţinând colecţiei Academiei Regale de Muzică din Londra. Preţuri bilete: 30 lei; 20 lei (pensionari); 15 lei (elevi, studenţi).

Concertul este precedat astăzi, ora 18.00, în Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii craiovene, de „Întâlnirile AmiTEA”, care îi au ca invitaţi pe dirijorul Lubnan  Baalbaki şi violonistul Remus Azoiţei, moderatori fiind muzicologul Constantin Secară şi Ramona Bădescu, PR al instituţiei.

Filarmonica Lubnan BaalbakiNăscut la Beirut (Liban) în 1981, într-o familie de artişti, Lubnan Baalbaki a început să studieze vioara şi lăuta la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut, continuând apoi studiile teoretice (muzicologie) la Université Saint-Esprit din Kaslik (Liban). Este licenţiat în dirijat orchestră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (2009), sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, şi a obţinut diploma de master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Horia Andreescu. În cadrul aceleiaşi instituţii a urmat studii doctorale, avându-l coordonator pe prof. univ. dr. Dan Dediu, teza sa de doctorat aprofundează tema „Psihologia relaţiei dirijor – orchestră”. În 2013, Lubnan Baalbaki a devenit dirijor permanent al Orchestrei Simfonice Naţionale a Libanului, poziţie pe care o deţine şi în prezent.

Filarmonica Remus AzoiteiViolonistul Remus Azoiţei a debutat la vârsta de 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul său natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti, la clasa lui Daniel Podlovski, a obţinut o bursă de studii la renumita „Juilliard” School din New York, unde a avut şansa de a studia cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii obţinând titlul de Master of Music. În 2005 a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concert preluat de către 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie a Academiei. În 2007 a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind unul din membrii fondatori, precum şi directorul său artistic, poziţie pe care o deţine în continuare.

***

Concepută în anul 1809, Simfonia a VII-a în La major, op. 92 de Beethoven a fost definitivată trei ani mai târziu, în celebra vară petrecută la Teplitz, unde Beethoven l-a cunoscut pe Goethe. Ecoul dramatismului simfoniilor anterioare (a III-a şi a V-a) se stinge, lăsând să se întrevadă într-o limpezime de cristal frumuseţea şi nobleţea atitudinii clasicizante.

***

Compus în anul 1878, la Clarens, în Elveţia, Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Ceaikovski s-a impus în repertoriul general datorită valorii sale incontestabile. Din acea vreme datează marea popularitate a acestei lucrări, care conţine cele mai reprezentative trăsături ale muzicii ceaikovskiene: lirism, debordantă inventivitate melodică şi o inspirată valorificare a elementelor muzicii populare. În anul 2009, Concertul pentru vioară de P. I. Ceaikovski a fost ales să ilustreze, ca leitmotiv, coloana sonoră a celebrului film „Le concert” (în regia lui Radu Mihăileanu).