La Calafat, multe proiecte aşteaptă să fie puse în practică

0
759

pagina unuMunicipiul Calafat este al doilea atât ca întindere, cât şi ca populaţie, din  Dolj. În spate poartă ani vechi de istorie, legenda spunând că, la primul obuz tras de Armata Română, Principele Carol I, viitorul Rege al României, în contextul acelor vremuri, ar fi declarat:„Asta-i muzica ce-mi place!”. Pe 9 mai, România şi-a dobândit independenţa, iar de la Calafat s-a plecat la luptă. Vremurile s-au scurs, oamenii şi-au văzut de treabă, în ritm cu cerinţele vieţii, iar Calafatul a mers înainte. În prezent, sunt în discuţie foarte  multe proiecte, care pot aducefonduri la bugetul local şi, mai mult, creează locuri de muncă. Este o şansă în plus pentru calafeteni.

calafatAnii Calafatului sunt foarte mulţi, peste cinci secole, timp în care viaţa şi-a urmat cursul. În anul 1424 este prima atestare documentară a municipiului. Timpul s-a scurs, viaţa şi-a urmat cursul, şi acum calafetenii trăiesc cu speranţa că le va fi mai bine. Cel mai bine explică situaţia din Calafat primarul Lucian Ciobanu. „Nuvreau să  vorbesc despre ce a fost înaintea mea. Mă gândesc la ce va fi, prin implicarea actuală a comunităţii. Avem foarte multe proiecte de pus în practică, unele de anvergură europeană, dacă se poate spune aşa. Cred că suntem pe primele locuri în ţară în ceea ce priveşte derularea unor programe în investiţii publice. Pentru cetăţenii Calafatului sunt puse la dispoziţie mai multe proiecte, pe care sperăm să le punem în aplicare”, a precizat Lucian Ciobanu.

Bătrânii nu sunt uitaţi

calafat (1)Spusele edilului par să fie acoperite. „Sunt convins că putem avea rezultate foarte bune. La noi, aici, sunt foarte mulţi câini abandonaţi,pentru care vom amenaja un adăpost. Dar, nu este cel mai important obiectival nostru. Deja am discutat  cu Gică Popescu şi suntem în tratative de a prelua hotelul său, pe care vrem să-l facem unitate medico-socială destinată bătrânilor. De asemenea, tot acolo ne dorim şi realizarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice, costurile fiind acoperite şi din fonduri europene. Dar vreau să mai spun şi alte lucruri, tot referitoare la Calafat. Am finalizat iluminatul public, pe LED-uri, şi avem  50  de camere de supraveghere video amplasate. Vom continua şi programul de asfaltare şi reabilitare de străzi”, a mai spus Lucian Ciobanu.

Scoli şi turism la standarde europene

calafat (3)Dintre proiecte nu putea lipsi învăţământul. „Este normal să ne gândim şi la şcoli. Vom face baze sportive în unităţile gimnaziale şi licee, iar la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” vrem să construim un adevărat campus, după model american, printr-un proiect transfrontalier cu Bulgaria, în care să fie inclus şi un schimb de experienţă între cadrele didactice din cele două ţări”, a menţionat primarul din Calafat. Nici programul turistic nu este ieşit din planuri: „Cred că avem o bază solidă turistică, de aceea încercăm să le oferim oamenilor condiţii decente de petrecere a timpului liber. Suntem decişi să construim parcări   moderne,  cu tot ceea  ce presupune nivelul actual de civilizaţie. De asemenea, avem în plan şi reabilitarea Spitalului Municipal”, a mai menţionat Lucian Ciobanu.

Tradiţia este în continuare respectată

calafat (4)Un municipiu de anvergura Calafatului nu poate trăi fără industrie şi cultură. Cel care ne explică despre ce este vorba este tot primarul localităţii: „Avem deja discuţii cu un investitor german, care doreşte să-şi dezvolte o afacere în domeniul subansamblelor auto. Nu  este lipsit de importanţă  nici faptul că vrem să dezvoltăm un Parc industrial. În ceea ce priveşte cultura şi tradiţiile, vom dezvolta festivalurile tradiţionale şi vom căuta să găsim şi altele noi. Dacă tot vorbim de istorie, vom căuta, pe 9 mai, atunci când este şi „Ziua Calafatului”, să desfăşurăm şi activităţi în cinstea obţinerii Independenţei, cu atât mai mult cu cât se împlinesc 140 de ani de la  acel eveniment şi de aici, de la noi, s-au tras primele salve de tun în acel an”.

Ar mai fi de adăugat un lucru: echipa de fotbal a municipiului, cea care la începutul anilor 1970 a ajuns în optimile „Cupei României”, îşi propune să crească  tineri, iar în următorii trei ani să aibă un cuvânt de spus în Divizia D.